• Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, η Δήμητρα Τσανάκα «προκλήθηκε» και απάντησε με γεγονότα, για τις πρώτες και πιο κρίσιμες εβδομάδες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης από τον Δήμο Καβάλας.
  • Τότε που πληροφορήθηκε ότι έρχονται 1.300 πρόσφυγες και μετανάστες, σε δύο «δόσεις», από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για να διαμείνουν στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας! Με την εντολή, από την κεντρική διοίκηση, για «ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών» προς την ενδοχώρα.
  • Εκείνη την περίοδο, ήταν Φεβρουάριος του 2016, ο Δήμος Καβάλας κλήθηκε να «βάλει πλάτη», ή αν προτιμάτε «να βγάλει το φίδι από την τρύπα», καλύπτοντας την αδυναμία, την απουσία και την παντελή έλλειψη σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης. Η Δ. Τσανάκα και η δημοτική αρχή δέχτηκαν έντονη κριτική από τις παρατάξεις της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί ο Δήμος Καβάλας δεν είχε σχέδιο διαχείρισης της κρίσης!
  • Τον Φεβρουάριο του 2016, οι επικεφαλής των συνδυασμών «Ανοιχτή Πόλη», Κωστής Σιμιτσής, «Ο Τόπος της Ζωής μας», Μάκης Παπαδόπουλος, «Συμπαράταξη Πολιτών», Άρης Βέρρος, σε κοινή ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι: «Η Καβάλα, έως σήμερα, αντιμετώπισε το προσφυγικό με την μεγάλη ευαισθησία των εθελοντών της διασυλλογικής κίνησης, αλλά και με την προκλητική αδυναμία και αδιαφορία της δημοτικής αρχής, να προβλέψει τα επερχόμενα και να εκπονήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Οι πρόσφυγες δεν έρχονται στην Ελλάδα και στην Καβάλα για να μείνουν. Εμείς είμαστε το πέρασμα προς την Ευρώπη».
  • Έτσι ακριβώς! Έως τον Φεβρουάριο του 2016, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αποβιβάζονταν στο λιμάνι της Καβάλας και επιβιβάζονταν σε λεωφορεία, ή ταξί, με προορισμό τα βόρεια ελληνικά σύνορα (Ειδομένη). Ξαφνικά, ενημερώθηκε ο Δήμος Καβάλας, ότι έρχονται 1.300 άτομα, για να διαμείνουν στην πόλη! Γιατί, εν τω μεταξύ, η Ειδομένη είχε «φρακάρει» και τα σύνορα ήταν κλειστά. Ποιο σχέδιο, επομένως, όφειλε να εκπονήσει ο Δήμος Καβάλας, για να αντιμετωπίσει ένα διεθνές πρόβλημα;
  • Τον Απρίλιο του 2016, ο Κ. Σιμιτσής δήλωσε στο τοπικό Μέσο Ενημέρωσης «Πρωινή» ότι: «Προσωπικά και σκεπτόμενος ρεαλιστικά, τάχθηκα υπέρ της δημιουργίας καταυλισμού. Αν και πρότεινα εγκαίρως (σ.σ. σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου) το ΒΙΟ.ΠΑ. (Βιοτεχνικό Πάρκο)». Και λίγο παρακάτω: «Ακόμα και η λύση του ΒΙΟ.ΠΑ. δεν είναι ιδανική. Το καλύτερο θα ήταν, να μπορούμε να τους στεγάσουμε σε ένα ημι-έτοιμο χώρο, όπως για παράδειγμα ένα στρατόπεδο, ώστε ακολούθως να τους προωθούμε εντός της πόλης».
  • Αυτό θα πει «ετοιμότητα» από την πλευρά της μειοψηφίας! Κανείς, επίσης, από τους επικεφαλής και τους δημοτικούς συμβούλους της λεγόμενης αντιπολίτευσης, δεν άσκησαν κριτική στις διοικήσεις των άλλων Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που «έβγαλαν την ουρά τους» έξω από την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ειδικά με την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. το ζήσαμε αυτό και στην περίπτωση της ζημιάς σε τμήμα της γέφυρας στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού.
  • Έτσι, έλαχε στην Καβάλα να φιλοξενήσει το σύνολο των προσφύγων και των μεταναστών που αναλογούν στο Νομό! Η προηγούμενη κυβέρνηση άδραξε την πολιτική ευκαιρία και έκανε πράξη τη σκέψη του Κ. Σιμιτσή, φέρνοντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο Περιγιάλι, στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Ο Χρήστος Μέτιος επανεξελέγη περιφερειάρχης, ο Κ. Σιμιτσής ορίστηκε θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και ο Θόδωρος Μουριάδης, που ήταν μέλος του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη», εξελέγη δήμαρχος Καβάλας! Και η ζωή συνεχίζεται…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.