Σε απάντηση της Ερώτησης του βουλευτή του κόμματος «Ελληνική Λύση», Απόστολου Αβδελά και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στις πολιτιστικές διαδρομές «Στα βήματα του αποστόλου Παύλου» και «Πολιτιστική Εγνατία οδός», που έχουν προταθεί προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνονται έργα επί μνημείων, ή έργα υποδομής, τα οποία διαθέτουν ωριμότητα μελετών και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και την (αρχαία) Εγνατία οδό, είναι σε εξέλιξη έργα που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 2014-2020» και ειδικότερα: 1) στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων υλοποιούνται δύο σημαντικά έργα. Πρόκειται για το έργο «Αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων», προϋπολογισμού 2.300.000,00€ και το έργο «Αποκατάσταση της Βασιλικής Β’», προϋπολογισμού 741.667,31€.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει συμπεριληφθεί προς χρηματοδότηση το έργο «Πυρόσβεση αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων», προϋπολογισμού 2.225.000,00€, στο πλαίσιο του έργου «Αντιμετώπιση των απειλών της κλιματικής αλλαγής στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα πολιτιστικών χώρων τουριστικής και οικονομικής σημασίας», 2)      ως προς την προστασία και ανάδειξη του τμήματος της Εγνατίας οδού που εμπίπτει στα διοικητικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, είναι σε εξέλιξη το έργο «Ανάδειξη αρχαίας Εγνατίας οδού στην Π.Ε. Καβάλας», προϋπολογισμού 350.000,00€.

Και καταλήγει η απάντηση του Υπουργείου: «Οι Φίλιπποι, που αποτελούν σημαντικό σταθμό της αποστολικής περιοδείας του Παύλου στον ελλαδικό χώρο, καθώς και το τμήμα της αρχαίας Εγνατίας οδού στην Καβάλα, συμπεριλαμβάνονται στον σχεδιασμό για την σύνδεση των μνημείων που σχετίζονται με τις εν θέματι διαδρομές, όπου προβλέπονται, μεταξύ άλλων, δράσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης. Στόχος του ΥΠ.ΠΟ.Α. είναι η ανάδειξη σημαντικών μνημείων, καθώς και η σύνδεση του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και η δημιουργία εναλλακτικών διαδρομών τουρισμού. Στον σχεδιασμό της νέας χρηματοδοτικής περιόδου 2021-2027, διά του Π.Ε.Π. Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, έχουν περιληφθεί έργα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, των οποίων οι μελέτες εξελίσσονται, ώστε να είναι ώριμες για ένταξη των αντίστοιχων έργων».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.