• Η Καβάλα είναι μία δύσκολη πόλη και για τη στάθμευση των οχημάτων. Ο αριθμός των αυτοκινήτων και των μοτοσυκλετών είναι μεγάλος, αλλά οι θέσεις στάθμευσης περιορισμένες. Όμως, εάν υπάρχει πρόβλεψη σε κάθε οδό για θέσεις αυτοκινήτων και δικύκλων, θεωρούμε ότι το πρόβλημα τουλάχιστον θα περιοριστεί και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Δεν είναι ωραία εικόνα οι μοτοσυκλέτες να σταθμεύουν πάνω στο πεζοδρόμιο και ανάμεσα στα αυτοκίνητα.
  • Τα προηγούμενα έτη δημιουργήθηκαν κάποιοι χώροι για τη στάθμευση δικύκλων, αλλά χρειάζεται να δημιουργηθούν κι άλλοι. «Το θέμα είναι υπό εξέταση», δήλωσε ο αντιδήμαρχος, Απόστολος Μουμτσάκης, πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, που έχει την αρμοδιότητα ελέγχου της στάθμευσης. Υπάρχουν δρόμοι, πράγματι, στους οποίους δεν έχει προβλεφθεί καμία θέση στάθμευσης για δίκυκλο.  Σ’ αυτούς, λοιπόν, πρέπει να γίνει διαγράμμιση για μερικές θέσεις, για να μην αναγκάζονται οι οδηγοί μοτοσυκλετών να «καβαλάνε τα πεζοδρόμια».
  • Στη συμβολή των οδών Ερυθρού Σταυρού και Κουντουριώτου, για παράδειγμα, δίπλα στους κάδους απορριμμάτων στάθμευσαν μόνο αυτοκίνητα. Και αρκετές φορές, μάλιστα, είχε διπλοσταθμευμένα αυτοκίνητα. Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας δημιούργησε λίγες θέσεις για τα δίκυκλα, ενώ εκμεταλλεύτηκε την παλιά αφετηρία των αστικών λεωφορείων για τον ίδιο σκοπό. Τα δίκυκλα που στάθμευαν πάνω στο πλακόστρωτο της παραλίας και στη διαχωριστική νησίδα, εξυπηρετούνται από τις νέες θέσεις στάθμευσης. Έπαψε, έτσι, να επικρατεί η εικόνα της άναρχης στάθμευσης στην περιοχή.
  • Κάτι ανάλογο μπορεί να κάνει ο Δήμος Καβάλας στα σημεία αιχμής, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση δικύκλων, όπως στην πλατεία καπνεργάτη, στη συμβολή των οδών Ομονοίας και Δοϊράνης (απέναντι από την πλατεία Ελευθερίας) και αλλού. Για να εντοπιστούν οι κατάλληλοι χώροι, μπορεί η δημοτική αρχή να ζητήσει τις προτάσεις των εμπόρων και των επαγγελματιών, που έχουν την εμπειρία της καθημερινότητας στην πόλη.
  • Ίσως θα μπορούσε η δημοτική αρχή να συνεννοηθεί με τους μισθωτές των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης (Ροδόπη, Άγιος Ιωάννης, οικόπεδο Λαζαριστών), να δημιουργήσουν θέσεις για δίκυκλα και να εισπράττουν ένα μικρό αντίτιμο. Ή να βρεθεί ένα οικόπεδο, το οποίο θα διαμορφωθεί σε αποκλειστικό χώρο στάθμευσης για δίκυκλα.
  • Επ’ ευκαιρία, θέλουμε να θέσουμε υπόψη της δημοτικής αρχής την ανάγκη επανασχεδιασμού της κυκλοφορίας σε αρκετούς δρόμους στην πόλη. Οι δρόμοι αυτοί είναι διπλής κατεύθυνσης, αλλά επειδή από την μία πλευρά σταθμεύουν οχήματα το πλάτος μειώνεται. Με αποτέλεσμα, όταν «συναντώνται» δύο οχήματα με αντίθετη κατεύθυνση, να αναγκάζεται ο οδηγός τους ενός εξ’ αυτών να κάνει όπισθεν, για να περάσει από το ελεύθερο ρεύμα κυκλοφορίας το άλλο όχημα. Στους δρόμους αυτούς, κατά την άποψη μας, πρέπει να ισχύσει η μονή κατεύθυνση, με σχετική αλλαγή και στις παράλληλες οδούς, ώστε να σταματήσουν η κυκλοφοριακή συμφόρηση, ο εκνευρισμός των οδηγών και τα ατυχήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.