-Ο κατακερματισμός στο cosmopolis festival, δεν φαίνεται μόνο στις εκδηλώσεις, τους χρόνους και τους τόπους, εμφανίστηκε από αυτό το καλοκαίρι και στην χρηματοδότηση! Την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, στον υπήνεμο μόλο του λιμανιού «απόστολος Παύλος», έγινε η παρουσίαση της νέας ενότητας του φεστιβάλ με τον τίτλο: “Blue cosmopolis”. Η ενότητα αυτή δεν πραγματοποιήθηκε τα δύο προηγούμενα έτη, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού covid-19. Επίσης, η χρηματοδότηση της εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2021 και θα γίνει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία και Θάλασσα με 150.000 ευρώ.

-Είναι η πρώτη φορά, που μία ενότητα εκδηλώσεων της «Δημωφέλεια» αποτέλεσε πρόταση της Αναπτυξιακής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Καβάλας, για να ενταχθεί σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Τι θα γινόταν, άραγε, εάν η πρόταση αυτή είχε απορριφθεί από την διαχειριστική Αρχή του προγράμματος; Προφανώς, δεν θα υλοποιούνταν η ενότητα “Blue Cosmopolis”! Έτσι, το cosmopolis festival, θα συνεχιζόταν με τις υπόλοιπες (τρεις) ενότητες και με τον προϋπολογισμό των 290.000 ευρώ. Γιατί, δεν νομίζουμε ότι, η διοίκηση της «Δημωφέλεια» θα ενέκρινε την επιπλέον χρηματοδότηση για την πρόσθετη ενότητα του “Blue Cosmopolis”. Εάν γινόταν αυτό, ο προϋπολογισμός όλου του φεστιβάλ θα έφτανε στο επίπεδο των 450.000 ευρώ, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο της πρώτης περιόδου επί δημαρχίας Στάθη Εριφυλλίδη. Όχι πως η χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία και Θάλασσα αλλάζει την ουσία, που είναι ότι το cosmopolis festival θα κοστίσει συνολικά, το καλοκαίρι του 2022, γύρω στις 450.000 ευρώ!

-Θα αντιτείνει κάποιος, ότι η χρονική διάρκεια είναι (πολύ) μεγαλύτερη και ο αριθμός των εκδηλώσεων πολλαπλάσιος. Κατά την άποψη μας, πρόκειται για τέσσερα διαφορετικά φεστιβάλ στην «συσκευασία» του ενός! Τελικά, αυτό κατάφερε η σημερινή δημοτική Αρχή, δηλαδή να δημιουργήσει τέσσερις νέες και διαφορετικές μεταξύ τους πολιτιστικές διοργανώσεις, που θα χρηματοδοτούνται από το ταμείο της «Δημωφέλεια». Όσο κι αν προσπαθήσει ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του cosmopolis festival, Άλκης Ζοπόγλου, να φτιάξει ένα ορθολογικό πρόγραμμα, χωρίς έκπτωση στην ποιότητα των εκδηλώσεων, δεν πιστεύουμε πως η δαπάνη θα πέσει χαμηλότερα από τις 350.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2023.

-Ο λόγος που υποβλήθηκε η πρόταση για το “Blue Cosmopolis” στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία και Θάλασσα, δεν είναι η προμήθεια του εξοπλισμού για τις εκδηλώσεις, που θα μείνει στον Δήμο Καβάλας τα επόμενα έτη. Αλλά, για να «σπάσει» ο προϋπολογισμός του cosmopolis festival και να μην φανεί υπέρογκη η συνολική δαπάνη. Τον εξοπλισμό ο Δήμος Καβάλας θα μπορούσε να τον προμηθευτεί με άλλο τρόπο. Είναι υποτιμητικό να χρησιμοποιείται μία διοργάνωση πολιτισμού υψηλού επιπέδου ως ευκαιρία για την προμήθεια εξοπλισμού!.

-Κοντολογίς, μέσα στην σαρωτική αναμόρφωση που έγινε μετά το έτος 2019, το cosmopolis festival απέκτησε κι ένα «νόθο τέκνο», με την ονομασία “Blue cosmopolis”, το οποίο θα αναγνωριστεί αυτό το καλοκαίρι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.