Ερώτηση προς τους υπουργούς ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής και υγείας, με θέμα την έγκαιρη και ασφαλή μεταφορά ασθενών από την Θάσο, κατέθεσαν οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης. Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρουν τα ακόλουθα: «Επανερχόμαστε, για μία ακόμα φορά, στο κρίσιμο για την ζωή και την υγεία του λαού της Θάσου πρόβλημα της μη ύπαρξης πλοίου επιφυλακής, για μεταφορά ασθενών μετά το πέρας των δρομολογίων σε σταθερή βάση. Ο λαός της Θάσου έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας εν μέσω πανδημίας, με το Κέντρο Υγείας να αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων, λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, ζητήματα τα οποία, αν και είναι γνωστά στο αρμόδιο Υπουργείο μέσω ερώτησής μας (4773/4-3-2021), παραμένουν και διογκώνονται. Έρχεται αντιμέτωπος με την διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που τα δίνουν όλα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο (επιδοτήσεις, προαιρετική φορολογία, αφορολόγητο πετρέλαιο) την ώρα που καθορίζουν κατά το δοκούν τα δρομολόγια των πλοίων, αφήνουν κάθε χρόνο για μήνες με μειωμένα, ή και χωρίς δρομολόγια την γραμμή Πρίνος-Καβάλα, αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων, καταστρατηγούν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών.

Αποκορύφωμα αποτελεί η άρνηση συγκεκριμένου πλοιοκτήτη να βάζει βάρδια για πλοίο επιφυλακής, όπως έγινε και την Τρίτη 19/10/2021, όταν ασθενής από το νησί έχριζε άμεση διακομιδή στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Ανάλογα περιστατικά υπήρξαν και στο παρελθόν και η «λύση» που βρισκόταν, ήταν η διακομιδή με σκάφος του λιμενικού και όταν αυτό ήταν χαλασμένο ακόμα και με καΐκια, ή ρυμουλκά. Με τελείως ακατάλληλα μέσα δηλαδή, αφού εκτός των άλλων η μεταφορά γίνεται χωρίς την συνοδεία του ασθενοφόρου. Στο συγκεκριμένο περιστατικό κλήθηκε το Λιμενικό να κάνει την διακομιδή, η οποία έγινε με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, αφού το πλοίο ξεκίνησε από την Καβάλα και ταυτόχρονα διαπιστώθηκε και βλάβη, ώστε να φτάσει στο νοσοκομείο της Καβάλας μετά από πολύωρη καθυστέρηση, με σοβαρό κίνδυνο για την ζωή του ασθενή. Να σημειωθεί ότι, η άρση της υποχρεωτικότητας να υπάρχει πλοίο επιφυλακής 365 μέρες τον χρόνο νομοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η αρνητική αυτή εξέλιξη για τους κατοίκους της Θάσου συνεχίζεται και με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί, σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση:

-Για την άμεση επίλυση του προβλήματος με την επαναφορά της υποχρεωτικότητας στις ναυτιλιακές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στις γραμμές Θάσου-Καβάλας, να εκτελούν βάρδια πλοίου επιφυλακής 365 μέρες τον χρόνο και γενικότερα ώστε να εξασφαλίσει την έγκαιρη και ασφαλή μεταφορά με όλα τα μέσα, πλωτά, ή εναέρια, όσων ασθενών το χρειάζονται κατά την διάρκεια όλου του χρόνου και για όλο το 24ωρο.

-Για την στελέχωση του Κέντρου Υγείας Πρίνου με το απαραίτητο μόνιμο και πλήρους απασχόλησης προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, ώστε να λειτουργεί πλήρως και να αντιμετωπίζονται τακτικά και έκτακτα περιστατικά».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.