Να υιοθετήσει τις (κοστολογημένες) προτάσεις των συλλόγων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων, καλεί τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, η βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Τάνια Ελευθεριάδου, η οποία απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης απέδειξε, για μία ακόμα φορά, ότι βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες των κτηνοτρόφων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στις κρίσιμες στιγμές που βιώνει η ελληνική κτηνοτροφία, ο κύριος Βορίδης, μέσω διαρροών, γυρνά την πλάτη στους αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι είχαν μεγάλες οικονομικές απώλειες στην πώληση αμνοεριφίων το Πάσχα, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, από διαρροές, η κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει 23,2 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας, με την ενίσχυση να ανέρχεται σε μόλις 4 ευρώ για κάθε θηλυκό ζώο που δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, δηλαδή σε αυτούς που δικαιούνται συνδεδεμένη ενίσχυση. Είναι γεγονός, ότι υπήρξαν περιπτώσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στις οποίες η τιμή ανά κιλό του ήταν μόλις 2 ευρώ. Επίσης, η τιμή πώλησης του γάλακτος το 2020 μειώθηκε σε 0.75 έως 0.82 το κιλό, από 0.88 έως 0.90 το κιλό, που ήταν πέρσι. Η ρύθμιση του Υπουργείου αδικεί κατάφορα μεγάλο μέρος των αιγοπροβατοτρόφων, καθώς, ως γνωστόν, αρκετοί κτηνοτρόφοι δεν παράγουν γάλα, γεγονός που οδηγεί, εκ των πραγμάτων, στο να μην είναι σε θέση να καλύψουν τις προϋποθέσεις για να είναι δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Να σημειωθεί ότι, σε συνθήκες δυσκολότερες λόγω περιορισμών για χορήγηση κρατικών ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μόνο τον Απρίλιο του 2019 ενίσχυσε τους αιγοπροβατοτρόφους με 42 εκατομμύρια ευρώ από το de minimis. Γι’ αυτό, σήμερα, είναι αδικαιολόγητη η άρνησή του κυρίου Βορίδη να στηρίξει ουσιαστικά την κτηνοτροφία, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει στη χαλάρωση των περιορισμών ως προς τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων, λόγω της κρίσης της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, στην τελευταία επιστολή τους, οι Κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης καταθέτουν συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, τις οποίες καλά θα κάνει να ακολουθήσει ο κύριος Βορίδης, αν θέλει την επόμενη ημέρα να μην εξαφανιστούν εκατοντάδες κτηνοτρόφοι».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.