Η εκτελεστική γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ.) Καβάλας εκφράζει την ανησυχία, για το παρόν και ιδιαιτέρως το μέλλον του πεδίου παραγωγής πετρελαίου «Πρίνος» στον κόλπο της Καβάλας. Στο δελτίο Τύπου που απέστειλε αναφέρονται τα ακόλουθα: «Οι εξελίξεις στα Πετρέλαια Καβάλας προκαλούν την εύλογη ανησυχία των εργαζομένων της «Ενεργειακής», όλων των εργαζομένων και του λαού της Καβάλας. Η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η προβλεπόμενη νέα οικονομική κρίση, δρουν ως καταλύτης στην επιτάχυνση των προϋπαρχόντων σχεδιασμών της εταιρίας καλώντας, επί της ουσίας, τους εργαζόμενους, για μία ακόμα φορά, να θυσιαστούν στο βωμό της δικής της κερδοφορίας. Όλες οι ενέργειες του προηγούμενου διαστήματος δείχνουν πως η εταιρία αυτό που ήθελε ήταν, με αφορμή τον «Πρίνο» να μπει στα ενεργειακά δεδομένα της ανατολικής Μεσογείου, να «πατήσει πόδι» σε πιο κερδοφόρα κοιτάσματα. Οι ίδιοι επικαλούνται την πτώση της κερδοφορίας πέρυσι. Ωστόσο, πέρυσι δεν υπήρχε η σημερινή συγκυρία με τις τιμές! Ούτε όταν προχώρησε στην αδρανοποίηση του γεωτρύπανου, το οποίο και μετέφερε στο Ισραήλ.

Τα γεγονότα της τελευταίας εικοσαετίας δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Τα Πετρέλαια Καβάλας, μετά και την αποχώρηση των Καναδών επενδυτών το 1999, πέρασαν στη φάση της «διάσωσης» και της «εξυγίανσης» μέσω του εγχειρήματος της «αυτοδιαχείρισης». Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν πολύ ακριβά αυτό το εγχείρημα τότε, για να κρατήσουν ανοιχτή την επιχείρηση και τις δουλειές τους, κάτι που από τότε θα έπρεπε να γίνει με κρατική ευθύνη. Η «εξυγίανση» επιτεύχθηκε με αμέτρητες θυσίες, εντατικοποίηση, μειώσεις και παγώματα μισθών, με περιστολή συνολικά δικαιωμάτων. Μέχρι που άνοιξε η όρεξη στα ενεργειακά μονοπώλια, συνολικά, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και οξύνθηκαν οι ανταγωνισμοί. Τότε εμφανίστηκε και η ENERGEAN OIL & GAS, αρχικά ως συμπράττουσα εταιρεία και στη συνέχεια, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, απορροφώντας το συνεταιρισμό των εργαζομένων KAVALA OIL. Παρά τις τότε κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ο σχεδιασμός προχώρησε και οι αυταπάτες της «αυτοδιαχείρισης» συνθλίφτηκαν στις μυλόπετρες των μονοπωλιακών ανταγωνισμών.

Από το 2015, με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα και τις 15 νέες γεωτρήσεις στο διαπιστωμένο κοίτασμα «Έψιλον» και στο «Βόρειο Πρίνο», τα μεγάλα λόγια για τα οφέλη της τοπικής και ελληνικής οικονομίας πήγαν κι ήρθαν. Η πραγματικότητα, όπως εξελίχθηκε, απέδειξε για μια ακόμα φορά το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει όταν το κριτήριο της παραγωγικής δραστηριότητας είναι το κέρδος. Οι εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς και τα δικαιώματά τους να καθηλώνονται, κάθε νέα πρόσληψη αφορούσε εργολαβικούς εργαζόμενους με σαφώς δυσμενέστερους όρους από τους παλιότερους.

