Ένα ακόμα ύπουλο χτύπημα στην κοινωνία της Καβάλας, το οποίο θα έχει σοβαρή επίπτωση στην ομαλή λειτουργία της πόλης, ετοιμάζεται να δώσει η ελληνική κυβέρνηση. Μετά την μονιμοποίηση του κέντρου φιλοξενίας στο Περιγιάλι, στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», προωθεί την αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών στη δομή αυτή. Η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, διαισθανόμενη την κρισιμότητα του ζητήματος, κάλεσε τον διάδοχο της, Θόδωρο Μουριάδη, να μην παρασυρθεί σε βιαστική απόφαση, ενδίδοντας στην πίεση που θα δεχτεί από την κεντρική διοίκηση. «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Παρακαλώ, να ενημερώσετε τον κύριο Μουριάδη και να του πείτε να επικοινωνήσει μαζί μου», είπε στους συνεργάτες του νέου δημάρχου, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019.

Η Δ. Τσανάκα, θορυβημένη από τις πληροφορίες που έχει, μετέφερε την αγωνία της, για τη «γιγάντωση» του κέντρου φιλοξενίας στο Περιγιάλι, με την μεταφορά σ’ αυτό σημαντικού αριθμού προσφύγων και μεταναστών από το κέντρο υποδοχής (hot spot) στη Μόρια της Μυτιλήνης. Της προτάθηκε, μάλιστα, την παραμονή των δημοτικών εκλογών, να συμμετέχει ο Δήμος Καβάλας σε πρόγραμμα, μέσω της Αναπτυξιακής Καβάλας, για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε κατοικίες εντός του αστικού ιστού. Ο αριθμός των ατόμων αυτών, θα είναι επιπλέον εκείνου των φιλοξενούμενων στη δομή του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου». Οι εργασίες, επίσης, για την κατασκευή καινούργιων καταλυμάτων στο στρατόπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη, κάτι που ενισχύει τις πληροφορίες περί έλευσης περισσότερων φιλοξενούμενων.

Να θυμίσουμε ότι, μετά την αιφνίδια ροή προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος», ο Δήμος Καβάλας ανέλαβε να σηκώσει το πολύ βαρύ φορτίο της φροντίδας των χιλιάδων νεοφερμένων, χωρίς καμία στήριξη από την κεντρική διοίκηση. Δαπάνησε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για την καθημερινή τους σίτιση και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, στέγασαν τον κόσμο αυτό στο εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη.

Μετά «παρενέβη» η κυβέρνηση και δημιούργησε τον καταυλισμό στο Εσκί Καπού, μεταξύ των κόμβων της «Άσπρης Άμμου» και του λιμένα «Φίλιππος Β». Ο χώρος διαμορφώθηκε από τον ελληνικό στρατό και συνέβαλε ο Δήμος Καβάλας, με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), την Τεχνική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Καθαριότητας. Τότε, όμως, μία μερίδα Καβαλιωτών, με την ονομασία «αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό και απαίτησαν, από τη δημοτική αρχή, να μεταφερθούν οι φιλοξενούμενοι σε καλύτερο χώρο εντός της πόλης.

Η κυβέρνηση «άρπαξε την ευκαιρία» και σε λίγο καιρό «έστησε» τη δομή στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», το οποίο διεκδικεί ο Δήμος Καβάλας, για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Ειπώθηκε, πως η δομή θα έχει βραχύβια λειτουργία, μερικούς μήνες, ωστόσο κοντεύει να κλείσει τα τρία έτη! Το δημοτικό συμβούλιο αντέδρασε και με ψηφίσματα, ζήτησε να μη δημιουργηθεί «γκέτο» μέσα στον αστικό ιστό, αλλά να «διασκορπιστούν» οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην πόλη. Το αίτημα δεν εισακούστηκε και η δομή στο Περιγιάλι, όχι μόνο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, αλλά σχεδιάζεται να γίνει το μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα!

«Φεύγοντας οι κυβερνητικοί, θα αφήσουν «συντρίμμια» στην Καβάλα. Αυτό το σοβαρό θέμα, δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Θα το αντιμετωπίσουμε, όπως αντιμετωπίσαμε και το θέμα του σταθμού διοδίων στην Εγνατία οδό. Θα μας βρούνε, πάλι, μπροστά τους», δήλωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Γραμμένος, ενώ η δήμαρχος πρόσθεσε: «Ως εδώ και μη παρέκει».

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 10 Ιουνίου 2019, ακόμα, εργαζόμενες στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ζήτησαν από τον Δήμο Καβάλας, να μην καταθέσει αίτημα αναβολής της δίκης, που ορίστηκε στις 11 Ιουνίου 2019, για την προσφυγή τους, με σκοπό να μετατραπούν οι συμβάσεις εργασίας τους σε αορίστου χρόνου. Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Καβάλας δήλωσε ανέτοιμος να παραστεί στην εκδίκαση της υπόθεσης και συνεννοήθηκε με τον νομικό εκπρόσωπο των εργαζομένων, τον δημοτικό σύμβουλο Λεωνίδα Παππά, να ζητηθεί αναβολή.

Οι εργαζόμενες εξέφρασαν την αγωνία τους, για τυχόν αλλαγή της κυβέρνησης στις 7 Ιουλίου 2019, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς το αίτημα και ίσως το εργασιακό μέλλον τους. Κάλεσαν τον Δήμο Καβάλας να παραστεί στο δικαστήριο και να στηρίξει τον αγώνα που κάνουν για την εργασιακή κατοχύρωσή τους. Το δημοτικό συμβούλιο επρόκειτο να αποφασίσει, είτε να μην εκπροσωπηθεί ο Δήμος στη δίκη και να δικαστεί ερήμην, είτε να υποβληθεί το αίτημα για αναβολή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ώστε η νέα δημοτική αρχή, να αποφασίσει για τις εργαζόμενες. «Θεωρώ ότι αυτό είναι το σωστό και ηθικό», δήλωσε η Δ. Τσανάκα και δεσμεύτηκε ότι, οι εργαζόμενες έχουν τη στήριξη του Δήμου στον αγώνα τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.