Τη νίκη της Ορθοδοξίας πανηγυρίζουμε με ξεχωριστό τρόπο αυτή την Κυριακή. Τον θρίαμβο, δηλαδή, της Εκκλησίας εναντίον μιας ατελείωτης παρατάξεως εχθρών, που την πολέμησαν σκληρά από τα πρώτα βήματά της μέχρι και τους τωρινούς καιρούς. Κι αυτή, ακριβώς, η νίκη αποτελεί το θαύμα των αιώνων. Ένα θαύμα καθημερινό και ατελείωτο, που συνεχίζεται έως σήμερα. Σε μία εποχή, που οι πνευματικές αξίες κλονίζονται και οι ιδεολογίες ανατρέπονται, η Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει το θαύμα της Αληθείας, διατηρώντας απαρασάλευτη την παρακαταθήκη από τους ποτισμένους με αίμα και ιδρώτα σταθμούς της θριαμβευτικής αυτής πορείας.

Αναρωτιούνται πολλοί στις μέρες μας: «Σε τί στ΄ αλήθεια ξεχω­ρίζει η Ορθοδοξία;». Όμως, Ορθοδοξία χωρίς Ορθοπραξία, είναι κάτι χειρότερο από αίρεση. Είναι υποκρισία και εμπαιγμός του Θεού. Η ορθόδοξη πίστη μας πρέπει να εκφράζεται και να υλοποιείται με έργα αγάπης και αρετής. Έτσι, θα δώσουμε σε όλους να καταλάβουν, πως η Ορθοδοξία δεν είναι ένα μουσείο αρχαιολογικών θησαυρών, αλλά αληθινό βίωμα και ζωντανή πραγματικότητα. Θα πρέπει, λοιπόν, να προσέξουμε, ώστε η αγάπη, η ενότητα, η ελευθερία του λόγου και της σκέψεως, η δικαιοσύνη μαζί με τον ορθόδοξο μυστικισμό και την πνευματική λατρεία, να ξαναγίνουν τα χαρακτηριστικά μας γνωρίσματα, αν θέλουμε να ικανοποιήσουμε όσους θα έλθουν κοντά μας, για να βρουν στήριγμα και ελπίδα.

Στις μέρες μας, που έχει χαθεί το μέτρο, ξοδεύεται πολύ χαρτί και μελάνι για να πει ο καθένας τις απόψεις του για την Ορθοδοξία. Κηρύγματα μεγαλόστομα ακούγονται. Φωνές που κατηγορούν κι άλλες που απολογούνται. Συζητήσεις, λόγοι, άρθρα, θόρυβος για την Ορθοδοξία. Αλλά, τις περισσότερες φορές, χάνεται η ουσία και δυστυχώς, καλλιεργείται ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία, καταστάσεις ξένες και άγνωστες στο έδαφος της χριστιανικής αγάπης. Όμως, η Ορθοδοξία είναι συνώνυμη της Αληθείας. Και η αλήθεια, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Μόνη της είναι το ισχυρότερο επιχείρημα. Γιατί, λοιπόν, θα πρέπει να την κρύψουμε; Αν φοβόμαστε ότι προβάλλοντας στον κόσμο την Αλήθεια θα τη νοθεύσουμε, τότε μειώνουμε την αποτελεσματικότητά της και εν τέλει, αδικούμε αυτή την ίδια την Αλήθεια.

Στη μεγάλη αυτή εορτή της Ορθοδοξίας μας, η Εκκλησία μάς καλεί να σπάσουμε τα δεσμά των προκαταλήψεων, αφού από προκατάληψη και μόνο δεν θέλουμε να σκεφθούμε σοβαρά και καθαρά. Φορούμε παρωπίδες και αφήνουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από τα «μοντέρνα» ρεύματα της εποχής. Σήμερα, λοιπόν, παρά ποτέ, έχει σημάνει η ώρα της Ορθοδοξίας. Από την ανατολή και τη δύση, το βορρά και το νότο, τα βλέμματα και τα χέρια των ανθρώπων, που πιστεύουν ειλικρινά στο Χριστό, στρέφονται προς την Ορθοδοξία, για να βρουν στήριγμα και ελπίδα μέσα στην πνευματική θύελλα που σαρώνει τον κόσμο.

Η αγκαλιά της Ορθοδοξίας, αγκαλιά αγάπης και ελευθερίας, έχει απέραντους ορίζοντες και μπορεί να χωρέσει κάθε άνθρωπο από ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς διακρίσεις. Ας ελευθερωθούμε, λοιπόν, από ιδεολογικές αγκυλώσεις και πνευματικές στρεβλώσεις, για να βρεθούμε στο δρόμο που οδηγεί στον Χριστό. Και ο δρόμος του Χριστού, είναι ο ασφαλέστερος για την αληθινή ευτυχία. Μόνο έτσι, θα καταφέρουμε η Ορθοδοξία μας να φωτίσει  την πορεία της επιστροφής του ανθρώπου στο λιμάνι του Θεού.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φ.Ν.Θ.

Πρωτοπρεσβύτερος, Γεράσιμος Φυλακτάκης


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.