Το υγειονομικό προσωπικό της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. διαμαρτύρεται: «Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα είναι «ο δούρειος ίππος», για την συρρίκνωση των δημόσιων δομών υγείας»

0

Ο αναβρασμός που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω των κυβερνητικών μέτρων που αφορούν το μη εμβολιασμένο προσωπικό τους, έχει προκαλέσει την αντίδραση των συνδικαλιστικών οργάνων των υγειονομικών. Το σωματείο νοσηλευτικού προσωπικού Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα διαμαρτυρίας: «Το σωματείο μας, μέλος της ΠΑΣΟΝΟΠ (Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού), αφού ανέμενε και την εκ του Υπουργείου Υγείας διευκρινιστική εγκύκλιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, διαμαρτύρεται για την τροπολογία στα άρθρα 205 και 206 του νόμου 4820/2021.

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αποτελεί επίτευγμα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και όπλο στην φαρέτρα μας έναντι της νόσου Covid 19. Διαχρονικά, οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να αμβλύνουν τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την υποστελέχωση του προσωπικού, με αποτέλεσμα, η χώρα μας να κατατάσσεται 3η από το τέλος μεταξύ των 27 χωρών του ΟΟΣΑ, έχοντας αναλογία  3,1 νοσηλευτών ανά 1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 9 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.

Κι ενώ η χώρα μας ψήφισε θετικά στο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης (27 Ιανουαρίου 2021), κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολίου και κατά των διακρίσεων λόγω αυτού, έρχεται τώρα στο εσωτερικό και ψηφίζει με νόμο την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τιμωρητικά την αναστολή από την εργασία του μη συμμορφούμενου υγειονομικού προσωπικού. Ενός προσωπικού, που για το σθένος που επέδειξε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πρώτα το χειροκρότησε και το επιβράβευσε και στην συνέχεια το λοιδόρησε. Τους γιατρούς για τις Μ.Ε.Θ., γνωρίζουν κάποιοι τι εστί Μ.Ε.Θ.(;), τους νοσηλευτές για το επίπεδο τους. Πολιτικός στην Βουλή κατηγόρησε του νοσηλευτές δημόσιου νοσοκομείου, ότι: «φταίνε για τα καζανάκια που τρέχουν και τους σοβάδες που πέφτουν από τους τοίχους» και όχι οι «άριστοι» διοικητές που οι ίδιοι διόρισαν.

Σε μία χώρα που γέννησε την δημοκρατία, οι σημερινοί εκπρόσωποί της στην Βουλή ψαλιδίζουν τα φτερά της, στέκονται κατώτεροι των περιστάσεων και χρησιμοποιούν το Σύνταγμα κατά το δοκούν. Έχοντας κρίση αξιών και θεσμών, ρωτάμε πού είναι το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης του ατόμου, στην αυτοδιάθεσή του και στην προστασία της εργασίας του από το κράτος, όπως το Σύνταγμα ορίζει, όταν για πρώτη φορά στον δημόσιο τομέα ψηφίζεται νόμος που αναστέλλει την εργασία υπαλλήλων του, χωρίς αποδοχές, ωμά και εκβιαστικά, με τιμωρητικά μέτρα και τους στερεί την δυνατότητα της επιβίωσης των ίδιων και των παιδιών τους; Αιτιολογία είναι «οι επιτακτικοί λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας». Όταν έχει αποδειχθεί ότι, ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν και να διασπείρουν τον ιό, γιατί και οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στις δομές υγείας δεν υποχρεώθηκαν έως και σήμερα σε τακτικό εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid τεστ, ή PCR;

Όταν μόλις χθες 17 Αυγούστου 2021, για το Ισραήλ, που πρώτο  έχει εμβολιάσει πλήρως με 2 δόσεις, πάνω από το 78% του πληθυσμού άνω των 12 ετών, επιδιώκοντας την « ανοσία της αγέλης» και άρχισε από τις 30 Ιουλίου να χορηγεί τρίτη δόση, ενισχυτική, ή αναμνηστική, στους άνω των 60 ετών και από τις 13 Αυγούστου στους άνω των 50 ετών και μέχρι σήμερα έχει χορηγήσει τρίτη δόση σε λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες, αναδημοσιεύτηκε στα Μέσα Ενημέρωσης ότι: « Όχι μόνο οι λεγόμενες περιπτώσεις breakthrough (μόλυνση εμβολιασμένου) δεν είναι πια σπάνιες στο Ισραήλ, αλλά επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το “Science”, σχεδόν το 60% των βαριά αρρώστων είναι πλήρως εμβολιασμένοι (naftemporiki.gr).  Κι εμείς εδώ βρισκόμαστε στα «μπάνια του λαού», έτοιμοι να αναστείλουμε την εργασία τους και να φτωχοποιήσουμε χιλιάδες εργαζόμενους στους φορείς υγείας και μεθαύριο να κλαίμε ξανά φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Αλλά στο Ισραήλ, μάλλον δεν ξέρουν όσα ξέρουμε εμείς.

