Το θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» υποδέχεται τις παραστάσεις του φεστιβάλ Φιλίππων

0

Στην σκηνή του δημοτικού θεάτρου «Αντιγόνη Βαλάκου» θα συνεχιστεί το φεστιβάλ Φιλίππων, το οποίο είναι αφιερωμένο στο ιστορικό ορόσημο των διακοσίων ετών από την ελληνική επανάσταση κατά των Οθωμανών κατακτητών και δυναστών του ελληνισμού και στον ποιητή του ύμνου εις την ελευθερία, Διονύσιου Σολωμού. Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας ανακοίνωσε το πρόγραμμα της περιόδου Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2021, το οποίο είναι το ακόλουθο:

9 & 10 Νοεμβρίου 2021

Διονυσίου Σολωμού, Ο Λάμπρος

Η ηθοποιός Έλενα Μαυρίδου, έχοντας πολύχρονη εμπειρία στην ενασχόληση με τον έμμετρο λόγο, το δεκαπεντασύλλαβο και το θέατρο σκιών, συνθέτει μία παράσταση εικόνων, μουσικής και λόγου. Ένα ηχητικό τοπίο που κατοικούν σκιές ενός κόσμου που βρίσκονται ακόμα μέσα μας. Ενός κόσμου που ζητάει να ενωθεί με το τώρα. Η μουσική της παράστασης αντλεί το υλικό της από τα ηχοχρώματα και τις μελωδίες της δημοτικής μουσικής του τόπου μας. Σκοποί του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας μεταπλάθονται και έρχονται στο παρόν, λαμβάνουν μία σύγχρονη χροιά με την χρήση της τεχνολογίας και του ηχητικού σχεδιασμού και δημιουργούν το ηχητικό τοπίο για να υπογραμμίσει τον λόγο του Διονύσιου Σολωμού. Η Έλενα Μαυρίδου, ως αφηγήτρια του ποιήματος, αλλά και ενορχηστρωτής της παράστασης, στοχεύει μέσα από οπτικοακουστικά ερεθίσματα που εναλλάσσονται να δώσει «χώρο και χρόνο» στο υπέροχο ποίημα και να ζωντανέψει στην φαντασία του θεατή. Μαζί της, ο σπουδαίος μουσικός και λυράρης, Γιώργος Μαυρίδης.

Σύλληψη-δραματουργία-σκηνοθεσία-ερμηνεία: Έλενα Μαυρίδου

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής-σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Μαυρίδης

Σκηνικά-κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Σχεδιασμός φιγούρων: Έλενα Μαυρίδου, Στάθης Μαρκόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτιδας-επιμέλεια κειμένων: Ιωάννα Πιταούλη

Οργάνωση παραγωγής: Δήμητρα Κούζα, Ιωάννα Πιταούλη

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό, 8€ μειωμένο

20 & 21 Νοεμβρίου 2021

Διονυσίου Σολωμού, Ύμνος εις την Ελευθερίαν-158 στροφές (προβολή ντοκιμαντέρ)

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 200 έτη από την ελληνική επανάσταση, ετοίμασε μία παράσταση αφιερωμένη στην ποίηση του Διονυσίου Σολωμού, του εθνικού μας ποιητή. Στο 1ο δημοτικό σχολείο, στην χερσόνησο της Παναγίας, σε ένα κτίριο κλειστό, βουβό τα τελευταία χρόνια, μία ομάδα καλλιτεχνών κάθισε στα θρανία και, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, μελέτησε «την ετοιμασία» του μεγάλου έργου του Δ. Σολωμού και κατέληξε στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», στις 158 στροφές του, σε αυτό το εμπνευσμένο, πηγαίο, ορμητικό και νεανικό ποίημα που έγραψε μέσα σε ένα μήνα, τον Μάη του 1823, ο 25χρονος ποιητής, όταν εμφανίστηκε μπροστά στα μάτια του, σαν γνώριμη από καιρό, η μορφή της Ελευθερίας.

Οι δοκιμές και οι πρόβες κινηματογραφήθηκαν και παρουσιάζονται σαν ένα είδος «ντοκιμαντέρ εργασίας», σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι ένα συνοπτικό χρονολόγιο του Σολωμού που μιλάει για την ζωή και το έργο του, διανθισμένο με κάποια από τα πρώτα ποιήματά του και αποσπάσματα από την αλληλογραφία του, ενώ το δεύτερο και κυρίως μέρος είναι ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», εκεί όπου μας οδήγησαν τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που λανθάνουν στις 158 στροφές του, οι μαύρες ημέρες της σκλαβιάς, η άλωση της Τριπολιτσάς, η μάχη των Δερβενακίων, η πολιορκία του Μεσολογγίου, τα πολεμικά επεισόδια στην θάλασσα, ο απαγχονισμός του πατριάρχη και τέλος, οι εκκλήσεις σε Έλληνες και ευρωπαίους για το αίσιο τέλος της επανάστασης.

