Η Οργανισμός Λιμένα Καβάλας (Ο.Λ.Κ.) Α.Ε. ολοκλήρωσε, από τον Αύγουστο 2020, τις χρονοβόρες διαδικασίες προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις της συνθήκης Schengen, με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων της εταιρείας NEXT PLUS. Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, ο Κανονισμός (E.E.) 2017/2226 προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή του Συστήματος Εισόδου-Εξόδου από 1 Φεβρουαρίου 2021 και την οριστική εφαρμογή του από 1 Ιανουαρίου 2022. Το Σύστημα αφορά σε διαβατηριακούς και τελωνειακούς ελέγχους, με τη χρήση προσωπικών δεδομένων και βιομετρικών στοιχείων (στοιχεία ταυτότητας-διαβατηρίου, δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφία, κ.λπ.) κατά την άφιξη από τρίτες χώρες και κατά την αναχώρηση προς τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη διαδικασία αυτή, για πρώτη φορά, συμπεριλαμβάνονται και όλα τα θαλαμηγά σκάφη, τα οποία εισέρχονται, ή εξέρχονται, κατευθείαν από, ή προς, τρίτη χώρα, με υποχρεωτικό ελλιμενισμό σε σημείο εντός του οριοθετημένου χώρου του Συνοριακού Σημείου Διέλευσης και μετακίνηση στο σημείο μόνιμου ελλιμενισμού (μαρίνα, κολπίσκος, γειτονικό νησί, κ.λπ.) μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Συστήματος Εισόδου-Εξόδου.

Έως σήμερα και έως την εφαρμογή του νέου Συστήματος Εισόδου-Εξόδου, τη διαδικασία αυτή, συνήθως, την αναλάμβανε ο πράκτορας του κάθε σκάφους, ή κάποιο μέλος του πληρώματος, με την μεταφορά των διαβατηρίων στην κατά τόπους Αστυνομική Διεύθυνση-Τμήμα, για τη διενέργεια των διαβατηριακών διατυπώσεων. Η καθυστέρηση προσαρμογής των υπόλοιπων Οργανισμών Λιμένων, αλλά και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων της χώρας στο συγκεκριμένο Σύστημα, κάτι που αφορά σε 61 θαλάσσια συνοριακά σημεία διέλευσης (πύλες εισόδου) της Ελλάδος, δημιουργεί προβλήματα στη χρηματοδότηση υλοποίησης των απαραίτητων υποδομών από το Υπουργείο ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, κάτι που για τον επιβατικό λιμένα Καβάλας, «Απόστολος Παύλος», αντιστοιχεί σ’ ένα προκατασκευασμένο επιβατικό σταθμό 432 τετραγωνικών μέτρων, πέραν της οργάνωσης του περιβάλλοντος χώρου.

«Ο οργανωμένος επιβατικός σταθμός και η λειτουργία του ως συνοριακό σημείο διέλευσης (πύλη εισόδου), είναι υψίστης σημασίας υποδομή για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας και την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων, με τη διοίκηση της Ο.Λ.Κ. Α.Ε., να υιοθετεί για τον συγκεκριμένο τομέα στοχευμένη στρατηγική και άμεσες, συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες, προκειμένου η Καβάλα να αναδειχθεί σε ένα ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο προορισμό κρουαζιέρας», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.