• Για μία ακόμα φορά, οι Δήμοι βρίσκονται σε θέση άμυνας, απέναντι στην εκβιαστική στάση της κεντρικής διοίκησης, η οποία πιέζει για την εφαρμογή ενός μέτρου στο χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης. Το Υπουργείο Παιδείας, συγκεκριμένα, αποφάσισε να εφαρμόσει από τη σχολική περίοδο 2018-2019 τη διετή προσχολική αγωγή στα δημόσια νηπιαγωγεία επιλέγοντας 184 Δήμους. Σε αρκετές περιπτώσεις, χωρίς να ζητήσει τη συναίνεση των δημοτικών αρχών, ούτε καν των δημοτικών συμβουλίων, όπως γίνεται στις μεταβολές των σχολικών μονάδων (ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση).
  • Κι ενώ έως σήμερα, την πίεση ασκούσαν οι κυβερνητικοί παράγοντες και (στις περισσότερες περιπτώσεις) οι τοπικοί βουλευτές, στο «παιχνίδι» της εξουσίας συμμετέχουν, όσον αφορά τη διετή προσχολική αγωγή, υπηρεσιακοί παράγοντες και συνδικαλιστές δάσκαλοι και νηπιαγωγοί! Είναι too much, που λένε οι αγγλοσάξονες, υπηρεσιακοί παράγοντες και συνδικαλιστές να «κουνάνε το δάκτυλο» στους δημάρχους. Δυστυχώς, έχει χαθεί το μέτρο και η σοβαρότητα.
  • Ο Απόστολος Μουμτσάκης, πρόεδρος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Καβάλας, σχολιάζοντας την επιλογή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), να δώσει προτεραιότητα στα χρήματα που θα χάσουν οι Δήμοι από το πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α., λόγω εφαρμογής της προσχολικής αγωγής στα δημόσια νηπιαγωγεία και όχι στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε σχέση με την παιδαγωγική διάσταση του προγράμματος, έκανε καθαρή πολιτική παρέμβαση.
  • Πολιτική παρέμβαση, επίσης, έκανε λέγοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να διαχειρίζεται τα χρήματα για τη σχολική στέγη, αντί των Δήμων που ενδιαφέρονται περισσότερο για την αναβάθμιση των δημοτικών παιδικών σταθμών, παρά των σχολικών κτιρίων.
  • Την ίδια ώρα, άσκησε κριτική στους δημάρχους που θέλουν να χαράξουν την εκπαιδευτική πολιτική, γιατί τόλμησαν να εκφράσουν τις επιφυλάξεις για τους χώρους που θα φοιτήσουν τα νήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία και γιατί θα αναγκαστούν να απολύσουν εργαζομένους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που πληρώνονται από το πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α.
  • Αν δηλώνει έκπληκτος για την επιλογή της Κ.Ε.Δ.Ε., εμείς εκφράζουμε τον προβληματισμό μας, διότι ένας δάσκαλος επιχειρεί να υποβαθμίσει το ζήτημα της καταλληλότητας των υποδομών (αιθουσών) που θα φιλοξενήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα νήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία. Ενώ παραδέχεται ότι τα σχολικά κτίρια έχουν προβλήματα, καλεί τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους και στην πορεία θα γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις! Αγαπητέ πρόεδρε, ένα πρόγραμμα δεν αρχίζει αν δεν έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία του. Αυτό δείχνει προχειρότητα και ανευθυνότητα. Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, με την έναρξη της σχολικής περιόδου, οι αίθουσες που επελέγησαν (από εσένα και τον Κ. Μπαντίκο) πρέπει να είναι πανέτοιμες για να υποδεχθούν τα παιδιά.
  • Σε ποιον θα διαμαρτυρηθούν οι γονείς αν το πρόγραμμα παρουσιάσει προβλήματα στην εφαρμογή του. Στους Δήμους, γιατί παραχώρησαν τις ακατάλληλες αίθουσες, στον Κ. Μπαντίκο, που εισηγήθηκε θετικά προς το Υπουργείο Παιδείας, για την ένταξη των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας στο πρόγραμμα, σ’ εσένα που υπέδειξες τις αίθουσες, ή στον υπουργό που με βιασύνη άρχισε το πρόγραμμα; Τότε, θα δούμε ποιος απ’ όλους τους παραπάνω θα «βγάλει την ουρά του απ’ έξω» και θα ρίξει την ευθύνη στους άλλους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.