Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.) και συγκεκριμένα οι βουλευτές, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ακόλουθη ερώτηση, με θέμα τιςκαταστροφές αγροτικής παραγωγής στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Η ερώτηση αναφέρει τα ακόλουθα: «Μεγάλες ζημιές και καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και του φυτικού κεφαλαίου, έχουν προκαλέσει τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, δυνατός άνεμος), που έχουν χτυπήσει αλλεπάλληλα την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, η κακοκαιρία έπληξε την πλειοψηφία των χωριών του Δήμου Νέστου και τα χωριά Μυρτόφυτο, Ελαιοχώρι, Ελευθερές, Πλατανότοπο και Ακροπόταμο του Δήμου Παγγαίου, προκαλώντας ζημιές σε κηπευτικά, ακτινίδια, σπαράγγια, αμπέλια, ελιές κ.ά.

Επισημαίνουμε ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, που αρκετοί παραγωγοί βλέπουν το εισόδημα τους να εξανεμίζεται οδηγώντας τους στην απόγνωση. Μάλιστα, για την περσινή καταστροφή στα αμπέλια εξαιτίας των βροχοπτώσεων, δεν δόθηκαν αποζημιώσεις, με το πρόσχημα ότι δεν «προβλέπονται» από τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α.

Οι αγρότες των παραπάνω περιοχών βρίσκονται αντιμέτωποι, για πολλοστή φορά, με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψη τους από τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. στο 100% της ζημιάς απ’ όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και, επιπλέον, δεν διασφαλίζει την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες της περιοχής αντιμετωπίζουν, όπως και οι μικρομεσαίοι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, μία σειρά από μέτρα σε βάρος τους (φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, υπέρογκα ασφάλιστρα για τους ίδιους, αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, «κόκκινα δάνεια», κ.λπ.). Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

  • ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.