Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας ανακοινώνει την επανεκκίνηση των διεθνών ανταλλαγών που οικοδόμησε τα τελευταία τριάντα χρόνια με ομόλογα ιδρύματα του εξωτερικού. Η νέα επαφή θα γίνει με την Εθνική Σχολή Τεχνών “Dobri Hristov” της Βάρνας (Βουλγαρία).

Η σχολή ιδρύθηκε το 1944 και το 1956 «βαπτίστηκε» στο όνομα του διαπρεπούς Βούλγαρου μουσικού και παιδαγωγού Dobri Hristov. Άρχισε ως Σχολή Μουσικής και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 προστέθηκαν δύο νέα αντικείμενα, ο κλασικός χορός και οι καλές τέχνες. Το 2004 αναβαθμίστηκε σε εθνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, όπου διδάσκονται 26 διαφορετικές ειδικότητες στους σπουδαστές ηλικίας 7 έως 18 ετών. Κάθε χρόνο, περίπου εξήντα απόφοιτοι αρχίζουν την πορεία τους στα τρία προαναφερθέντα αντικείμενα (μουσική, κλασικός χορός, καλές τέχνες).

Έπειτα από διαμεσολάβηση του καθηγητή φλάουτου του Δ.Ω.Κ., Βέσελιν Μπελομάζοβ, ο οποίος κατάγεται από τη Βάρνα, οι διευθυντές των δύο ιδρυμάτων συμφώνησαν σε αυτή τη φάση, να αρχίσει μία ανταλλαγή ταλαντούχων σπουδαστών μουσικής και δημόσια παρουσίασή τους σε συναυλία. Στο εγγύς μέλλον θα γίνει αντίστοιχη επίσκεψη επίλεκτων μαθητών του Δ.Ω.Κ. στη Βάρνα, ενώ συζητείται η παρουσίαση χορευτικών συνόλων και η διοργάνωση έκθεσης εικαστικών έργων από σπουδαστές της βουλγαρικής σχολής στην Καβάλα.

Η διοίκηση του Δ.Ω.Κ. προσκαλεί το μουσικόφιλο κοινό, εντός και εκτός Καβάλας, σε μία υπέροχη βραδιά, στην οποία έξι επίλεκτοι σπουδαστές από την Εθνική Σχολή Τεχνών της Βάρνας θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με μουσική για βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, πιάνο, τραγούδι, κρουστά και διάφορους συνδυασμούς αυτών. Εκτός από δημοφιλή έργα των: Παγκανίνι, Τσαϊκόφσκι, Ραχμάνινοφ και Μπραμς, θα ακουστούν και πολύ ενδιαφέροντα κομμάτια Βούλγαρων συνθετών. Η εκδήλωση, με τίτλο: «Μουσικές γέφυρες», θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017 στις 9 το βράδυ στον κινηματογράφο ΟΣΚΑΡ με ελεύθερη είσοδο.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here