Από την άλλη, τα κέρδη για την εταιρεία γιγαντώθηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2018 υπήρξε αύξηση παραγωγής κατά 45% σε ετήσια βάση, στα 4.053 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, αύξηση εσόδων κατά 56%, στα 90,3 εκατ. δολάρια, καθώς και μείωση του κόστους παραγωγής κατά 29%, στα 17,6 δολάρια ανά βαρέλι. Σήμερα, βέβαια, οι «βολικές» συγκρίσεις που κάνει η εταιρεία, αφορούν τους στόχους που είχε βάλει για 10.000 βαρέλια ημερησίως και όχι την παραγωγή των προηγούμενων χρόνων. Εκτός από την τεράστια κερδοφορία, τα οφέλη για την «Ενεργειακή» ήταν πολλαπλάσια. Ο «Πρίνος» της άνοιξε το δρόμο για διεθνείς συμπράξεις σε Κατάκολο, Ισραήλ και Μαυροβούνιο για νέες εξορύξεις, αλλά και για τη συμφωνία της με την BP το 2014, για την πώληση του πετρελαίου του «Πρίνου» σε αυτήν, όταν με κυβερνητική παρέμβαση «ξεπεράστηκε εν μία νυκτί» το μέχρι τότε εμπόδιο της σύμβασης αποκλειστικής παραχώρησης του πετρελαίου στα ΕΛ.ΠΕ. Τα πανηγύρια για την επιστροφή της BP στην Ελλάδα ήταν τότε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, η επιχείρηση και αφού σταμάτησε τις νέες γεωτρήσεις, απολύοντας εργαζόμενους («οικειοθελείς αποχωρήσεις») στους οποίους έταζε ότι θα επανέλθουν σε λίγους μήνες, έρχεται να ζητήσει νέες θυσίες εκβιάζοντας με οριστικό λουκέτο. Επί της ουσίας, απαιτεί από την κυβέρνηση νέα δωράκια σαν κι αυτά που πήρε με αφορμή το ζήτημα του κορονοϊού. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι: «πήραμε μια ανάσα από την ένταξή μας στις εταιρείες που ορίζει η τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για προστασία από τα προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας, αλλά ίσως αποδειχτεί πως ακόμα κι αυτό δεν είναι αρκετό». Παράλληλα, καλούν τους εργαζόμενους να βάλουν ξανά πλάτη! Οι δηλώσεις του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων, που εμφανίζεται πρόθυμος και καλεί επί της ουσίας τους εργαζόμενους να ξαναβάλουν πλάτη, κινείται στη γραμμή της εργοδοσίας και δεν μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τη δράση του σωματείου.

Η εκτελεστική γραμματεία του Π.Α.ΜΕ. καλεί όλους τους εργαζόμενους στην εξόρυξη στον κόλπο της Καβάλας, να μη δεχθούν καμία δυσμενή μεταβολή στα εργασιακά τους δικαιώματα. Να οργανώσουν, τώρα, την πάλη τους μαζί με όλα τα συνδικάτα της περιοχής, τους εργαζόμενους. Καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Σας καλούμε να πορευτούμε μαζί απέναντι στην εργοδοσία, την κυβέρνηση, για να βάλουμε φρένο στις επιδιώξεις τους. Οι εργαζόμενοι δεν είναι υπεύθυνοι για τις διεθνείς εξελίξεις και ανταγωνισμούς, ούτε και για τις επιλογές των εργοδοτών τους, οι οποίες υποτάσσονται σε ένα και μόνο νόμο, αυτόν της μεγιστοποίησης του κέρδους.

Δεν πρέπει να πληρώσουν, για άλλη μια φορά, τα σπασμένα. Αυτή τη στιγμή, χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο και να λάβουν οι εργαζόμενοι όλα τα μέτρα, ώστε να μη γίνει καμία απόλυση και καμία αλλαγή σχέσης εργασίας, καμία περικοπή σε μισθούς. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. να αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη συνέχιση της λειτουργίας της κρίσιμης παραγωγικής μονάδας, τη διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας των εγκαταστάσεων, μείωσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και αποφυγής κάθε κινδύνου για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης.

Οι εργαζόμενοι της «Ενεργειακής» και όλης της Καβάλας μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον. Να παλέψουμε, για να βάλουμε φραγμό στα αντεργατικά σχέδια, ν’ ανοίξουμε το δρόμο για μία διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με τα μέσα παραγωγής και τον ενεργειακό, ορυκτό πλούτο κοινωνική ιδιοκτησία. Για ενέργεια φτηνή για όλο το λαό, με αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.