Όταν το εμβολιασμένο υγειονομικό προσωπικό της χώρας μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ του αντίστοιχου εμβολιασμένου προσωπικού των χωρών της Ευρώπης και φτάνει μαζί με τους ήδη νοσήσαντες σε επίπεδα του 90%, με ποιά επιστημονικά δεδομένα και από ποιους υγειονομικούς κινδυνεύει;

Ρωτάμε γιατί δεν έγινε αυτό πιο νωρίς, π.χ. τον Φεβρουάριο, ή τον Μάρτιο και γίνεται τώρα; Τότε δεν υπήρχαν οι επιτακτικοί λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας; Είναι υπεύθυνοι για την διασπορά οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας, όταν είναι οι μόνοι που ευλαβικά τηρούν τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας; Αυτοί θα γίνουν η «Ιφιγένεια», όταν όλοι κυκλοφορούν έξω ανεξέλεγκτα;

Μήπως υπήρξαν και υπάρχουν λάθη και αστοχίες στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό με παλινωδίες, πισωγυρίσματα, αντιφατικά μηνύματα και μαθητευόμενοι μάγοι στα Μέσα Ενημέρωσης και όχι με υπευθυνότητα και σοβαρότητα από την πολιτεία;

Μήπως υπήρξαν και υπάρχουν αδυναμίες διαχείρισης της πανδημίας για λόγους επικοινωνίας και όχι ουσίας; Όταν οι αρεστοί γίνονται άριστοι και «οι έσχατοι έσονται πρώτοι», περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα;

Μήπως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα είναι «ο δούρειος ίππος», για την συρρίκνωση των δημόσιων δομών υγείας και τον περιορισμό των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων; Μελέτες στα συστήματα υγείας των χωρών δεν απέδειξαν ότι τα ιδιωτικά συστήματα αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στην κρίση της πανδημίας;

Αυτοί που κόπτονται για την προστασία της δημόσιας υγείας, γιατί ενώ είχαν πέρυσι τον απαιτούμενο χρόνο, δεν βελτίωσαν τις υποδομές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στις Μ.Ε.Θ. και στο έμψυχο δυναμικό; Μετατρέποντας τα δημόσια νοσοκομεία, σε νοσοκομεία αντιμετώπισης μιας νόσου, τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας των συνανθρώπων μας ως διά μαγείας εξαφανίστηκαν -προς τον ιδιωτικό τομέα υγείας βέβαια. Μάλλον, για το Ε.Σ.Υ. δεν υπάρχουν «ΛΕΦΤΟΔΕΝΤΡΑ». Πώς προστατεύουν την δημόσια υγεία με προσλήψεις συμβασιούχων 3+3 μηνών, που προβλέπει το άρθρο 207 του ίδιου νόμου, που δεν θα προλάβουν να καταλάβουν που πατούν και που βρίσκονται; Εάν βέβαια υπάρχουν οι αντίστοιχες ειδικότητες, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας προ μηνών έλεγε ότι: «Δεν προσλαμβάνουμε νοσηλευτές, γιατί δεν υπάρχουν άνεργοι νοσηλευτές».

Αφού ενόψει ενός τέταρτου χειρότερου κύματος της πανδημίας άνω των 10.000, όπως προσδιορίζεται, εργαζόμενοι με εμπειρία και εξειδίκευση θα μπουν σε αναστολή και θα λείψουν από τις Μ.Ε.Θ., τις εντατικές, τα χειρουργεία, τις αιμοδοσίες, τις μονάδες τεχνητού νεφρού, άλλες μονάδες ζωτικής σημασίας των νοσοκομείων  και όχι μόνο. Πιθανόν στην αναστολή να παρασύρουν και αυτούς που ψήφισαν τα επαίσχυντα άρθρα.

Οποία «αριστεία» στο άρθρο 206, παρ. 6 -χωρίς περαιτέρω επεξήγηση στην εγκύκλιο. Αν εμβολιαστείς έως τις 31 Αυγούστου δεν τίθεσαι σε αναστολή εργασίας. Προφανώς πας κανονικά στην δουλειά σου την επόμενη ημέρα. Αν εμβολιαστείς μετά τις 1 Σεπτεμβρίου  τίθεσαι σε αναστολή εργασίας και επιστρέφεις για εργασία 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Ποιος ιθύνων νους το εισηγήθηκε αυτό, χωρίς να υπάρχει μεταβατικό στάδιο; Προφανώς ως χώρα -πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο- έχουμε πάρει εμβόλια, που εάν η 1η δόση γίνει ακόμα και στις 31 Αυγούστου, δημιουργούμε αντισώματα και ανο-η-σία εντός 24 ωρών. Ζούμε στιγμές που η λογική περισσεύει. Συναδέλφισσες /οι, συμπολίτες μας:

-Λέμε ΝΑΙ στον εμβολιασμό, από καθήκον και όχι από υποχρέωση, εφόσον δεν συντρέχουν απαγορευτικά θέματα υγείας.

-Λέμε ΝΑΙ στην διατήρηση-αναβάθμιση ενός Ε.Σ.Υ., που θα παρέχει ολοκληρωμένες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.

-Λέμε ΟΧΙ στον εκφοβισμό των εργαζομένων και τον διχασμό-διαχωρισμό εμβολιασμένων, ή μη.

-Λέμε ΟΧΙ σε αυτούς που ψαλιδίζουν τα δικαιώματά μας, στην ελεύθερη βούληση, στην αυτοδιάθεση του ατόμου, στην προστασία της εργασίας».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.