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνοθεσία video project: Γιάννης Καραπιπερίδης

Φωτογραφίες παράστασης: Στράτος Καλαφάτης

Φωτισμοί: Γιώργος Τριανταφυλλίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Άρης Νινίκας, Δέσποινα Παπάζογλου, Στεφανία Χονδράκη και ο μικρός Φώτιος Ευαγγελίδης.

Μουσικοί επί σκηνής: Δημήτρης Κυραναστάσης, Στέφανος Παρασκευάς

Δεύτερη κάμερα: Δημήτρης Μαστοράκης

Ηχοληψία: Αντώνης Μαυρίδης

Συμμετέχουν οι μαθητές του 7ου δημοτικού σχολείου Καβάλας: Κλεονίκη Βαμβακίδου, Ελπίδα Ευαγγελίδου, Ειρήνη Καζαντζίδου, Κωνσταντίνος Κογκαλίδης, Ελένη Κογκαλίδου, Ηλιάννα Παρδαλίδου, Μελίνα Ρετζέπη, Χάρης Τσίκληρας.

Γενική είσοδος: 5€

27 & 28 Νοεμβρίου 2021

Άκη Δήμου, Ανθή/Ανθούλα/Μόνικα

Μία νέα γυναίκα, σε μία επαρχιακή πόλη, καθρεφτίζεται στο ποτάμι της σολωμικής ποίησης. Μοναχική, στερημένη, στοιχειωμένη από τον άδοξο έρωτά της για τον φιλόλογο των σχολικών της χρόνων, η Ανθή Διαμαντούρου, ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και την υπέρβασή της ανασύροντας απ’ τις σκιές του ύπνου της τα πολλαπλά της πρόσωπα. Ερασιτέχνης συγγραφέας, συνεχώς αιωρούμενη μεταξύ δυο εποχών, επινοεί τον εαυτό της λέξη λέξη ξέροντας, κατά βάθος, ότι «όταν το στόμα πεινάει για φιλί καμιά λέξη δεν μπορεί να το χορτάσει».

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνικά-κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα

Ζωγραφική σκηνικών: Ορέστης Παπακωνσταντίνου

Ερμηνεύει η Μάρω Παπαδοπούλου

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό, 8€ μειωμένο

4 & 5 Δεκεμβρίου 2021

Διονυσίου Σολωμού, Ο Κρητικός

Η θεατρική ομάδα KOUINTA THEATER PRODUCTIONS ερευνά και διεισδύει στα βαθιά νοήματα του εμβληματικού ποιήματος «Ο Κρητικός», του Διονυσίου Σολωμού. Η μελέτη οδήγησε στην δημιουργία ταινίας, όπου το αφηγηματικό αυτό ποίημα παρουσιάζεται μέσα από μία δυναμική σύζευξη διαφορετικών τεχνών. Στο επίκεντρο η video art και η τέχνη του θεάτρου. Ένας λυρικός μονόλογος ενός ήρωα Κρητικού, με φόντο ιστορικά γεγονότα της ελληνικής επανάστασης. Και έννοιες εξέχουσας σημασίας για τον άνθρωπο, όπως, ο αγώνας, το όραμα για την ελευθερία, ο έρωτας, ο θάνατος, η λύτρωση που δεν έρχεται ποτέ μέσα από τις μεταφυσικές ανησυχίες του ήρωα.

Σκηνοθεσία: KOUINTA THEATER PRODUCTIONS

Βίντεο: Μάνος Μπατζόλης

Ηθοποιοί: Παύλος Σταυρόπουλος, Ναταλία Άννα Βασιλέκα

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό, 8€ μειωμένο

11 & 12 Δεκεμβρίου 2021

Διονυσίου Σολωμού, Διάλογος (Όταν η γλώσσα γεννά την επανάσταση)

Μία χορική σπουδή πάνω στον λόγο και την δύναμή του. Τέσσερις νέοι ηθοποιοί θα αναπαραστήσουν το ιδιαίτερο αυτό πεζό κείμενο σαν ένα πλατωνικό διάλογο που εξελίσσεται στο νου του Διονύσιου Σολωμού κατά την διάρκεια της σύνθεσης των ποιημάτων του. Είναι, θα αναρωτηθούν η γλώσσα ικανή να εμπνεύσει και να υμνήσει την ελευθερία; Αν ναι, τότε ποια πρέπει να είναι η μορφή της, η προέλευσή της; Λαϊκή, λόγια μεικτή; Κι αυτά τα ερωτήματα του ποιητή τι αξία έχουν μπροστά στον πόλεμο; Γίνεται το αίμα να εξισωθεί με το μελάνι; Κι αν ναι πώς; Κι αυτό τι σχέση έχει με την επανάσταση;

