Ολοκληρώθηκε, πρόσφατα, το τμήμα της διαδικασίας ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, που αφορά την κατάθεση του φακέλου, την κατά χώρα εξέταση από εκπρόσωπο του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων), την έκθεση επί του φακέλου χωρίς επίσκεψη και τη συζήτηση ενώπιον επιτροπής του ICOMOS στην έδρα του στο Παρίσι. Στη διάρκεια αυτών των μηνών, η κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Π.Ε. Καβάλας-Θάσου, προχώρησαν στην αποστολή επιπλέον στοιχείων και τη σύνταξη υπομνημάτων και προτάσεων για το μέλλον του χώρου, με σκοπό την πληρέστερη υποστήριξη της υποψηφιότητας.
Από την πλευρά του, το ICOMOS πρότεινε να μην εισαχθεί η υποψηφιότητα ως σειριακή με το πεδίο της μάχης των Φιλίππων, για λόγους αρχών και συγκεκριμένα την αποφυγή ανάδειξης πεδίων συγκρούσεων. Από την άλλη, έμεινε ικανοποιημένο από τα επιπλέον στοιχεία που κατατέθηκαν και ολοκλήρωσε την εισήγησή του προς την Επιτροπή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, χωρίς την προβλεπόμενη από τη διαδικασία δεύτερη συνάντηση στο Παρίσι. Στην εισήγησή του, το ICOMOS, που αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, προτείνει την εγγραφή του χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θα ακολουθήσει η ετήσια συνεδρίαση στην Κωνσταντινούπολη (10 έως 20 Ιουλίου), όπου θα διεξαχθούν οι τελικές συζητήσεις και η επιλογή από τα είκοσι ένα μέλη.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, θέλουν με την ευκαιρία να ευχαριστήσουν την Ι.Μ. Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τον πρώην Δήμο Φιλίππων και τον Δήμο Καβάλας, τους επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, που δραστηριοποιούνται στους Φιλίππους, τα στελέχη του ΥΠ.ΠΟ.Α., που εργάστηκαν για τη σύνταξη του φακέλου και την υποψηφιότητα και ιδιαιτέρως, τους κατοίκους της περιοχής για την ένθερμη και διαχρονική υποστήριξη σε αυτή την πορεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.