Το ενιαίο συνδικάτο ναυτεργατών Νομού Καβάλας απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Έχουν περάσει περισσότεροι από δύο μήνες, από τότε που πραγματοποιήθηκε η αναστολή δρομολογίων των τοπικών γραμμών ΘΑΣΟΥ-ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ και ΠΡΙΝΟΥ-ΚΑΒΑΛΑΣ. Σαν αναγκαίο κακό το δεχτήκαμε όλοι οι ναυτεργάτες, το υποστηρίξαμε και συμβάλαμε, με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας όλου του νησιού. Προστατέψαμε το νησί, παρακινήσαμε τις Αρχές και όλους τους φορείς, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή όλων των μέτρων και έως σήμερα περισσότεροι από το 70% των ναυτεργατών είναι άνεργοι και σε αναστολή εργασίας. Ακόμα και το πολυσυζητημένο επίδομα των 800 ευρώ δόθηκε τις τελευταίες μέρες του Μαΐου.

Από την άλλη πλευρά, όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανάγκες των κατοίκων του μεγαλύτερου μέρους του  νησιού, που για τις μετακινήσεις του προς την Καβάλα, πρέπει να διαθέτουν πολύ χρόνο, αρκετά χρήματα και μεγάλες ψυχικές και σωματικές δυνάμεις.

Σημαντικές επισκέψεις προς διάφορες Υπηρεσίες, ακόμα και γιατρούς, έχουν μείνει πίσω το προηγούμενο διάστημα λόγω των περιορισμών του κορονϊού, αλλά και τώρα δεν πραγματοποιούνται, παρά την αποκατάσταση της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών, γιατί δεν έχει αποκατασταθεί η σύνδεση του Πρίνου με την Καβάλα. Ακόμα και το Κέντρο Υγείας Πρίνου δυσκολεύεται στη λειτουργία του, γιατί είναι απομακρυσμένο από το νοσοκομείο του Νομού που βρίσκεται στην Καβάλα, ακριβώς απέναντι από τον Πρίνο, αλλά σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων για τα ασθενοφόρα, που πρέπει να μεταβούν στον Λιμένα, στην Κεραμωτή κι από κει στην Καβάλα.

Τα ίδια προβλήματα έχουν και οι χρόνιοι ασθενείς και οι ευπαθείς ομάδες, καθώς και μαθητές και σπουδαστές, που δύσκολα μετακινούνται από και προς το νησί. Τους ίδιους δύσκολους και μακρούς δρόμους ακολουθούν και τα διάφορα προϊόντα που πρέπει να τροφοδοτήσουν το νότιο μέρους του νησιού.

Στη γραμμή της Θάσου-Κεραμωτής παρατηρούμε καθημερινά αύξηση επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων. Λόγω της βελτίωσης του καιρού και του ανοίγματος των συνόρων των γειτονικών χωρών, η επιβατική κίνηση προσεγγίζει το επίπεδο παλαιοτέρων ετών. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι, τα πλοία μεταφέρουν τους μισούς επιβάτες (σαν μέτρο ασφαλείας για τη διασπορά του κορονοϊού), τότε είναι επιτακτική ανάγκη: 1) Η άμεση επαναλειτουργία της γραμμής Πρίνου-Καβάλας, 2) η αύξηση των δρομολογίων της γραμμής Θάσου-Κεραμωτής.

Για την κάλυψη των αναγκών τόσο των μόνιμων κατοίκων, όσο και των επισκεπτών του νησιού και η καθημερινότητα όλων να επανέλθει σε ομαλά επίπεδα και να αποφύγουμε συνωστισμούς και συγχρωτισμό ατόμων στα πλοία και τα λιμάνια».

Για το ίδιο ζήτημα, ο συνδυασμός «Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε μαζί» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Στις 28/3/2020, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, οι ναυτιλιακές εταιρίες σταμάτησαν τα δρομολόγια των πλοίων τους στην πορθμειακή γραμμή Πρίνου Θάσου-Καβάλας. Δυστυχώς όμως, παρά την άρση των απαγορευτικών μέτρων και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στα νησιά από 25/5/2020, η πορθμειακή γραμμή Πρίνου Θάσου-Καβάλας παραμένει κλειστή έως σήμερα. Έτσι, Θάσιοι και Καβαλιώτες, είναι εύλογο το ερώτημά μας: Ποιος τη ζωή μας, ποιος την «κυβερνά»; Όσο η πορθμειακή γραμμή Πρίνου Θάσου-Καβάλας παραμένει χωρίς δρομολόγια, η απάντηση στο ερώτημά μας είναι πολιτική.

Δεν την «κυβερνά» ο δήμαρχος Θάσου, ο οποίος αρκέστηκε σε μία επιστολή προς τον υπουργό ναυτιλίας και δεν δέχτηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο να εκδοθεί κοινό ψήφισμα απ’ όλες τις παρατάξεις, για την άμεση ανάγκη επαναλειτουργίας της πορθμειακής γραμμής Καβάλας-Θάσου προς όφελος των Θασίων.

Δεν την «κυβερνά» ο δήμαρχος Καβάλας, ο οποίος σιωπά γι’ αυτό το σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, που αφορά τους πολίτες, τους φορείς και τους επαγγελματίες της Καβάλας. Δεν την «κυβερνούν» ο αντιπεριφερειάρχης, ούτε οι κυβερνητικοί βουλευτές, οι οποίοι δεν μπορούν να ασκήσουν πίεση στο Υπουργείο ναυτιλίας, για την επιβολή υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, στις πλοιοκτήτριες εταιρίες, ανοίγοντας ξανά την πορθμειακή γραμμή Καβάλας-Πρίνου, με ικανό αριθμό δρομολογίων λόγω της θερινής περιόδου.

Εμείς, η «Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε μαζί», εκφράζοντας το αίτημα όλων των Θασίων και των Καβαλιωτών, καλούμε τον υπουργό ναυτιλίας, κο Πλακιωτάκη, να αποδείξει ότι ΑΥΤΟΣ μας «ΚΥΒΕΡΝΑ» και όχι οι ναυτιλιακές εταιρίες, υποχρεώνοντας τους πλοιοκτήτες, άμεσα, να δρομολογήσουν πλοία στη γραμμή Καβάλας-Πρίνου, ώστε να συνδεθεί η Θάσος με την πρωτεύουσα του Νομού, προς όφελος των πολιτών και των φορέων της Π.Ε. Καβάλας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.