-Εάν ήμασταν στην θέση των διοικούντων τον Δήμο Καβάλας, θα διεκδικούσαμε να αποδοθεί στον Δήμο το παλιό δημοτικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Βύρωνα. Είναι ένα οικόπεδο που μπορεί να αξιοποιηθεί και να αναβαθμίσει την συνοικία, αλλά χρησιμοποιείται ως «αποθήκη» του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. (Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Υπάρχει, άραγε, λόγος να βρίσκεται μία αποθήκη του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. εντός του αστικού ιστού; Κι αν υπάρχει, δεν μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο χώρο; Στην περιοχή που βρίσκεται το κτήριο της επιχείρησης, απέναντι από την ιχθυόσκαλα, δεν μπορεί να αγοραστεί ένα παλιό ακίνητο;

-Πολλά μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρχει βούληση και σχέδιο. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των τοπικών αρχόντων δεν έχει, ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Γι’ αυτό και αργούν πολύ να γίνουν βήματα προόδου, που θα αλλάξουν, πραγματικά, την εικόνα της πόλης. Εάν τους ενδιέφερε η πρόοδος του τόπου, θα ενοχλούνταν που ένας ωραίος χώρος και ιστορικός μάλιστα (παλιό δημοτικό εργοστάσιο ηλεκτρισμού), είναι αποθήκη υλικών.

-Αλλά, η αξιοποίηση τέτοιων χώρων απαιτεί να ασχοληθούν κάποιοι, να αφιερώσουν χρόνο, για να ετοιμάσουν μία καλή πρόταση. Γιατί, δεν αρκεί να πάρει ο Δήμος Καβάλας το ακίνητο, πρέπει να έχει αποφασίσει πως θα το αξιοποιήσει. Οι κτηριακές υποδομές που υπάρχουν στο συγκεκριμένο οικόπεδο, για παράδειγμα, αν ανακαινιστούν, μπορούν να αποδοθούν στον σύλλογο των κατοίκων και την νεολαία της περιοχής, ενώ ο περιβάλλων χώρος να αναπλαστεί και να χρησιμοποιηθεί ως κοινόχρηστος, όπου ο τοπικός σύλλογος θα διοργανώνει εκδηλώσεις.

-Προτάσεις γίνονται διάφορες. Εάν η δημοτική Αρχή καλέσει τους εκπροσώπους του συλλόγου κατοίκων, θα καταθέσουν τις ιδέες τους. Γνωρίζουν τις ανάγκες που έχει η συνοικία τους και θα βοηθήσουν να αξιοποιηθεί το οικόπεδο με τον καλύτερο τρόπο. Αφού συζητήσει η διοίκηση του Δήμου με τους κατοίκους, μετά ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, πρέπει να ενημερώσει για το ενδιαφέρον τον προϊστάμενο του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. στην Καβάλα, να εξασφαλίσει την στήριξη του και εν συνεχεία, να καταθέσει το αίτημα στην κεντρική διοίκηση του Οργανισμού κοινής ωφέλειας.

-Θα μπορούσε να γίνει και ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ του Δήμου Καβάλας και του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Θα κάνουμε την δική μας πρόταση, να προσφέρει ο Δήμος Καβάλας το ακίνητο που στεγάζεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και να μεταστεγαστεί η δημοτική επιχείρηση στον Βύρωνα! Έτσι, θα έρθει η Δ.Ε.Υ.Α. μέσα στην πόλη, όπως βρίσκονται και οι άλλες δημοτικές επιχειρήσεις. Η πρόταση αυτή, δεν αποκλείει την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου από τον Δήμο και την Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας.

-Το παλιό εργοστάσιο ηλεκτρισμού, το παλιό παγοποιείο, που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης και το ανακαινισμένο «Βερούλειο» γήπεδο, θα αλλάξουν την εικόνα του Βύρωνα, που είναι από τις λιγοστές επίπεδες περιοχές μέσα στον ιστό της Καβάλας. Και, άρα, κατάλληλες για παρεμβάσεις και κατασκευή καινούργιων υποδομών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.