-Η απόφαση 339 του 2013 του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, η οποία αφορούσε την έγκριση των εκδηλώσεων προς τιμήν των «ευεργετών» της Καβάλας, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό ετών από την απελευθέρωση της πόλης τον Ιούνιο του 1913 από τους Βουλγάρους, μπορεί να «στέκει» νομικά, ωστόσο τίθεται το ερώτημα, αν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ήταν το ίδιο, στην περίπτωση που η διαδικασία συζήτησης γινόταν διαφορετικά.

-Η εισήγηση της δημοτικής Αρχής αφορούσε ένα «πακέτο» 11 εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν «σε βάθος χρόνου» και πριν τη συνεδρίαση της 17ης Ιουνίου 2013. Πλην μιας, προς τιμήν της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας, για τα 110 έτη προσφοράς της, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2013. Μεταξύ των εκδηλώσεων αυτών ήταν και η εκδήλωση προς τιμήν του Βασίλη Βασιλικού και μετονομασία της δημοτικής βιβλιοθήκης Καβάλας, σε δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός».

-Θα συμφωνήσουμε με την τοποθέτηση που έκανε, τότε, ο Άρης Βέρρος, επικεφαλής του συνδυασμού «Συμπαράταξη Πολιτών», ο οποίος είπε ότι: «Θα έπρεπε να πάρει αυτή την απόφαση το δημοτικό συμβούλιο πριν από την κάθε εκδήλωση, διότι έχουμε διαφορετική άποψη για κάθε μία από αυτές». Η πρώτη πονηριά που έκανε η δημοτική Αρχή, με δήμαρχο τον Κωστή Σιμιτσή, ήταν πως έφερε προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο μία «τετελεσμένη πράξη». Δηλαδή, αποφάσισε ποιους θα τιμήσει, πως και πότε, τους τίμησε και μετά ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο το εξής: «Παρακαλούμε να αναγνωρίσετε το έργο των ανθρώπων και φορέων αυτών, να εγκρίνετε και να επικυρώσετε την αποδοθείσα σ’ αυτούς συμβολική τιμή»

-Η δεύτερη πονηριά ήταν ο τρόπος εισαγωγής του θέματος στη συνεδρίαση. Δηλαδή, οι εκδηλώσεις συζητήθηκαν «πακέτο» και δεν έγινε ξεχωριστή ψηφοφορία για κάθε μία. «Δεν διαφωνούμε με την πλειοψηφία των εκδηλώσεων, οι οποίες θεωρούμε ότι έπρεπε κάποια στιγμή να γίνουν. Τις κάνετε με λάθος διαδικασία, χωρίς να ρωτήσετε την αντιπολίτευση», σχολίασε ο αείμνηστος Θόδωρος Καλλιοντζής, επικεφαλής της παράταξης της «μείζονος αντιπολίτευσης». Τελικά, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την αναγνώριση του έργου των τιμώμενων προσώπων και φορέων και επικύρωσε, πάλι κατά πλειοψηφία, την αποδοθείσα σ’ αυτά συμβολική τιμή.

-Έτσι όπως εισήχθη το θέμα, λοιπόν, δεν γνωρίζουμε εάν η μετονομασία της δημοτικής βιβλιοθήκης Καβάλας, σε δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», ήταν ομόφωνη, ή κατά πλειοψηφία. «Έχει σημασία αυτό, αφού εγκρίθηκε η συγκεκριμένη συμβολική τιμή;», θα ρωτήσει κάποιος. Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας αποφάνθηκε πως δεν έχει, αφού εξέτασε την εγκυρότητα της απόφασης 339/2013. Υπάρχει, ωστόσο, η ρήση που λέει ότι: «Το νόμιμο, δεν είναι πάντα και ηθικό».

-Στην περίπτωση που προαναφέραμε, η ρήση αυτή ταιριάζει απόλυτα. Διότι, η ονομασία της δημοτικής βιβλιοθήκης Καβάλας έγινε με μεθόδευση του πρώην δημάρχου, Κωστή Σιμιτσή, ενώ το τιμώμενο πρόσωπο, ο Β. Βασιλικός, πρόσβαλε την μεγάλη μερίδα του Καβαλιώτικου λαού, με την στάση του απέναντι σε έναν φυλακισμένο, ο οποίος δεν είναι κακοποιός του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά ένας στυγνός τρομοκράτης!


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.