-Σαράντα τιτλούχοι σκακιστές και σκακίστριες, δεν είναι μικρός αριθμός για ένα διεθνές open τουρνουά που διεξάγεται σε μία περιφερειακή πόλη της Ελλάδας. Αναρωτιόμαστε αν το τουρνουά αυτό διεξαγόταν στην Αθήνα, ή την Θεσσαλονίκη, θα είχε μεγαλύτερη δυναμική; Το σίγουρο είναι, ότι με χρηματοδότηση 6.000 ευρώ από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, 6.000 ευρώ από τον Δήμο Καβάλας και 2.000 ευρώ από το Επιμελητήριο Καβάλας, δεν μπορεί το open τουρνουά της Καβάλας να συναγωνιστεί τα άλλα 49 διεθνή τουρνουά, του ίδιου, ή υψηλότερου επιπέδου, τα οποία χρηματοδοτεί η παγκόσμια Ομοσπονδία σκάκι. Για 50 τουρνουά σε όλο τον κόσμο, η Ομοσπονδία θα διαθέσει το χρηματικό ποσό των 180.000 ευρώ! Ένα τουρνουά με προϋπολογισμό 45.000 ευρώ, όπως είναι το 31ο διεθνές open τουρνουά της Καβάλας, δεν μπορεί να «κοιτάζει» ψηλά.

-Φέτος, όπως ειπώθηκε στην συνέντευξη Τύπου, στην Καβάλα θα έρθουν 40 τιτλούχοι και συνολικά 260 σκακιστές και σκακίστριες από την Ελλάδα και 21 χώρες του εξωτερικού. Κατά την άποψη μας, η ποσότητα (των συμμετοχών) δεν είναι το κύριο κριτήριο της επιτυχίας του τουρνουά. Θα προτιμούσαμε αντί για 260 συμμετοχές, να είχαμε 60, ή και 100 τιτλούχους σκακιστές, γιατί η παρουσία τους αναβαθμίζει την δυσκολία και την ποιότητα, δίνει μεγαλύτερη αίγλη, φήμη και κύρος στο τουρνουά. Άρα, θα ανέβει στην κατάταξη των διεθνών τουρνουά και θα αποσπάσει υψηλότερη χρηματοδότηση από την παγκόσμια Ομοσπονδία σκάκι. Έτσι, με την πάροδο των ετών, θα ξεχωρίσουν πέντε έως δέκα τουρνουά σε όλο τον κόσμο, τα οποία θα φιλοξενούν την αφρόκρεμα του αθλήματος παγκοσμίως σε όλες τις ηλικίες και θα είναι πόλος έλξης, για τους κορυφαίους σκακιστές και τις κορυφαίες σκακίστριες.

-Ωστόσο, η φιλοσοφία των διοργανωτών του διεθνούς open τουρνουά της Καβάλας, δηλαδή του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, είναι διαφορετική. Στόχος τους, απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε, είναι να δοθεί η ευκαιρία σε σκακιστές και σκακίστριες που είναι χαμηλά στην κατάταξη, ή έχουν μικρή ηλικία, να παίξουν με φτασμένους αντιπάλους, για να ζήσουν την εμπειρία ζωής! Το καταλαβαίνουμε, όπως και την προσέλκυση περισσότερων συμμετοχών, για να καλυφθούν τα έξοδα της διοργάνωσης και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία με τον αθλητικό τουρισμό.

-Εμείς θεωρούμε ότι, η Καβάλα μπορεί και πρέπει να στοχεύσει ψηλότερα! Δηλαδή, να δημιουργήσει ένα τουρνουά με πρότυπο τα μεγάλα διεθνή τουρνουά της αντισφαίρισης, τα λεγόμενα grand slam, στα οποία συμμετέχει η «ελίτ» των ανδρών παικτών και γυναικών παικτριών, καθώς και ανερχόμενοι αθλητές. Το τουρνουά σκάκι στην Καβάλα, δεν θα φτάσει στο επίπεδο των τουρνουά grand slam στην αντισφαίριση, με χρηματοδότηση 14.000 ευρώ από τρεις φορείς μαζί! Πρέπει, επομένως, να κινητοποιηθούν οι τοπικοί σύλλογοι, οι τοπικοί φορείς και με σύμμαχο την Ελληνική Ομοσπονδία Σκάκι, να κάνουν το open τουρνουά Καβάλας από κορυφαίο στα Βαλκάνια, ένα από τα κορυφαία, επιπέδου grand slam, στην Ευρώπη και τον κόσμο! Έτσι θα έρθουν και οι μεγάλοι χορηγοί, για να συνδράμουν οικονομικά και να φέρουν περισσότερους τιτλούχους σκακιστές και σκακίστριες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.