• Την πρόταση της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, για την «ενοποίηση» του φεστιβάλ Φιλίππων και του φεστιβάλ Ακοντίσματος, την ακούσαμε από τον Καπλάνη Ιωσηφίδη στην προηγούμενη δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας. Κατά την άποψη μας, η πρόταση στόχευε στη διάσωση ενός φεστιβάλ που βρισκόταν σε φθίνουσα πορεία και χρειαζόταν μία ώθηση. Κι αυτό ήταν το φεστιβάλ Ακοντίσματος, το οποίο κινδύνευε να σταματήσει μετά την αποχώρηση του Καπλάνη Ιωσηφίδη από τα διοικητικά ηνία της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, που θα προκαλούσε σημαντικό κενό.
  • Ο Κ. Ιωσηφίδης ανησυχούσε για την «επόμενη ημέρα» του φεστιβάλ, που είναι η «ναυαρχίδα» των πολιτιστικών δράσεων της Στέγης. Ανάλογη απόπειρα έγινε με το φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα» και τη σύνδεσή του με το έθνικ φεστιβάλ Cosmopolis, που δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κι ήταν λογικό, αφού πρόκειται για δύο διοργανώσεις με διαφορετική φιλοσοφία. Το ίδιο ισχύει και για τα φεστιβάλ Φιλίππων και Ακοντίσματος.
  • Ωστόσο, θεωρούμε ανέφικτη την υλοποίηση της πρότασης όσο καιρό θα είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας ο Θοδωρής Γκόνης, ο οποίος είναι εμφανές πως «γύρισε την πλάτη» προς την ανατολική πλευρά του Δήμου Καβάλας. Δεν θυμόμαστε στη διάρκεια της πολυετούς θητείας του, να πραγματοποίησε μία δράση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στη Νέα Καρβάλη, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της αποκέντρωσης του. Έπρεπε να πιεστεί από το διοικητικό συμβούλιο του Νομικού Προσώπου. Αν του ζητήθηκε να γίνει δράση στη Νέα Καρβάλη κι αυτός αρνήθηκε, έπρεπε να απομακρυνθεί από τη θέση του.
  • Αλλά και το φεστιβάλ Φιλίππων πρέπει να «απλωθεί» και προς ανατολάς, να αξιοποιηθεί ο οικισμός και το υπαίθριο θέατρο του Ακοντίσματος, να αναδειχτεί το αρχαίο Ακόντισμα και να ανακαλυφθούν χώροι πολιτισμού στη Νέα Καρβάλη, όπως ανακαλύφθηκαν στην πόλη της Καβάλας. Αν το αρχαίο θέατρο Φιλίππων δεν ήταν το επίκεντρο του φεστιβάλ, θεωρούμε ότι το νέο Ακόντισμα, θα ήταν ιδανικός τόπος για τη διεξαγωγή του εργαστηρίου αρχαίου δράματος, που φιλοξενείται στις Κρηνίδες.
  • Επίσης, το υπαίθριο θέατρο στο Ακόντισμα θα πρόσφερε ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο φεστιβάλ Φιλίππων. Θα μοιράζονταν οι παραστάσεις του αρχαίου θεάτρου και θα εμπλουτίζονταν το πρόγραμμα με περισσότερες εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, οι συναυλίες και κάποιες παραστάσεις χορού, καθώς και θεατρικές που δεν συνδέονται με το αρχαίο ελληνικό ρεπερτόριο, θα φιλοξενούνταν στο θέατρο Ακοντίσματος. Ενώ στους Φιλίππους, οι θεατές θα απολάμβαναν, αποκλειστικά, παραστάσεις αρχαίου δράματος και αρχαίας κωμωδίας.
  • Με αυτό το μοντέλο, πιστεύουμε πως θα μπορούσαν να συνδεθούν οι Φίλιπποι με το Ακόντισμα και να γίνει η Νέα Καρβάλη ο πολιτιστικός πνεύμονας στα ανατολικά της Καβάλας. Επίσης, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα κερδίσει αν αξιοποιήσει τον πολιτιστικό πλούτο που έχει συσσωρεύσει η Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, με τα ιδιαίτερα δραστήρια μέλη της. Ο πρόεδρος, Σωκράτης Μποζούδης, οφείλει να κάνει μία συζήτηση μαζί τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.