Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), με ανακοίνωση που εξέδωσε, καταγγέλλει την επέμβαση της αστυνομικής δύναμης (ΜΑΤ) στο εργοστάσιο των Πετρελαίων, «με σκοπό να καταστείλει την κινητοποίηση των εργαζομένων, που εδώ και μήνες αντιστέκονται στα σχέδια της εργοδοσίας, για να επιβάλει καθεστώς γαλέρας με απολύσεις, μηνύσεις, απειλές, προσωπικές τρομοκρατικές επιστολές, διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία, σταμάτημα της λειτουργίας του εργοστασίου, βάζοντας, παράλληλα, σε κίνδυνο την ασφαλή του λειτουργία», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Οι αστυνομικές δυνάμεις που δρουν με εντολές της εταιρίας και της κυβέρνησης, εισέβαλαν στο εργοστάσιο και εκτός των άλλων χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης που είχε συνέπειες στον ηλεκτροφωτισμό του εργοστασίου. Σε κάθε περίπτωση, η εγκληματική επέμβαση βάζει σε κίνδυνο και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Παράλληλα, εμποδίζουν κλιμάκιο του Κ.Κ.Ε. και άλλους συνδικαλιστές που βρίσκονται στον χώρο, να εκφράσουν την αλληλεγγύη και να διαμαρτυρηθούν για την κρατική βία και καταστολή. Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία της πόλης, τους μαζικούς φορείς και κάθε εργαζόμενο, να εκφράσουν άμεσα την αλληλεγγύη και στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, να καταδικάσουν την επέμβαση των ΜΑΤ. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για τις εξελίξεις. Να αποσύρει τώρα τις αστυνομικές δυνάμεις».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.), που αναφέρει τα ακόλουθα: «Μία ανεπίτρεπτη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, από τα ξημερώματα, στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της KAVALA OIL στην Καβάλα. Εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από τις αστυνομικές δυνάμεις και γαντζωμένοι σε έναν πύργο υψηλής επικινδυνότητας.

H Γ.Σ.Ε.Ε. βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην ΚΑΒΑΛΑ OIL, οι οποίοι μαζί με το σωματείο τους, δίνουν εδώ και καιρό τον δικό τους αγώνα ενάντια στις απαράδεκτες και αντεργατικές αποφάσεις της διοίκησης της εταιρείας Energean. Παρά το γεγονός ότι, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αντί να διασφαλίσει θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, προχώρησε σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων. Oι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην επιχείρηση, επιβάλλεται να καλυφθούν εδώ και τώρα, αφού όπως έχει τονίσει και το σωματείο των εργαζομένων είναι αναγκαίες οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος. Επιστολή με σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την τακτική της επιχείρησης, απέστειλε ο γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας INDUSTRALL και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η Συνομοσπονδία ζητά από την διοίκηση της εταιρείας Εnergean, να αλλάξει ρότα και να εγκαταλείψει τις μέχρι τώρα πρακτικές και μεθοδεύσεις της. Η ασφάλεια των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος, πρέπει και επιβάλλεται να αποτελούν προτεραιότητα για κάθε επιχείρηση στην χώρα μας. Οι εργαζόμενοι είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζονται κατασταλτικά σαν να πρόκειται για κοινούς ποινικούς εγκληματίες. Εξάλλου, ουδέποτε αρνήθηκαν τον διάλογο για την εξεύρεση λύσης. Το αντίθετο συνέβη, με την εργοδότρια εταιρεία να προχωρά σε μία προσβλητική για την ευνομούμενη χώρα μας επίδειξη αυταρχισμού και ισχύος. Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να δώσει εντολή απομάκρυνσης των αστυνομικών δυνάμεων. Ένα εργοστάσιο πετρελαίου, δεν ενδείκνυται για τέτοιου τύπου «πολεμικά» σκηνικά, ειδικά μετά την ανατίναξη μετασχηματιστή υψηλής τάσης από οβίδα κρότου λάμψης που εκτοξεύτηκε από άνδρες των ΜΑΤ. Προειδοποιούμε ότι, δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας τραυματισμός εργαζομένου. Η ευθύνη θα βαρύνει εξολοκλήρου την διοίκηση της εταιρείας και την ΕΛ.ΑΣ, για το σκηνικό που στήθηκε στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου υψηλής επικινδυνότητας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.