Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), αναφέρει δελτίο Τύπου, χαιρετίζει τους μαθητές που από την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 άρχισαν έναν ελπιδοφόρο αγώνα, για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα: την πλήρη προστασία της υγείας τους, την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το δελτίο Τύπου συνεχίζει ως εξής: «Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων, έχουν κάθε λόγο να αγανακτούν για την απαράδεκτη κατάσταση των σχολείων, παρά την κυβερνητική προπαγάνδα που τα παρουσιάζει όλα «καλώς καμωμένα»! Ορισμένα μόνο από τα «καλώς καμωμένα» για τα σχολεία της Καβάλας:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΑΞΗ

-Το 14ο νηπιαγωγείο Καβάλας, το οποίο είναι κλειστό λόγω κρούσματος σε νήπιο, στεγάζεται σε ημιυπόγειο 24τ.μ. για 18 νήπια, δίπλα στον καυστήρα των καλοριφέρ και το ντεπόζιτο πετρελαίου.

-Στο δημοτικό σχολείο Αμυγδαλεώνα, τα τμήματα έχουν κατά μέσο όρο 23 μαθητές.

-Στο 1ο και το 5ο δημοτικό σχολείο της Χρυσούπολης, τα τμήματα έχουν κατά μέσο όρο 23-25 μαθητές.

-Στο 19ο δημοτικό σχολείο Καβάλας, οι τάξεις είναι με 18-23 μαθητές.

-Στο 16ο δημοτικό σχολείο Καβάλας, η αναλογία μαθητών ανά τάξη είναι 15-17 μαθητές, φαινομενικά καλή. Ωστόσο, οι αίθουσες είναι πολύ μικρές, με αποτέλεσμα στις περισσότερες τάξεις, τα παιδιά να κάθονται ανά δύο στα θρανία.

-Στο 1ο γυμνάσιο Χρυσούπολης, όλες οι τάξεις είναι με 25-26 μαθητές.

-Στο γυμνάσιο Νέας Περάμου, όλες οι τάξεις είναι με 25 μαθητές και πάνω.

-Στο 3ο γυμνάσιο, τα τμήματα είναι με 24 μαθητές.

-Στο 2ο ΓΕ.Λ. Καβάλας, οι πολύ μικρές τάξεις έχουν 20-25 μαθητές.

-Στο 6ο ΓΕ.Λ. Καβάλας, όλα τα τμήματα έχουν πάνω από 25 μαθητές και κάποια ως και 28!

-Στο 4ο ΕΠΑ.Λ. Καβάλας, τα τμήματα έχουν τουλάχιστον 25 μαθητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Στον Δήμο Καβάλας υπηρετούν 16 μόνιμες καθαρίστριες, 14 πλήρους απασχόλησης και 72 μερικής για συνολικά 80 σχολικές μονάδες. Αντίστοιχα, στον Δήμο Νέστου με πλήρες ωράριο 7 καθαρίστριες και 15 μερικής για 31 σχολικές μονάδες. Στον Δήμο Παγγαίου, 19 πλήρους ωραρίου και 18 μερικής για 51 σχολικές μονάδες. Όπως είναι φυσιολογικό, οι ανάγκες δεν καλύπτονται. Τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης που διακυβεύει την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους στο όνομα των «δημοσιονομικών δυνατοτήτων», την ώρα που απλόχερα μοιράζει εκατομμύρια σε βιομήχανους, εφοπλιστές και τραπεζίτες, ήδη από την πρώτη εβδομάδα είναι αποκαλυπτικά. Ορισμένα μόνο παραδείγματα:

-Στα 3 νηπιαγωγεία της Νέας Περάμου εργάζεται μία και μοναδική καθαρίστρια με 3ωρη απασχόληση! Μάλλον διακτινίζεται!!!

-Στο 6ο ΓΕ.Λ. Καβάλας και το Μουσικό Γυμνάσιο εργάζονται 2 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 1 μερικής (έναντι 1 μόνιμης και 4 με σύμβαση έργου πέρυσι) για 75 αίθουσες και μεγάλους κοινόχρηστους χώρους στο μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της Π.Ε. Καβάλας!

-Στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών μονάδων της Π.Ε. Καβάλας, δεν είναι δυνατό να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται όλοι οι χώροι, οι αίθουσες και οι επιφάνειες σύμφωνα με τις υποδείξεις του Ε.Ο.Δ.Υ.

Εκτός από τα παραπάνω σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τις μετακινήσεις των μαθητών. Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων κι έπειτα από τη συνάντησή του με τις διοικήσεις του αστικού και υπεραστικού ΚΤΕΛ, η πληρότητα είναι 100% για τα μαθητικά δρομολόγια, μεγαλύτερη δηλαδή από την προβλεπόμενη για τις γενικές μετακινήσεις. Αυτό, άλλωστε, το διαπιστώνουν καθημερινά οι μαθητές, που κάθε πρωί και μεσημέρι στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο στα λεωφορεία!

Η κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μαθητών που διεκδικούν να μη ξεπερνούν οι τάξεις τους 15 μαθητές, να προσληφθεί ο αναγκαίος αριθμός καθαριστριών, εκπαιδευτικών, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας τους. Αυτός ο αγώνας μπορεί και πρέπει να έχει διάρκεια και κλιμάκωση, να συναντηθεί με τον αγώνα γονιών και εκπαιδευτικών, να αποτελέσει την καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση που κουνάει το δάχτυλο στους μαθητές και θέλει να τους στοχοποιήσει τσουβαλιάζοντας τους με τους «αρνητές της μάσκας». Αυτούς ας τους αναζητήσει στους βολικούς της αντιπάλους!».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.