Φοβού τους Δαναούς (Δ.ΕΠ.Α.) και δώρα (φυσικό αέριο) φέροντες

0

«Φοβού του Δαναούς και δώρα φέροντες», έλεγαν οι αρχαίοι Τρώες. Στη χθεσινή ενημερωτική, υποτίθεται, συνάντηση μεταξύ τοπικών αρχόντων (των βουλευτών και των δημάρχων Καβάλας, του απερχόμενου και της νέας) και στελεχών της Δ.ΕΠ.Α. στην Αθήνα, η πλευρά της εταιρείας επιχείρησε μία μικρή αναδίπλωση, για να κατευνάσει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας για τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας.

Το έργο, όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις έχει αποφασιστεί και η Δ.ΕΠ.Α. προχωρά στην πραγματοποίησή του. Επειδή, όμως, χρειάζεται και τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» με ελιγμούς.

Ελιγμός είναι η προτεινόμενη εναλλακτική χωροθέτηση του σταθμού μακριά, πόσο μακριά δεν διευκρίνισαν, από τη Νέα Καρβάλη και την Καβάλα.

Ελιγμός ήταν και η υπόσχεση ότι θα παρέχουν φυσικό αέριο για οικιακή χρήση στην περιοχή.

Το ερώτημά μας είναι το εξής. Η τοπική κοινωνία είναι κάθετα αντίθετη στο συγκεκριμένο έργο, ή είναι θετική υπό όρους, όπως η χωροθέτηση σε σημείο που να απέχει από κατοικημένες περιοχές και η παροχή φυσικού αερίου;

Δηλαδή, εάν ο σταθμός μεταφερθεί μερικά χιλιόμετρα ανατολικότερα, θα πάψει να αποτελεί διαρκής «βόμβα» για τον τόπο;

Νομίζουμε ότι οι τοπικοί άρχοντες, οι νυν και οι νεοεκλεγέντες, θα πρέπει να επιμείνουν στη διεκδίκηση της υπόγειας αποθήκης στο κοίτασμα «Νότια Καβάλα», όπως επιμένουν στην πρόταση του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας για την όδευση του αγωγού T.A.P.

Δεν πρέπει να συμμετέχουν, άλλο, στα «παζάρια» που κάνει η Δ.ΕΠ.Α. Θεωρούμε ότι η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τον αγωγό T.A.P., τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και τους άλλους χερσαίους αγωγούς που θα περάσουν από το έδαφος της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας, είναι υπεραρκετοί για να κάνουν την περιοχή «ενεργειακό κόμβο».

Η Δ.ΕΠ.Α. ας αναζητήσει άλλη περιοχή στην Ελλάδα, για να εγκαταστήσει τον δικό της πλωτό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υ.Φ.Α.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.