Κάθε χρόνο, τον μήνα Σεπτέμβριο, έχει καθιερωθεί από τον διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας. Για το έτος 2016 θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα μεταξύ 26 και 30 Σεπτεμβρίου και έχει ως θέμα: «Ναυτιλία: Απαραίτητη για τον κόσμο». Στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ, Kitack Lim, αναφέρει τα εξής: «Σε ένα κόσμο, που ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει ξεπεράσει τα επτά δισεκατομμύρια και πρόκειται να διπλασιαστεί σε πολλά αναπτυσσόμενα κράτη έως το έτος 2050, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι σχεδόν πρωτοφανείς. Οι απειλές που αφορούν σε συγκρούσεις, τρομοκρατικές ενέργειες, μαζική μετανάστευση, ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή και νερό, κλιματική αλλαγή και στη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στους «έχοντες» και τους «μη έχοντες» φαντάζουν μεγάλες. Την περασμένη χρονιά είχαμε δύο επιτεύγματα ορόσημο: την υιοθέτηση της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη 2030 και τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki Moon, κατά την επίσκεψη του στον IMO τον Φεβρουάριο αυτού του έτους, «αυτές αποτελούν νίκες για τους λαούς του κόσμου και θριάμβους της πολυμέρειας».
Η Ναυτιλία και o IMO, έχουμε έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε, ώστε αυτή η ορμή που έχει δημιουργηθεί από αυτές τις συμφωνίες, να μετατραπεί σε απτή βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που υπηρετούμε. Στη σημερινή οικονομία, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βασίζονται στα πλοία για την μεταφορά εμπορευμάτων, καυσίμων, τροφίμων, αγαθών και προϊόντων, τα οποία έχουν ανάγκη. Οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου και των παγκόσμιων αγορών. Τα πλοία, ποτέ άλλοτε, δεν ήταν τόσο τεχνολογικά προηγμένα, τόσο εκλεπτυσμένα και ποτέ δεν μετέφεραν τέτοιες ποσότητες φορτίου, ποτέ δεν ήταν ασφαλέστερα και τόσο φιλικά προς το περιβάλλον, όσο σήμερα. Αυτό οφείλεται στον παγκόσμιο στόλο και στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, που αριθμεί πάνω από ένα εκατομμύριο ναυτικούς, που εισάγουν και εξάγουν αγαθά σε τέτοια κλίμακα, που καθιστούν τον σύγχρονο κόσμο βιώσιμο. Αλλά, εάν τα οφέλη από την παγκοσμιοποίηση πρέπει να καταμεριστούν με ισότητα, όλες οι χώρες θα πρέπει να παίξουν ένα πλήρη και ενεργό ρόλο στη ναυτιλία.
Η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η εργασιακή απασχόληση, η ευημερία και η σταθερότητα μπορούν να ενισχυθούν μέσω του αναπτυσσόμενου θαλάσσιου εμπορίου, μέσω της βελτίωσης των λιμενικών υποδομών και της αποτελεσματικότητας τους, καθώς και μέσω της προώθησης του ναυτικού επαγγέλματος, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η δουλειά του IMO συνίσταται στο να πραγματοποιεί μία ισχυρή συνεισφορά σε όλους αυτούς τους τομείς. Το θαλάσσιο εμπόριο φέρνει οφέλη σε όλους μας μέσω της ανταγωνιστικότητας των ναύλων. Το κόστος μεταφοράς στην τιμή ραφιού ενός καταναλωτικού προϊόντος είναι αμελητέο για ένα προϊόν που μεταφέρεται μέσω της θάλασσας. Με την εντυπωσιακή της περιβαλλοντική επίδοση, η ναυτιλία αποτελεί, επίσης, έναν οδηγό της «πράσινης ανάπτυξης».
Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι εξαρτώμενη της συνεχούς οικονομικής αποδοτικότητας των ναυτιλιακών μεταφορών. Τα οικονομικά και κανονιστικά κίνητρα θα ενθαρρύνουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία να επενδύσει σε «πράσινες τεχνολογίες», οι οποίες δεν είναι μόνο ευεργετικές για το περιβάλλον, αλλά μπορούν να οδηγήσουν και σε μείωση του κόστους μακροπρόθεσμα. Η διαθεσιμότητα του χαμηλού κόστους και του αποτελεσματικού θαλάσσιου εμπορίου, έχει βοηθήσει να γίνει εφικτή η δραματική βελτίωση των παγκόσμιων συνθηκών διαβίωσης, ειδικά σε αναδυόμενες οικονομίες, όπου έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί άνθρωποι έχουν βγει από την οξεία φτώχεια τα τελευταία χρόνια. Όπως πολύ δίκαια αναφέρεται στο θέμα της Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας για το 2016, η ναυτιλία είναι απαραίτητη για τον κόσμο και πρόκειται να παραμείνει κεντρικός παράγοντας της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, καθώς πραγματοποιούμε την αναπόφευκτη μετάβαση προς μία εποχή καθαρής και βιώσιμης ανάπτυξης.
Αυτό είναι ένα μήνυμα που χρήζει και αξίζει ένα ευρύτερο κοινό. Σχεδόν ο καθένας στο σύγχρονο κόσμο βασίζεται σε ένα βαθμό στη ναυτιλία, αλλά πολλοί λίγοι το γνωρίζουν. Εγώ σίγουρα θα βάλω τα δυνατά μου να μεγεθύνω αυτό το μήνυμα κατά τη διάρκεια του έτους και παροτρύνω όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη ζωτικής σημασίας βιομηχανία να με ακολουθήσουν στη διάδοση των νέων, ότι δηλαδή, η ναυτιλία είναι απαραίτητη για τον κόσμο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.