-Θεωρούμε πως δεν υπάρχει Καβαλιώτης και Καβαλιώτισσα, που δεν επιθυμεί να διασωθεί το παλιό δικαστικό μέγαρο της πόλης. Είναι δεδομένη, επομένως, η στήριξη της τοπικής κοινωνίας στην διεκδίκηση του σημαντικού αυτού κτηρίου για την ιστορία της Καβάλας. Κατά την άποψη μας, στην προσπάθεια διεκδίκησης πρέπει να είναι «μπροστάρης» ο Δήμος, στον οποίο πρέπει να περιέλθει η κυριότητα, όχι μόνο η χρήση του ακινήτου που διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.).

-Η δική μας πρόταση είναι, να αγοράσει ο Δήμος Καβάλας το ακίνητο, όπως έκανε με άλλα ακίνητα, την δημοτική καπναποθήκη για παράδειγμα, προκειμένου να το διασώσει, να το ανακαινίσει και να χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες του. Κάτι ανάλογο έκανε με την Μεγάλη Λέσχη, που έγινε κόσμημα, η οποία είναι ιδιοκτησία της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας. Δεν συμφωνούμε να παραχωρηθεί το παλιό δικαστικό μέγαρο ούτε στον Δικηγορικό Σύλλογο, ούτε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), ούτε σε κανέναν άλλο φορέα, ή σύλλογο, για χρήση. Μπορεί να συνδέθηκε, για αρκετά έτη, με την δικαστική ιστορία της πόλης, ωστόσο θεωρούμε πως ο Δικηγορικός Σύλλογος μπορεί να βρει άλλο ακίνητο, για να υλοποιήσει αυτό που σχεδιάζει για το πρώην Πρωτοδικείο. Επίσης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, θα μπορούσε να στεγάσει τις διοικητικές Υπηρεσίες του στο σημερινό Δημαρχείο, όταν μετακομίσουν όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας στο κτήριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού (Ε.Ο.Κ.). Το Δημαρχείο βρίσκεται σε περίοπτη θέση και θα γίνει μεγάλη προβολή για το ΔΙ.ΠΑ.Ε. Μάλιστα, το παρακείμενο κτήριο όπου στεγάζεται η Τεχνική Υπηρεσία, το μέγαρο Wix, προτείνουμε να αποδοθεί στον Δικηγορικό Σύλλογο, για να καλύψει τις ανάγκες του.

-Καλούμε, λοιπόν, τις διοικήσεις του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και του Δικηγορικού Συλλόγου, να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για το παλιό Πρωτοδικείο υπέρ του Δήμου Καβάλας. Και να συνταχθούν με το αίτημα της αγοράς του κτηρίου από τον Δήμο. Αυτό που πρέπει να συζητηθεί, επομένως, στην συνάντηση την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Αντωνιάδη, είναι πως θα εξασφαλίσει ο Δήμος Καβάλας την χρηματοδότηση για την αγορά του ακινήτου και στην συνέχεια για την ανακαίνισή του. Εάν δύναται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή, θα διευκολύνει το εγχείρημα.

-Την Παρασκευή, οι τοπικοί φορείς πρέπει να ζητήσουν από τον δήμαρχο, Θόδωρο Μουριάδη, να ετοιμάσει την πρόταση που θα υποβληθεί στην ΕΤ.Α.Δ. Η πρόταση θα περιλαμβάνει το ιστορικό του κτηρίου και την χρήση που θα κάνει ο Δήμος Καβάλας, η οποία πρέπει να έχει συμβολικό χαρακτήρα και να ταιριάζει με τον χαρακτηρισμό του ως συμβόλου της ιστορίας της πόλης. Η ταπεινή μας άποψη είναι, ότι στο κτήριο αυτό πρέπει να στεγαστεί η ιστορία της αυτοδιοίκησης από την ίδρυση του Δήμου Καβάλας έως σήμερα και για τις επόμενες δεκαετίες. Δηλαδή, να γίνει η μόνιμη στέγη του δημοτικού συμβουλίου και ο χώρος που θα συγκεντρωθούν όλα τα ντοκουμέντα, τα οποία θα είναι επισκέψιμα για όλους τους Καβαλιώτες και τους επισκέπτες της πόλης.

Υ.Γ. Προς θεού, δεν πρέπει να στεγαστεί στο παλιό δικαστικό μέγαρο ούτε το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, ούτε η δημοτική πινακοθήκη, ούτε οποιαδήποτε παρόμοια χρήση, όπως σχεδιάζει ο Θ. Μουριάδης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.