Σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά στις αποθήκες της επιχείρησης «Μισσιριάν Α.Ε.» στον Αμυγδαλεώνα, η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.) εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Αυτό που τώρα προέχει, εκτός από τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς, που ούτως ή άλλως θα γίνει, είναι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, με ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων, ώστε:

  • Να διαπιστωθεί, το δυνατό ταχύτερα, το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Να διερευνηθεί αν και κατά πόσο υπάρχουν κίνδυνοι μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, του αέρα και του εδάφους.
  • Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι συνέπειες που πιθανά να είναι επιβαρυντικές για την υγεία των κατοίκων του Αμυγδαλεώνα και των γύρω περιοχών. Να ενημερωθούν οι κάτοικοι για όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας, σε περίπτωση που κριθεί ότι είναι απαραίτητα να πάρουν, ειδικά στα χωριά που παραμένει ο καπνός-νέφος (έντονη μυρωδιά σε Νέο Ζυγός, Ζυγός, Κρυονέρι).
  • Να εξεταστούν αν τα καπνά βρίσκονταν μετά το στάδιο της επεξεργασίας και επομένως η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, καθώς και για την περίπτωση που ήταν αποθηκευμένα πριν την επεξεργασία τους, αν υπάρχει πρόσμιξή τους με άλλες ουσίες (φυτοφάρμακα κατά την καλλιέργεια και απεντόμωση στα ανεπεξέργαστα καπνά, που γίνεται με πολύ ισχυρά δηλητήρια).
  • Να εξεταστούν και όλα τα δομικά υλικά που κάηκαν, ώστε να διαπιστωθούν οι αντίστοιχες ρυπογόνες ουσίες που πιθανά εκλύθηκαν.
  • Να ληφθεί μέριμνα για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, για την προστασία της υγείας τους. Με μέτρα προσωπικής αυτοπροστασίας, μη παραμονή σε χώρους που είναι επικίνδυνοι, προληπτικές εξετάσεις για όσους, τυχόν, βρέθηκαν στην περιοχή τις πρώτες ώρες του συμβάντος.
  • Καμία απόλυση εργαζομένου στο όνομα της καταστροφικής πυρκαγιάς, καμία μείωση μισθού, καμία βλαπτική μεταβολή στο εργασιακό καθεστώς. Το κεφάλαιο που καταστράφηκε, άλλωστε, το είχαν παράξει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τον ιδρώτα και τον κόπο τους, δεν θα το πληρώσουν διπλά!».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.