ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Μία σημαντική υπενθύμιση

0

Στο Αποστολικό απόσπασμα της Κυριακής, από την προς Εφεσίους επιστολή, ο Απόστολος Παύλος προβαίνει σε μία σημαντική υπενθύμιση που αποτελεί, συνάμα, βασική αλήθεια της πίστεώς μας.

Η σωτηρία του ανθρώπου, δεν είναι αποτέλεσμα των αγαθών έργων, ή της αρετής μας, αλλά δωρεά και χάρισμα του Θεού, «Τη γαρ χάριτι εστε σεσωσμένοι δια της πίστεως και τούτο ουκ εξ’ υμών, Θεού το δώρον» (Εφεσ. 2,8).

Κανένας δεν μπορεί να ελπίζει πως θα σωθεί με τα έργα του και την αρετή του. Μοναδικός σωτήρας των ανθρώπων είναι ο Ιησούς Χριστός. Εκείνος μας χάρισε τη ζωή του, ανακαινίζοντας τη φθαρμένη, αδυνατισμένη και αλλοιωμένη από την αμαρτία ανθρώπινη φύση μας. Εκείνος μας ανέστησε από την πτώση και την εξαθλίωσή μας. Κι Εκείνου συμπάρεδροι μέλλει ν’ αναδειχθούμε στη Βασιλεία των ουρανών.

Στη σωτηρία, δώρο του Θεού και έργο της χάριτος, ο άνθρωπος μετέχει «δια της πίστεως». Ούτε χωρίς τη χάρη του Θεού, μα ούτε και χωρίς την πίστη σωζόμαστε. Όπως δε βλέπουμε το φως, αν δεν ανατείλει ο ήλιος, αλλά κι αν δεν ανοίξουμε τα μάτια μας.

Ο Χριστός χτυπά την πόρτα της καρδιάς μας προσφέροντας τη σωτηρία «δος μοι, υιὲ, σην καρδίαν» (Παροιμ. κγ’,26). Ζητάει όμως κι από μας, ν’ ανοίξουμε τις πύλες της ψυχής μας, για να εισέλθει μέσα η σωστική του χάρη. Το άνοιγμα αυτό του ανθρώπου φανερώνει την αγαθή προαίρεσή του, την αναζήτηση και τον πόθο της σωτηρίας.

Η σωτηρία δεν εξαρτάται από τα καλά μας έργα, αλλά μόνο από τη χάρη του Θεού, στην οποία οφείλουμε να πιστέψουμε και να τη δεχτούμε. Ωστόσο, η πίστη δεν είναι αργή και η σωτηρία χωρίς καρπούς.

Ο άνθρωπος που έγινε δέκτης και μέτοχος της εν Χριστώ σωτηρίας, δεν μπορεί παρά να έχει αγαθά έργα, τα οποία πιστοποιούν την αναγέννηση που συντελέστηκε μέσα του και αποδεικνύουν τη ζωντάνια της πίστεως και τη γνησιότητα της ευσέβειάς του. Είναι προσφορά αγαπώσης καρδιάς που φλέγεται από θείο πόθο, που αναγνωρίζει την μικρότητα και την αδυναμία της, που συνειδητοποιεί ότι, τελικά, το έλεος και η φιλανθρωπία του Κυρίου τη σώζει και όχι τα πνευματικά της κατορθώματα και που προσφέρει κάθε έργο αγαθό, ως ελάχιστο αντίδωρο για το προσφερόμενο και ανεκτίμητο δώρο (σωτηρία) που λαμβάνει.

Ως καρπός, λοιπόν, της πίστεώς μας τα καλά έργα είναι αναγκαία. Αυτό συνιστά και ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Έχοντας κληθεί, λοιπόν, για τα καλά έργα, ας επιμένουμε στην εργασία όλων. Διότι γι’ αυτό κληθήκαμε, όχι για να εργαζόμαστε ένα μόνο έργο αλλά όλα.

Όπως ακριβώς έχουμε πέντε αισθήσεις και πρέπει όλες να τις χρησιμοποιούμε σωστά, έτσι να εργαζόμαστε και όλες τις αρετές… Διότι δεν αρκεί μία μόνο αρετή, για να μας παραστήσει με παρρησία μπροστά στο βήμα του Χριστού, αλλά χρειαζόμαστε πολλές και κάθε είδους».

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ Φ.Ν.Θ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.