-Το μουσείο καπνού, κυρίως, αλλά και το ναυτικό μουσείο, είναι, θα λέγαμε, τα δύο κορυφαία μουσεία της Καβάλας, πλην του αρχαιολογικού, τα οποία διαχειρίζεται ο Δήμος. Στα δύο αυτά μουσεία «συμπυκνώνεται» όλη, σχεδόν, η τοπική ιστορία. Επίσης, χάρη στην δουλειά που έκαναν οι άνθρωποι που «έστησαν» τα μουσεία αυτά, διαθέτουν πολύ αξιόλογα εκθέματα, τα οποία είναι μοναδικά όχι μόνο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αλλά και σε παγκόσμιο! Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν (και πόσα) θεματικά μουσεία στον κόσμο σαν το μουσείο καπνού του Δήμου Καβάλας. Ναυτικά μουσεία υπάρχουν και αλλού, αλλά το δημοτικό ναυτικό μουσείο Καβάλας είναι υψηλού επιπέδου.

-Αν αναλογιστούμε το επίπεδο των δύο μουσείων, που κοσμούν πραγματικά την Καβάλα, θεωρούμε αποκαρδιωτικό τον αριθμό των 3.700 επισκεπτών που είχαν το έτος 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα, την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κοινωφελούς επιχείρησης «Δημωφέλεια», Παναγιώτης (Τάκης) Αγγελίδης. Από τους 300.000 και πλέον επισκέπτες της πόλης το ίδιο έτος, όπως ανέφερε η πρώην πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Αναστασία Ιωσηφίδου, μόλις 4.000 επισκέφτηκαν τα δύο κορυφαία μουσεία του Δήμου!

-Έχουν αποκαλέσει την Καβάλα, αρκετές φορές, ως την «Μέκκα των ανατολικών καπνών», ωστόσο δεν αξιοποίησε την φήμη αυτή σε τουριστικό επίπεδο. Δεν είναι δυνατό, η «Μέκκα των ανατολικών καπνών», να μην διαθέτει έναν μουσειακό χώρο αντάξιο του ονόματος αυτού; Δεν είναι δυνατό το μουσείο καπνού να είναι κρυμμένο στο ισόγειο μιας πολυώροφης παλιάς καπναποθήκης και να μην έχει ολοκληρωθεί ο χώρος που θα στεγαστεί στην δημοτική καπναποθήκη. Ένα τέτοιο μουσείο πρέπει να είναι «σημείο αναφοράς» για την πόλη, να έχει την ίδια, ή και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από το φρούριο και το παλιό υδραγωγείο (Καμάρες). Η ακρόπολη στην παλιά πόλη προσφέρει εντυπωσιακή θέα, αλλά η επίσκεψη στο μουσείο προσφέρει ένα καλό μάθημα για την ιστορία του τόπου.

-Το γεγονός ότι, το μουσείο καπνού λειτουργεί σε ένα ισόγειο, δείχνει πως αντιλαμβάνονται οι δημοτικές Αρχές του Δήμου Καβάλας την σημασία που έχει ο θησαυρός αυτός. Ο αριθμός των 3.700 επισκεπτών στα μουσεία καπνού και ναυτικής ιστορίας το έτος 2019, που ήταν η καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό στην πόλη, πρέπει να προκαλεί θλίψη και ντροπή στους διοικούντες. Να γίνει, ακόμα, αφορμή ώστε να προβληματιστούν πως θα αναδείξουν σε μεγάλα αξιοθέατα τα δύο μουσεία, για να πολλαπλασιαστούν οι επισκέπτες. Πρέπει οι τουρίστες, να θεωρούν δεδομένη την επίσκεψη στο φρούριο, στο μουσείο καπνού και στο ναυτικό μουσείο της πόλης. Να περάσει στην συνείδηση του επισκέπτη, ότι πριν φύγει από την Καβάλα, πρέπει να δει τα δύο μουσεία, όπως γίνεται σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

-Ευελπιστούμε πως η σημερινή δημοτική Αρχή θα κάνει πράξη τον παραπάνω στόχο, δίνοντας έμφαση στην προβολή των μουσείων καπνού και ναυτικής παράδοσης, στην στρατηγική τουριστικής προβολής των επόμενων ετών. Αλλιώς, οι επισκέπτες στα μουσεία θα παραμένουν στο θλιβερό επίπεδο του 2019.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.