Ένα κύκλο εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι η Εθνική Λυρική Σκηνή (Ε.Λ.Σ.). Ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία του Υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού, να ενεργοποιήσει τους αρχαιολογικούς χώρους, συμμετέχει στο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» με μία σειρά εκδηλώσεων, που αναδεικνύει το πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό στίγμα της, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουμεντάκη. Συγκεκριμένα, από τις 18 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2020, είκοσι διαφορετικά προγράμματα μουσικής, όπερας, οπερέτας, χορού και αφιερώματα, θα παρουσιαστούν σε 70 αρχαιολογικούς χώρους. Στα είκοσι αυτά προγράμματα, οργανωμένα σε έξι κύκλους, δίνεται έμφαση στην ελληνική μουσική δημιουργία, από τα παραδοσιακά ακούσματα ως τη λόγια μουσική, χωρίς να λείπουν και οι επιλογές που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Λ.Σ., το ρεπερτόριο της όπερας, της κλασικής μουσικής, ενώ «παρών» είναι και ο χορός με τη συμμετοχή μελών του μπαλέτου της. Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο, είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε αρχαιολογικό χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης (https://digitalculture.gov.gr).

Το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020, στο φρούριο Καβάλας, θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα στον Θεόφραστο Σακελλαρίδη. Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου: «Το 2020 συμπληρώνονται 70 έτη από τον θάνατο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, ενός δημιουργού του οποίου το αποτύπωμα στην εγχώρια μουσικοθεατρική ζωή υπήρξε βαθύ, παρά το γεγονός πως το δημιουργικό πεδίο στο οποίο διέπρεψε, ήταν το ελαφρό μουσικό θέατρο. Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τον πρωτεργάτη της ελληνικής οπερέτας παρουσιάζοντας δύο από τα σημαντικότερα έργα του, με την μορφή ζωντανής «ραδιοφωνικής» παράστασης. Το μουσικό θέατρο είναι, άλλωστε, ένα κατεξοχήν θέατρο του ήχου. Έτσι, τηρώντας τις αποστάσεις και δίνοντας μεγαλύτερο χώρο στη φαντασία, τα δύο έργα του Σακελλαρίδη θα παρουσιαστούν εναλλάξ σε έξι αρχαιολογικούς χώρους, επενδύοντας ιδανικά, με τη σπιρτάδα, το χιούμορ και την υπέροχη μουσική τους, τα καλοκαιρινά βράδια ενός δίσεκτου έτους».

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020: Χαλιμά (1926)

Ενορχήστρωση για τετραμελές ενόργανο σύνολο: Μιχάλης Παρασκάκης

Διανομή: Χαλιμά Άννα Στυλιανάκη, Σαχ Ρουμάν Δημήτρης Πακσόγλου, Αλή Μουσακάς Βαγγέλης Μανιάτης, Αμηνά Μυρτώ Μποκολίνη, Αβούλ/Καδής/Ρασίντ Κωστής Ρασιδάκης, Ζουμπέιντα Λυδία Αγγελοπούλου.

Μουσικοί: Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Γιάννης Κρητικός (κλαρινέτο), Σταμάτης Πασόπουλος (μπαγιάν).
Κυριακή 2 Αυγούστου 2020: Θέλω να δω τον Πάπα! (1920)

Ενορχήστρωση για τετραμελές ενόργανο σύνολο: Μιχάλης Παπαπέτρου

Διανομή: Ρίτα Άννα Στυλιανάκη, Αδριανός Δημήτρης Πακσόγλου, Λατρούδης Βαγγέλης Μανιάτης, Άννα Μυρτώ Μποκολίνη, Βαρονάς Κωστής Ρασιδάκης, κυρία Λατρούδη Λυδία Αγγελοπούλου.

Μουσικοί: Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Γιάννης Κρητικός (κλαρινέτο), Σταμάτης Πασόπουλος (μπαγιάν).


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.