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

Σύνθεση-δραματουργία: όλος ο θίασος

Μουσική: Χάρης Νείλας

Σκηνογραφική επιμέλεια: Μαρίνα Παπούλια

Ερμηνευτές: Γιάννης Αποσκίτης, Ειρήνη Ζήκα, Θανάσης Λυσανδρόπουλος, Μαρίνα Παπούλια

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό, 8€ μειωμένο

18 & 19 Δεκεμβρίου 2021

Χάρη Μιχαλόπουλου, Κανείς ποτέ δεν το ‘μαθε…

Στις 9 Φεβρουαρίου 1857, ο κόντες Διονύσιος Σολωμός έκλεισε για τελευταία φορά τα μάτια του στον μάταιο τούτο κόσμο. Αμέσως άρχισε ένας λυσσώδης αγώνας για την ανεύρεση των χειρογράφων του. Χαρτιά γεμάτα μουτζούρες, πρόχειρες σημειώσεις γραμμένες ανάκατα σε ιταλικά και ελληνικά. Σπαραγμένοι στίχοι, λογαριασμοί με νούμερα, διαγραφές και διορθώσεις. Αδιάψευστοι μάρτυρες της μανίας του Σολωμού για κοπιώδη, εξαντλητική, αιματώδη επεξεργασία της αρχικής έμπνευσης με στόχο το τέλειο ποίημα. Κάποια από τα χειρόγραφα αυτά βρέθηκαν, κάποια χάθηκαν για πάντα. Είναι αλήθεια πως λίγες μόνο στιγμές μετά το ξεψύχισμα του ποιητή, ο Γιακουμάκης Κάνδηλας, ο περίφημος υπηρέτης του, αλλά και μανιώδης χαρτοπαίχτης, αφαίρεσε χαρτιά από το γραφείο του Σολωμού, προσβλέποντας σε οικονομικό κέρδος από την πώλησή τους; Ή μήπως ευθύνεται ο Δημήτριος, ο αδελφός του ποιητή, για την καταστροφή τους; Τι περιείχε το πάντα κλειδωμένο συρτάρι στο γραφείο του ποιητή; Και ποια ήταν η Μάρθα του χαμένου σχεδιαγράμματος των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», που διέσωσε από μνήμης ο Πολυλάς; Ποια η σχέση της με την μυστηριώδη «γυναίκα με το μαγνάδι» των ιταλικών πεζών του Σολωμού; Μία γυναίκα μόνη, ένας ποιητής νεκρός, ένα σπίτι άδειο, ένας μονόλογος οριστικά και αμετάκλητα αποσπασματικός.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Δέσποινα Παπάζογλου, Κατερίνα Συμεωνίδου

Φωτογραφίες: Μαρία Καλογιώργη

Ερμηνεύει η Δέσποινα Παπάζογλου

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό, 8€ μειωμένο

10-12 & 17-19 Δεκεμβρίου 2021

Κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ

Ημερολόγια εγκλεισμού: «Χτίζοντας μια ζωντανή σκηνική σχέση», σεμινάριο θεάτρου με την Στέλλα Μιχαηλίδου

Με αφορμή προσωπικά μας κείμενα, τραγούδια, ποιήματα, μικρές ιστορίες που σχετίζονται άμεσα, ή έμμεσα, με την εμπειρία της καραντίνας, θα χτίσουμε σύντομες σκηνικές δράσεις που στηρίζονται σε τεχνικές του σωματικού θεάτρου και ενεργοποιούν την παρουσία του ηθοποιού στο εδώ και τώρα της θεατρικής δράσης. Μέσα από ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια  λόγου και κίνησης που καλλιεργούν την ποιότητα της προσοχής του περφόρμερ στην κάθε δράση, αναπτύσσουν την σωματικότητα στην έκφραση και διευρύνουν την σχέση του με τον χώρο, τον χρόνο, την ενέργεια, την αναπνοή, τον ήχο και τον λόγο, οι συμμετέχοντες, άλλοτε ως πρωταγωνιστές και άλλοτε ως απλά μέλη του χορού, δημιουργούμε σχέσεις αληθινής επικοινωνίας με την ομάδα και καλούμαστε, παίζοντας, να πειραματιστούμε με τα όρια μας και να τα διευρύνουμε.

Το σεμινάριο, που θα καταλήξει σε μία παρουσίαση ανοιχτή για το κοινό, απευθύνεται σε ηθοποιούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες, σκηνοθέτες, εκπαιδευτικούς και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για το θέατρο και την εμπειρία της εργασίας σε μία ομάδα. Αριθμός συμμετεχόντων: έως δώδεκα άτομα με σειρά προτεραιότητας. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας απέναντι στον Covid-19.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.