Η τουριστική περίοδος βρίσκεται «προ των πυλών» και σύντομα, ο αριθμός των οχημάτων που εισέρχονται στην Καβάλα θα αυξηθεί κατακόρυφα, λόγω της εισροής ξένων επισκεπτών στην πόλη. Τότε, λοιπόν, θα φανεί, πόσο πολύτιμο ήταν το χρονικό διάστημα που αναλώθηκε στην αντιπαράθεση για την αρμοδιότητα της συντήρησης και επισκευής της ζημιάς στο κατάστρωμα της γέφυρας επί της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Ενώ ήταν πασιφανές, ότι ο Δήμος Καβάλας δεν έχει την τεχνογνωσία, το κατάλληλο προσωπικό και τους πόρους, ξέχωρα από την αρμοδιότητα, επομένως δεν δύναται να παρέμβει σε μία ειδική υποδομή του οδικού δικτύου (γέφυρα), οι αρμόδιοι φορείς αδράνησαν και έτσι, η προτεινόμενη λύση κατασκευής γέφυρας τύπου Bailey, από τον ελληνικό στρατό, θα καθυστερήσει επειδή είναι απαραίτητη η μελέτη στατικής επάρκειας του υπόλοιπου τμήματος της γέφυρας.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, ανέφερε ότι στο ερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο θα εγκριθεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης, για την ανάθεση των μελετών στατικής επάρκειας της γέφυρας και της κυκλοφορίας των οχημάτων, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην «Εγνατία Οδό Α.Ε.». Ευελπιστούμε ότι τον Ιούνιο, θα δοθεί το «πράσινο φως» στην ειδική Υπηρεσία του ελληνικού στρατού, να κατασκευάσει τη γέφυρα Bailey, ώστε να μη μεταφερθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος στις οδούς Βάσσου, Θ. Κολοκοτρώνη, Σαππαίων και Γαλλικής Δημοκρατίας και έως ότου αποφασιστεί εάν θα επισκευαστεί το τμήμα που υποχώρησε, ή θα κατεδαφιστεί η γέφυρα, για να διαπλατυνθεί ο παλιός δρόμος.

Παράλληλα, πρόσθεσε η δήμαρχος, προχωράει η επικαιροποίηση της μελέτης του υπόλοιπου τμήματος της περιμετρικής οδού της πόλης, ώστε να εκδοθεί το τεύχος δημοπράτησης και να αναζητηθεί χρηματοδότηση για το έργο. Η αγωνία της δημοτικής αρχής είναι, να μη συμβεί κάτι που θα κλείσει την Εγνατία οδό έως ότου αποκατασταθεί η ζημιά στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, η οποία είναι η μόνη εναλλακτική λύση για τη διοχέτευση της κυκλοφορίας των οχημάτων!

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παραβρέθηκαν εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ.), οι οποίοι ζήτησαν από τον Δήμο Καβάλας, να μη γίνει καμία «έκπτωση» στη λειτουργία των τμημάτων ένταξης των μαθητών, λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης από την κεντρική διοίκηση. Η δήμαρχος δήλωσε, κατηγορηματικά, ότι καμία σχολική μονάδα δεν θα μείνει χωρίς το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό.

Επίσης, η πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Αναστασία Ιωσηφίδου, απαντώντας στο ζήτημα που έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος, Μανώλης Κελαϊδάκης, για τη λειτουργία του μοναδικού καταστήματος πώλησης αλιευμάτων στο υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς, είπε ότι η «Δημωφέλεια» έκανε πρόταση στην μισθώτρια του καταστήματος, να μεταφερθεί στον όροφο, μαζί με τα υπόλοιπα καταστήματα της Αγοράς, προκειμένου να αξιοποιήσει το υπόγειο. Ωστόσο, εκείνη αρνήθηκε και κατέθεσε αγωγή εναντίον της «Δημωφέλεια», για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, να μην παρατείνει την μίσθωση.

«Δεν τίθεται ζήτημα ενοικίου, διότι προτείναμε στην μισθώτρια να διατηρηθεί το χρηματικό ποσό που δίνει στο υπόγειο, αλλά εκείνη απέρριψε την πρόταση. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το υπόγειο, όμως όσοι έδειξαν ενδιαφέρον «κώλυσαν» στο ιχθυοπωλείο. Για να προχωρήσουμε στην αλλαγή της χρήσης του υπογείου, είμαστε αναγκασμένοι να καταγγείλουμε την μίσθωση του ιχθυοπωλείου», πρόσθεσε η Α. Ιωσηφίδου.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος αθλητισμού, παιδείας και επικοινωνίας, Γιώργος Φιλόσογλου, έδωσε απάντηση στα δημοσιεύματα και στις δηλώσεις μελών του δημοτικού συμβουλίου της μειοψηφίας, για την «απουσία», όπως ισχυρίζονται, του Δήμου Καβάλας από τις χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων «Φιλόδημος Ι» και «Φιλόδημος ΙΙ».

Όσον αφορά το «Φιλόδημος Ι», επεσήμανε ότι ο Δήμος Καβάλας είναι μακράν πρώτος στην ένταξη έργων, άρα και στην απορρόφηση χρημάτων, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ στο «Φιλόδημος ΙΙ» δικαιούται το ποσό των 600.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για τη ριζική ανάπλαση του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου «Αλεξάνδρα Δήμογλου» στην Καλαμίτσα, ώστε να γίνει ένα πρότυπο αθλητικό κέντρο.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δικαστική απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, για τον αποχαρακτηρισμό έκτασης 168 στρεμμάτων στη Χωράφα, με την οποία αίρεται ο χαρακτηρισμός της αναδασωτέας και δίνεται η δυνατότητα σε δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ αυτών και στον Δήμο Καβάλας, να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. «Είναι μία τεράστια είδηση και μεγάλη επιτυχία της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, η οποία πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο στους συμπολίτες που έχουν ακίνητα στην περιοχή», σημείωσε.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.