-Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Ε.Ε.ΣΥ.Π.), ή το «Υπερταμείο» όπως λέγεται αλλιώς, εμφανίστηκε την περίοδο των μνημονίων, για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο ρόλο. Δηλαδή, «να συνεισφέρει πόρους στην υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της Ελλάδας και στην πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» και, το κυριότερο, «να συμβάλλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της ελληνικής Δημοκρατίας», όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του «ανεξάρτητου» φορέα. Υπό την «ομπρέλα» του «Υπερταμείου», μεταξύ άλλων, βρίσκονται το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. και η ΕΤ.Α.Δ.

-Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας επισκέφτηκε την Καβάλα ο Γρηγόρης Δημητριάδης (φωτογραφία), διευθύνων σύμβουλος της Ε.Ε.ΣΥ.Π. Α.Ε. Ο τεχνοκράτης στέλεχος του «Υπερταμείου», μάλιστα, είναι Καβαλιώτης στην καταγωγή! Ωστόσο, δεν αντιλαμβανόμαστε την υποδοχή που έγινε σε έναν τεχνοκράτη, που μπορεί να συγκριθεί με την υποδοχή ενός κυβερνητικού παράγοντα. Εμείς, καταρχάς, δεν δεχόμαστε να χαράσσουν την πολιτική της χώρας τεχνοκράτες, που είναι διορισμένοι και όχι εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό. Αλλιώς, να καταργήσουμε την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και το Κοινοβούλιο. Και να αναθέσουμε την διακυβέρνηση στον διευθύνοντα σύμβουλο, το διοικητικό συμβούλιο και την γενική συνέλευση των μετόχων του «Υπερταμείου». Πολύ περισσότερο, είμαστε αντίθετοι να ελέγχει την πολιτική της Ελλάδας το «εποπτικό συμβούλιο» που επιβλέπει την λειτουργία του «Υπερταμείου», στο οποίο μετέχουν μέλη της ευρωπαϊκής επιτροπής και του μηχανισμού στήριξης ESM!

-Δεν είναι δυνατό, κατά την άποψη μας, να έχουν λόγο για την αξιοποίηση της ακτής «Καλαμίτσα», του παλιού Πρωτοδικείου, της παλιάς Μεραρχίας, του παραλιακού μετώπου της Καβάλας κ.λπ., τα μέλη της ευρωπαϊκής επιτροπής και του ESM. Οι τεχνοκράτες του «Υπερταμείου» πρέπει να εφαρμόζουν την πολιτική που χαράσσει η ελληνική κυβέρνηση, για την αξιοποίηση της μεγάλης περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Όσον αφορά τις διεκδικήσεις της Καβάλας, είναι συγκεκριμένες και διαχρονικές. Το μεγάλο εμπόδιο στην πραγματοποίηση τους, είναι το «Υπερταμείο» και οι θυγατρικές εταιρείες του (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., ΕΤ.Α.Δ. κ.λπ.). Επομένως, πως θα συμβάλλει ο διευθύνων σύμβουλος στην ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών;

-Για παράδειγμα, ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας (Ο.Λ.Κ.) αποχαρακτήρισε ορισμένες ζώνες στο παραλιακό μέτωπο, προκειμένου να παραχωρηθούν στον Δήμο. Η μεταβίβαση των εκτάσεων αυτών δεν ολοκληρώθηκε, γιατί δεν ψηφίστηκε σχετική νομοθετική τροπολογία. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. έχει άλλα σχέδια για την «αξιοποίησή» τους; Πριν μερικές εβδομάδες, επίσης, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ανακοίνωσε πως το παλιό κολυμβητήριο, στο παραλιακό μέτωπο, θα επαναλειτουργήσει στο πλαίσιο μιας χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Leader Αλιείας. Ξαφνικά, προ μερικών ημερών, είπε σε συνέντευξη, ότι ο σχεδιασμός αυτός εγκαταλείφθηκε, γιατί υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση από την διευθύνουσα σύμβουλο του Ο.Λ.Κ., Άννα Θυσιάδου, για την ανάπλαση της περιοχής που βρίσκεται το κολυμβητήριο. Ο Γρ. Δημητριάδης δεν είναι ούτε πρωθυπουργός, ούτε υπουργός, ούτε γενικός γραμματέας Υπουργείου, για να προωθήσει τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας στην κεντρική διοίκηση.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.