Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας φιλοξένησε, από τις 2 έως τις 8 Οκτωβρίου 2016, τους εταίρους του σχεδίου Erasmus+ Mémoire(s) από πέντε ευρωπαϊκές χώρες: την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία. Στο διάστημα παραμονής των ξένων αποστολών στην πόλη, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δραστηριότητες:
– Επισκέψεις και ομιλίες στους αρχαιολογικούς χώρους της Θάσου και των Φιλίππων, από την Δρ. Δήμητρα Μαλαμίδου και την Kathrin Kurz, καθηγήτρια λατινικών, μέλος της γερμανικής αποστολής.
– Παρακολούθηση της διάλεξης του Νίκου Καραγιαννακίδη, ιστορικού-καθηγητή, για την Καβάλα των νεότερων χρόνων, στη βιβλιοθήκη του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας.
– Εργαστήριο της Ρίκης Βαν Μπούσχοτεν, καθηγήτριας κοινωνικής ανθρωπολογίας και προφορικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με θέμα: «Οι τόποι μνήμης στην πόλη».
– Παρουσίαση στο Π.Ε.Κ. Καβάλας, από την Δρ. Αργυρώ Μουμτζίδου, ειδικό σε θέματα της Διδακτικής της Πολυγλωσσίας και υπεύθυνη των «Γιορτών της πολυγλωσσίας» στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, με θέμα: «Η Παιδαγωγική της πολυγλωσσίας ως ενδιάμεσος χώρος πρόσβασης και κοινωνικού μετασχηματισμού».
Παράλληλα, στο χώρο του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια θεάτρου και μουσικής, με κοινή συμμετοχή μαθητών απ’ όλες τις ομάδες του προγράμματος, με την καθοδήγηση των καθηγητριών: Βαρβάρας Βουγιουκλή και Χρυσούλας Μίσχου, παρουσίαση της ομαδικής εργασίας των μαθητών «Ψηφιακή χαρτογράφηση των μετακινήσεων των πληθυσμών στην περιοχή της Καβάλας, από την αρχαιότητα έως σήμερα», με την καθοδήγηση της φιλολόγου, Παναγιώτας Φουντά και της καθηγήτριας πληροφορικής, Ελένης Αδαμοπούλου.
Την τελευταία ημέρα παρουσιάστηκαν, σε γνωστό κατάστημα εστίασης, από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, αντιπροσωπευτικά τραγούδια των χωρών.
Η συνάντηση σηματοδοτεί νέα δεδομένα για την εφαρμογή του προγράμματος. Προβλέπεται μία κοινή θεώρηση στην υλοποίηση των επόμενων δραστηριοτήτων, υιοθετώντας την οπτική της προφορικής ιστορίας και της εθνογραφίας. Παράλληλα, από το χώρο της διδακτικής της πολυγλωσσίας, δίνεται η ευκαιρία της αποτελεσματικότερης προσέγγισης του στόχου της εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας και των άλλων γλωσσών του προγράμματος. Μετά την επιτυχία των καλλιτεχνικών δράσεων στην Καβάλα, προτάθηκε να ενταχθεί στο σχεδιασμό των επόμενων συναντήσεων επιμόρφωσης, η δημιουργική ενεργοποίηση στο θέατρο και τη μουσική των μαθητών όλων των χωρών.