Μετά την έντονη πολιτιστική δραστηριότητα του περασμένου καλοκαιριού, λόγω της διοργάνωσης του φεστιβάλ Φιλίππων και την απαραίτητη ανάπαυλα, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας είναι έτοιμο να εισέλθει στη θεατρική περίοδο 2018-2019. Την «αυλαία θα ανοίξει» η παράσταση με τίτλο: «Η βιογραφία του πατρογονικού», το βράδυ του Σαββάτου 13 Οκτωβρίου 2018. «Φιλοδοξούμε η παράσταση αυτή, να γίνει «σταθμός» στα θεατρικά πράγματα της πόλης», δήλωσε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Κορίνα Χιώτη-Πρασσά, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018, για την παρουσίαση του προγράμματος του α΄ κύκλου της περιόδου 2018-2019.

Παρόντες ήταν, επίσης, η συγγραφέας του βιβλίου: «Η βιογραφία του πατρογονικού», Μάγκι Κριθαρέλλη, ο σκηνοθέτης της παράστασης, Θοδωρής Γκόνης και οι ηθοποιοί: Ελένη Μαβίδου και Παύλος Σταυρόπουλος. «Θα τολμήσω να πω, ότι το έργο αυτό, είναι ένας λόγος για την ύπαρξη των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων. Είναι ένα «δύσκολο» έργο, γιατί η συγγραφέας αποφεύγει τους συναισθηματισμούς και τις γραφικότητες. Χαιρόμαστε που βρέθηκε ένα τέτοιο κείμενο, για να δημιουργήσουμε μία από τις δικές μας «καλλιέργειες» στο πρόγραμμα που παρουσιάζουμε. Αυτός πρέπει να είναι ρόλος ενός ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Να παράγει πολιτισμό στην τοπική κοινωνία και, βεβαίως, η ψυχαγωγία των πολιτών. Αν και αφορά την Καβάλα, το έργο αυτό πρέπει να «κυκλοφορήσει» και έξω από την πόλη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Θ. Γκόνης. Να σημειώσουμε ότι, μετά την Καβάλα «Η βιογραφία του πατρογονικού» θα παρουσιαστεί, για τρεις παραστάσεις τουλάχιστον, στο θέατρο «Αυλαία» της Θεσσαλονίκης. Τη χαρά τους για τη συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη παραγωγή, εξέφρασαν οι ηθοποιοί: Ελένη Μαβίδου και Παύλος Σταυρόπουλος, ενώ η συγγραφέας, Μάγκι Κριθαρέλλη, ευχήθηκε να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις κι άλλοι Καβαλιώτες, μαθητές σχολείων και μη, αφού, όπως είπε, είναι ένα μάθημα ιστορίας και ζωής συγχρόνως. Οι παραστάσεις στην Καβάλα θα διαρκέσουν έως και τις 11 Νοεμβρίου 2018 (κάθε Σάββατο στις 9μ.μ. και Κυριακή στις 8μ.μ.), ενώ τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 θα γίνει «πρεμιέρα» για τα σχολεία.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της α΄ περιόδου 2018-2019 περιλαμβάνει τις ακόλουθες παραστάσεις:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ «Ο ΞΕΠΕΣΜΕΝΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗΝ ΔΡΥΝ»

Χοροθέατρο

Σάββατο 24 και Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 στις 21.00

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 στις 20.00

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Ερμηνεία: Δημήτρης Σωτηρίου

Σκηνογραφική επιμέλεια: Ανδρέας Γεωργιάδης

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Μετά την Καβάλα, η παράσταση θα παρουσιαστεί στη Δράμα, στο θέατρο «Αυλαία» της Θεσσαλονίκης και στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών στη Βεργίνα.

ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στις 20.00

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Συμεωνίδου

Ερμηνεία: Ελένη Μαβίδου, Παύλος Σταυρόπουλος

ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ

«ΦΩΤΙΣΜΕΝΑ», έκθεση ζωγραφικής Χρήστου Μποκόρου

Από Δευτέρα 8 Οκτωβρίου έως και Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 στη δημοτική καπναποθήκη Καβάλας. Συνδιοργάνωση: Δήμος Καβάλας, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, «Δημωφέλεια». Εγκαίνια: Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018. Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε προβολή του βραβευμένου ιστορικού ντοκιμαντέρ: «Στην άκρη του Αιγαίου – ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ», του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.). Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: 10.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00 (εκτός Σαββατοκύριακων).

ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ, του Παναγιώτη Μέντη

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 στις 20.00

Σκηνοθεσία: Αντώνης Λουδάρος

Ερμηνεία: Νεφέλη Ορφανού

Ένα έργο για τη «βασίλισσα» του ρεμπέτικου τραγουδιού. Η Ρόζα βίωσε τις πιο σημαντικές δεκαετίες στην ιστορία της Ελλάδας. Πέρασε από πολέμους, κατοχή, αντίσταση, δικτατορίες κι έρωτες, χωρίς να πάψει ούτε στιγμή να είναι μία γυναίκα παραβατική, απρόβλεπτη. Στα τραγούδια της παράστασης ακούγεται η φωνή της Μαρίας Σουλτάτου.

ΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ, του Τηλέμαχου Τσαρδάκα

Πέμπτη 6 και Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 στις 21.00

Σκηνοθεσία-ερμηνεία: Κωνσταντίνος Μπιμπής, Λίλα Μπακλέση

Μία ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης, για τις πολύ μεγάλες προσδοκίες και τη σκληρή πραγματικότητα, με φόντο τη μικρή κοινωνία της επαρχίας, τις παραλίες του καλοκαιριού και την ξέγνοιαστη εποχή της αθωότητας.

ΔΥΟ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2018 στις 21.00

Σκηνοθεσία-ερμηνεία: Ρίτα Λυτού

Μουσικός: Μανούσος Κλαπάκης

Αφήγηση δύο λαϊκών παραμυθιών από την Κάρπαθο, «Ελλούι» και «Ο φτωχός και η Κούτσα», σε τοπικό ιδίωμα, με τη συνοδεία ενός μουσικού που παίζει κρουστά. Καθώς είναι σπάνιες οι σύγχρονες αφηγηματικές απόπειρες σε ντοπιολαλιές, το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό εγχείρημα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα παραμύθια προορίζονται για ενήλικες, λόγω του ιδιόλεκτου, χωρίς να αποκλείονται τα παιδιά.

ΠΕΣ ΜΟΥ Τ’ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ, του Φοίβου Δεληβοριά

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018 στις 16.00 και στις 18.00

Ο Φοίβος, η Νεφέλη Φασουλή, οι μουσικοί τους, αλλά κυρίως τα τραγούδια τους τα παιδικά και οι παράξενες ιστορίες τους, αρχίζουν ένα ταξίδι γνωριμίας με τους μικρούς και μεγάλους φίλους τους, παρουσιάζοντας το βιβλίο-cd με τίτλο: «Πες μου τ’ όνομά σου». Στο βιβλίο αυτό, ο Φοίβος θυμάται και αφηγείται τη δική του ιστορία, όπως την έζησε όταν ήταν παιδί, που όμως είναι και η ιστορία της σχέσης του με την πόλη, τους φίλους του, τα παιδικά του χρόνια, τις παρέες και τις σκανδαλιές τους.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.