Το Επιμελητήριο Καβάλας έκανε ενημέρωση για το πρόγραμμα «Γέφυρα»

0

Στις 3 Αυγούστου 2020 άρχισε η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου οικονομικών, για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», το οποίο αφορά στην επιδότηση δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19. Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο Καβάλας πραγματοποίησε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ». Σκοπός της εκδήλωσης, αναφέρει δελτίο Τύπου, ήταν η αναλυτική πληροφόρηση των δυνητικών δικαιούχων για τη ρύθμιση και επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας όσων επλήγησαν οικονομικά από τον Covid-19. Το πρόγραμμα αφορά στην κρατική επιδότηση των δανείων που βαρύνουν και απειλούν την κύρια κατοικία. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Φώτης Κουρμούσης, ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, του Υπουργείου οικονομικών, ενώ σύντομο χαιρετισμό έκανε ο υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου, Ελευθέριος Κουκουτίνης.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr, μέσω μιας απλής και εύκολης για τον χρήστη διαδικασίας, χωρίς να χρειάζεται η συν-υποβολή οποιουδήποτε δικαιολογητικού. Εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, θα λάβουν την κρατική επιδότηση για 9 μήνες. Η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των πληγέντων συμπολιτών που έχουν ενήμερα δάνεια ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 600 ευρώ, ανά πιστωτή, για το α’ τρίμηνο. Στο β’ τρίμηνο, η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και στο γ’ τρίμηνο στο 70%. Για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και έως του ποσού των 500 ευρώ, ανά πιστωτή, για το α’ τρίμηνο. Στο β’ τρίμηνο, η συνεισφορά ανέρχεται στο 70% της μηνιαίας δόσης και στο γ’ τρίμηνο στο 60%. Στα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης και έως του ποσού των 300 ευρώ, ανά πιστωτή, για το α’ τρίμηνο. Στο β’ τρίμηνο, η συνεισφορά ανέρχεται στο 50% της μηνιαίας δόσης και στο γ’ τρίμηνο στο 30%. Για παράδειγμα, σε ενήμερο δάνειο φυσικού προσώπου που πληρώνει μηνιαία δόση 425 ευρώ και πληροί τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα, θα χορηγηθεί για το α’ τρίμηνο κρατική επιδότηση ύψους 1.147,50 ευρώ (90%), για το β’ τρίμηνο 1.020 ευρώ (80%) και για το γ’ τρίμηνο 892,50 ευρώ (70%). Συνολικά, στους 9 μήνες κάλυψης από το πρόγραμμα, η συνεισφορά του Δημοσίου θα φθάσει τα 3.060 ευρώ (επί συνόλου δανειακών δόσεων ύψους 3.825 ευρώ).


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.