ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Εγώ και ο άλλος»

0

Το αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής, αποτελεί συνέχεια εκείνου της περασμένης Κυριακής, στο οποίο επισημάνθηκε ότι, η σφραγίδα της δωρεάς του Αγίου Πνεύματος, καθώς και η χάρη του Τριαδικού Θεού, δωρίζονται άνευ όρων στους χριστιανούς ολόκληρου του κόσμου, χωρίς καμία διάκριση εθνικότητας, γλώσσας, ή καταγωγής. Σήμερα, ο πολιούχος της Μητροπόλεώς μας, ο απόστολος των εθνών και της αγάπης, Παύλος, αναπτύσσει ακόμα περισσότερο την ερμηνεία της διδασκαλίας του Ιησού, αναφέροντας την περίφημη φράση, το νόημα της οποίας έγραψε αρχικά στην προς Γαλάτας επιστολή του: «δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Έλληνα και Ιουδαίου, περιτμημένου Ισραηλίτη και απερίτμητου εθνικού. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ βάρβαρου, Σκύθη, δούλου, ελευθέρου, αλλά όλα αυτά και σε όλους τους πιστούς είναι ο Χριστός!».

Ο απόστολος Παύλος, εβραίος στην καταγωγή, με πλήρη εβραϊκή, αλλά και ελληνική μόρφωση, από τότε που γνώρισε τον Χριστό, υπερέβη τον εθνικισμό και την μισαλλοδοξία που μέχρι τότε τον διέκρινε, αισθάνθηκε την ενότητα της ανθρωπότητας και την ίση αγάπη του Θεού προς όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους και έκτοτε διαγγέλλει την ενώπιον του Θεού ισότητά τους. Είναι άξιος θαυμασμού ο απόστολος Παύλος, διότι συνέλαβε και εξέφρασε το βαθύτατο κήρυγμα του Χριστού περί της αδελφοσύνης και ισότητας των ανθρώπων με την λακωνική, αλλά χαρακτηριστική έκφραση που προαναφέραμε. Μέσα σε λίγες λέξεις ανατρέπονται όλες οι μέχρι τότε επικρατούσες διακρίσεις της κοινωνίας: ανατρέπεται η αναγνώριση της δουλείας ως νόμιμου και ηθικού θεσμού, ανατρέπεται η αντίληψη που ήθελε την γυναίκα σχεδόν ως αντικείμενο, ανατρέπεται η αίσθηση ότι κάποιοι λαοί ήταν ανώτεροι των υπόλοιπων. Αντί δε αυτών, προβάλλεται η εν Χριστώ αγάπη που ενώνει τους πάντες και τα πάντα και η οποία οφείλει να απευθύνεται προς κάθε άνθρωπο, χωρίς καμία διάκριση εθνικότητας, γλώσσας, ή καταγωγής και προϋποθέτει τον σεβασμό προς την ιδιοπροσωπεία του καθενός και της καθεμιάς, συγχρόνως δε και τον σεβασμό προς την πίστη και την θρησκεία του. Η εν Χριστώ αγάπη που διακηρύσσει ο απόστολός μας δεν γνωρίζει όρους και όρια, ούτε έχει φραγμούς, αλλά υπερβαίνει τους παροξυσμούς του φανατισμού, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, της εμπάθειας, του φόβου και της ανασφάλειας.

Κάθε διαίρεση -φυσική, κοινωνική, φυλετική, ή εθνική- είναι εντελώς αδιανόητη μέσα στον χώρο της Εκκλησίας, προσκρούει στην φύση της, αφού η Εκκλησία, ήδη από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, υπάρχει πρωτοπόρος στην διακήρυξη της ιερότητας του ανθρώπινου προσώπου και την κατάργηση των διακρίσεων. Γι’ αυτό και έχει πάντοτε ανοικτή την αγκαλιά της και δέχεται κάθε άνθρωπο που έρχεται κοντά της, προσφέροντας χωρίς διακρίσεις την μητρική της αγάπη και στοργή. Αγωνίζεται η Εκκλησία, με όλες τις δυνάμεις της, για την εξάλειψη των διακρίσεων μεταξύ των ανθρώπων και καταδικάζει συμπεριφορές και πράξεις φυλετικών, ή θρησκευτικών διακρίσεων, επικίνδυνων για την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων εντός της ίδιας κοινωνίας, αλλά και άκρως αντίθετων προς το θέλημα του Θεού. Μάλιστα, κατά την τελευταία Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Κρήτη 2016), εκφράσθηκε ομόφωνα από όλες τις τοπικές Εκκλησίες -μεταξύ αυτών και από την Εκκλησία της Ελλάδος, ένας από τους εκπροσώπους της οποίας ήταν και ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος- η πεποίθηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο σύνολό της, να συμβάλλει στην εξάλειψη του εθνικισμού/φυλετισμού και του εξ αυτού προερχομένου φανατισμού. Διότι, ο ακραίος εθνικισμός/φυλετισμός δημιουργεί, ή υποθάλπει και τον θρησκευτικό φανατισμό, ο οποίος οδηγεί στην μάστιγα της τρομοκρατίας, η οποία πλήττει τόσο τραγικά και εκτεταμένα την σύγχρονη κοινωνία.

Η σημερινή Κυριακή θίγει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα, το οποίο απασχολεί όλες τις σύγχρονες κοινωνίες -ακόμα και την τοπική μας κοινωνία- και δεν είναι άλλο, από την συγκέντρωση και συμβίωση σε αυτές ανθρώπων, οι οποίοι προέρχονται από διάφορα έθνη και ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς, γεγονός το οποίο ενίοτε οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, ακόμα και σε συγκρούσεις άκρως δυσάρεστες και θλιβερές. Με βάση, λοιπόν, τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί καλούμαστε να υπερβούμε τις κάθε λογής διακρίσεις και να συμβάλουμε με τις ταπεινές μας δυνάμεις στην ανοικοδόμηση μιας θεοκεντρικής κοινωνίας, στην οποία θα επικρατεί ο σεβασμός του άλλου, του πλησίον μας και η θεώρησή του ως προσώπου άξιου της εκτίμησης και της συμπάθειάς μας. Να αγωνισθούμε εναντίον των διαφόρων διακρίσεων και του κάθε μορφής σύγχρονου ρατσισμού, ώστε με το παράδειγμά μας, να φανερώσουμε ότι είμαστε αληθινοί μαθητές του Ιησού, Χριστιανοί Ορθόδοξοι που αγαπάμε ο ένας τον άλλο, χωρίς όρους και χωρίς όρια.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ Φ.Ν.Θ., αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Υφαντίδης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.