Υψώθηκε η ελληνική σημαία στον λόφο «Μπούνκερ» στην Νέα Ηρακλείτσα

0

Ο Φυσιολατρικός σύλλογος Δήμου Παγγαίου, Planet, με την στήριξη του Δήμου, τοποθέτησε την ελληνική σημαία σε σημείο με ιστορική σημασία για την Νέα Ηρακλείτσα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, η ονομασία του λόφου είναι «Περδικοβούνι» και τους στρατιωτικούς χάρτες του 1916 αναφέρεται ως «Αγριοτουλίπες», σύμφωνα με την Γ.Υ.Σ. (Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού). Στην κορυφή του λόφου, κατασκευάστηκε, από την εποχή του μεσοπολέμου, οχυρωματικό έργο, αποτελούμενο από οχυρωματικές τάφρους σκαμμένες στο πολύ πετρώδες έδαφος και με μεγάλα αμυντικά ορύγματα μεταξύ βράχων. Επιπλέον, το όλο έργον συμπληρώνεται με πολυβολεία τόσο αντιαεροπορικά, όσο και επάκτια, με θύρες (μπούκες) ορατές από την παραλία της περιοχής «Σαράντα». Στους κατοίκους είναι γνωστά τα παραπάνω έργα με το όνομα «Μπούνκερ».

Η επιλογή της θέσης είναι άριστη, καθόσον ελέγχει όλο το πέλαγος και καθιστά κύριο της θάλασσας όποιον ελέγχει την οχυρωμένη θέση. Το έτος 2000, μελετήθηκε, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε δασικό μονοπάτι με ξύλινους αναβαθμούς, που οδηγεί από τις εγκαταστάσεις απομαγγανίωσης του νερού ύδρευσης, μέχρι την κορυφή του λόφου. Είναι βατό, με μικρό βαθμό δυσκολίας και η διάρκεια της ανάβασης είναι 18 λεπτά της ώρας. Στον πρώην Δήμο Ελευθερών, υπάρχει μελέτη ηλεκτροδότησης του μονοπατιού, ελικοειδούς σχήματος, συνταγμένη το έτος 2004. Στις υπώρειες του λόφου υπάρχει το ρέμα της Αγίας Παρασκευής (ΣΙΤΖΑΚ ΝΤΕΡΕ), όπου στην διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής, ο υδροκίνητος αλευρόμυλος του Μιχαήλ Θεοδωρίδη (παπαμιχάλης, ιερέας της Νέας Ηρακλείτσας), έσωσε πολλούς κατοίκους της περιοχής από την πείνα, ενώ παρείχε καταφύγιο σε διωκόμενους Έλληνες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.