Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας υποδέχεται, από τις 2 έως τις 8 Οκτωβρίου 2016, τους εταίρους από πέντε ευρωπαϊκές χώρες, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία, του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: «Mémoire(s)». Κύρια θεματική του, είναι η μνήμη (ατομική, συλλογική, εθνική και ευρωπαϊκή). Προτείνεται, έτσι, ένα ταξίδι από το χθες στο σήμερα μέσω επισκέψεων-ομιλιών, τόσο από την Δρ. Δήμητρα Μαλαμίδου σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (Θάσος-Φίλιπποι), όσο και από τον Νίκο Καραγιαννακίδη, ιστορικό-καθηγητή, για την Καβάλα των νεότερων χρόνων. Με βάση τα παραπάνω, θα πραγματοποιηθεί από το γκρουπ των μαθητών, η ψηφιακή χαρτογράφηση των μετακινήσεων των πληθυσμών στην περιοχή από την αρχαιότητα έως σήμερα. Στη συνέχεια, ακολουθεί το εργαστήριο της καθηγήτριας κοινωνικής ανθρωπολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Ρίκης Βαν Μπούσχοτεν, με θέμα: «Οι τόποι μνήμης στην πόλη». Με αναμνήσεις από τη γερμανική κατοχή συνδέεται και η ταινία του Βασίλη Λουλέ: «Φιλιά εις τα παιδιά», η οποία θα προβληθεί στους φιλοξενούμενους κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο σχολείο. Επιπλέον, οι μαθητές, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας θεατρολογίας, Βαρβάρας Βουγιουκλή, θα παρουσιάσουν στο εργαστήριο «Τέχνη και μνήμη» αποσπάσματα από τις «Τρωάδες», τη «Μήδεια» του Ευριπίδη και αποσπάσματα από τις αφηγήσεις προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν πρόσφατα στην Ελλάδα, από το βιβλίο: «Από τα τρία σημεία του ορίζοντα», της Αιμιλίας Σαλβάνου. Στόχος του προγράμματος, ακόμα, είναι η βελτίωση της χρήσης της γαλλικής γλώσσας, η οποία είναι και η γλώσσα εργασίας, καθώς και η γνωριμία με τις μητρικές γλώσσες των συμμετεχόντων.
Για τον σκοπό αυτό, θα παρουσιάσει την εργασία της η Δρ. Αργυρώ Μουμτζίδου, ειδικός σε θέματα της Διδακτικής της Πολυγλωσσίας και υπεύθυνη των «Γιορτών της πολυγλωσσίας» σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Στο πνεύμα αυτό, στο κλείσιμο του προγράμματος, όλοι οι μαθητές θα παρουσιάσουν τραγούδια αντιπροσωπευτικά της χώρας του καθενός, καθώς κατά το διάστημα της παραμονής τους στην Kαβάλα, θα έχουν κατάλληλα προετοιμαστεί από τους καθηγητές μουσικής, Χρυσούλα Μίσχου και Luis Lechuga Inglesias.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.