Το 2016 ήταν έτος αναβίωσης (Reunion). Το 2020, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, «ανοίγει μία νέα σελίδα», για έναν από τους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς του Δήμου. Αναφερόμαστε στο έθνικ φεστιβάλ cosmopolis, το οποίο από φέτος αλλάζει φιλοσοφία, ανανεώνεται και επιμηκύνεται σε διάρκεια! Οι πρώτες εκδηλώσεις, το «καλωσόρισμα» του φεστιβάλ από τους Καβαλιώτες, θα γίνουν τον Μάιο, ενώ η «αυλαία θα πέσει» τον Νοέμβριο. Οι τέσσερις ημέρες, δηλαδή, θα γίνουν επτά μήνες!

Όμως, δεν είναι μόνο αυτή, η βασική αλλαγή στον θεσμό που θα συμπληρώσει 13 χρόνια. Σημαντικές διαφορές, σε σύγκριση με τις προηγούμενες διοργανώσεις, είναι: η ανάθεση σε καλλιτεχνικό διαχειριστή (σ.σ. τον Άλκη Ζοπόγλου), η «ενσωμάτωση» στο πρόγραμμα τριών αυτόνομων διοργανώσεων, μεταξύ αυτών των φεστιβάλ «Παπαϊωάννου» και Wood Water Wild, η κατάργηση των χορευτικών επιδείξεων από τις συμμετέχουσες χώρες και η προσπάθεια αυτοχρηματοδότησης του θεσμού. «Στηρίζουμε το φεστιβάλ cosmopolis στη νέα πορεία του. Θέλουμε να κερδίσουμε τη μάχη της εξωστρέφειας», δήλωσε ο Θ. Μουριάδης στην παρουσίαση του «οράματος», για την μεγαλύτερη γιορτή της Καβάλας κάθε καλοκαίρι (σ.σ. μέχρι πρότινος).

Ο πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Παναγιώτης (Τάκης) Αγγελίδης, πρόσθεσε ότι το φεστιβάλ αποτελεί «σημείο αναφοράς» για τα πολιτιστικά δρώμενα της Καβάλας, συμβάλλει στην κατανόηση της πολυπολιτισμικότητας και ότι τα επόμενα έτη πρέπει να στηριχθεί, περισσότερο, στην αυτοχρηματοδότηση.

Ο καλλιτεχνικός διαχειριστής, Α. Ζοπόγλου, παρουσίασε τις αλλαγές στη δομή, οι οποίες θα δώσουν την κατεύθυνση που επιθυμεί η δημοτική Αρχή. «Το φεστιβάλ χαίρει της ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Καβαλιώτες και αξίζει μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης, για να γίνει ακόμα καλύτερο. Τα φεστιβάλ παγκοσμίως ανανεώνονται και εξελίσσονται, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να σταματήσουν», σημείωσε. Οι άξονες του ανανεωμένου φεστιβάλ είναι τέσσερις: 1) επίκεντρο ο άνθρωπος, 2) η συμμετοχικότητα, 3) η ευαισθητοποίηση στα κοινωνικά ζητήματα, 4) η εξωστρέφεια. Οι δράσεις του κατανέμονται στον χώρο και τον χρόνο δημιουργώντας τις «θεματικές ενότητες»: cosmopolis at home, cosmoworld, cosmoclassical. Και βεβαίως, από την ανανέωση δεν γινόταν να εξαιρεθούν, το λογότυπο, που αναδεικνύει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα και τη δυναμική του θεσμού και ο ιστότοπος, που γίνεται πιο χρηστικός. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί τις προσεχείς εβδομάδες.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.