Σε απάντηση της Ερώτησης του βουλευτή Θεσσαλονίκης του κόμματος «Ελληνική Λύση», Κωνσταντίνου Χήτα, για την αξιοποίηση των παλιών καπναποθηκών και της παλιάς Μεραρχίας στην Καβάλα, το Υπουργείο πολιτισμού ανέφερε τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά το ΥΠ.ΠΟ.Α., σας γνωρίζουμε τα εξής: «Στην πόλη της Καβάλας έχει διασωθεί ικανός αριθμός καπναποθηκών και κτηρίων, που συσχετίζονται με την δραστηριότητα της επεξεργασίας και εμπορίας του καπνού, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως νεώτερα μνημεία από το ΥΠ.ΠΟ.Α. και προστατεύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3028/2002. Η κατάσταση διατήρησης των ανωτέρω μνημείων διαφέρει και ποικίλει. Η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης των καπναποθηκών και των δραστηριοτήτων, εντός και πλησίον αυτών και τηρεί διαχρονικό αρχείο, όπου καταγράφεται η πορεία του κάθε μνημείου, σε συνάρτηση με τις εργασίες και τις αλλαγές χρήσεις που υφίστανται. Φερόμενοι ιδιοκτήτες των προστατευόμενων καπναποθηκών είναι ποικίλοι τόσο ιδιώτες, όσο και φορείς, ιδιωτικοί και δημόσιοι. Σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν.3028/2002, ο εκάστοτε κύριος, ή ο νομέας μνημείου, υποχρεούται να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης, ή προστασίας ετοιμόρροπου μνημείου, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με δική του δαπάνη και υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. Στο πλαίσιο αυτό, η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης παρακολουθεί, συνεργάζεται, επιβλέπει και προτείνει λύσεις για την προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση του κάθε μνημείου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3028/2002 και τις γενικές αρχές της επιστήμης της αποκατάστασης. Επισημαίνεται ότι, καθώς αποτελούν κτίρια μεγάλης επιφάνειας, αυξημένης αισθητικής και καταλαμβάνουν καίριες θέσεις εντός του πυκνού αστικού πολεοδομικού ιστού της Καβάλας, η συνολική τους ανάδειξη κρίνεται καίρια για την άντληση περισσότερων οικονομικών πόρων, μέσω της τουριστικής ανάδειξης της πτυχής αυτής της τοπικής νεώτερης ιστορίας.

Το κτίριο της «Παλιάς Μεραρχίας» Καβάλας, επί της οδού Κωνσταντινίδου Ποιητού 18, έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης, σύμφωνα με την Υ.Α. Β1/Φ.37/43556/1659/08.09.1975 (Φ.Ε.Κ. 985/Β/27.10.1979). Φερόμενος ιδιοκτήτης του εν λόγω μνημείου είναι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. Η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει εγκρίνει εργασίες για την άρση της δομικής επικινδυνότητας τμημάτων του μνημείου, ενώ η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, έχει εγκρίνει την εκτέλεση άμεσων σωστικών επεμβάσεων στις επιφάνειες των όψεων του κτιρίου».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.