Το Γενικό Λύκειο (ΓΕ.Λ.) Νέας Περάμου, για μία ακόμα φορά, είχε τη χαρά να υποδεχτεί την εβδομάδα 24-30 Νοεμβρίου 2019 αντιπροσωπείες από σχολεία της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Σλοβενίας, Ιταλίας και Γαλλίας, στο πλαίσιο ενός προγράμματος Erasmus+ KA2 (Συμπράξεις σχολείων). Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα-Creating employment in sustainable tourism- είναι διετές κι έχει δύο στόχους. Από τη μία, να αναδείξει τις δυνατότητες απασχόλησης που μπορεί να προσφέρει στους νέους η περιοχή που ζούνε στον τομέα του αγροτουρισμού, μία εναλλακτική, αλλά βιώσιμη και φιλική στο περιβάλλον μορφή τουρισμού. Από την άλλη, είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η τουριστική δυναμική της περιοχής. Ειδικότερα, το τοπικό προϊόν πάνω στο οποίο θα στηρίξει η δική μας περιοχή την

«αγροτουριστική» επιχειρηματική της προσπάθεια, είναι η ελιά και κυρίως το ελαιόλαδο.

Γι’ αυτό το λόγο, μία σειρά από δράσεις και δραστηριότητες αποσκοπούσαν στο να γνωρίσουν οι μαθητές καλύτερα το προϊόν και τα παράγωγά του. Πρώτα επισκεφθήκαμε το μουσείο ελιάς στο Ελαιοχώρι, το οποίο στεγάζει ένα παλιό ελαιοτριβείο του 1950 και μετά ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο στον Άγιο Ανδρέα (ομολογουμένως τεράστια η διαφορά ανάμεσα στο τότε και στο τώρα). Τον τρόπο λειτουργίας της σύγχρονης μονάδας ανέλαβε να μας εξηγήσει ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου «Στάθης» και της εταιρίας «The Olive Soul», Κώστας Καζαντζίδης. Επιπλέον, έδειξε στους μαθητές πώς θα ξεχωρίζουν το καλό λάδι και πώς θα το συνδυάζουν με τροφές, ώστε να αναδείξουν τα αρώματά του. Και τέλος, τους έμαθε να φτιάχνουν μόνοι τους κηραλοιφές και σαπούνια από λάδι αρωματισμένα με αιθέρια έλαια της αρεσκείας τους.

Επειδή η τουριστική ανάπτυξη που επιδιώκουμε πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον, ζητήσαμε τις συμβουλές των ειδικών αναφορικά με το αποτύπωμα της τουριστικής ανάπτυξης στο οικοσύστημα της περιοχής μας. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας, μας φιλοξένησαν στο χώρο του Ινστιτούτου και με απλό, αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο, ο Δρ. Κώστας Τουλούμης, ο Στέλιος Τριανταφυλλίδης και ο Γιάννης Δημητριάδης, μας εξήγησαν ότι για να είναι «αειφόρος» η τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, οφείλει να είναι ήπια και ότι ο μαζικός τουρισμός βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον, σε αντίθεση με τον αγροτουρισμό. Στον ίδιο χώρο, η διατροφολόγος, Κωνσταντίνα Γιάγκου, μίλησε στους μαθητές για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου και το πώς μπορούν να το εντάξουν στη διατροφή τους.

Και φυσικά, ως καλοί οικοδεσπότες, δεν παραλείψαμε να ξεναγήσουμε τους φιλοξενούμενούς στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων και στην πόλη της Καβάλας. Ξεναγός μας ήταν ο αγαπημένος συνάδελφος, Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου, που με πολύ χαρά και υπομονή, έλυσε όλες τις απορίες μαθητών και καθηγητών, ξένων και μη. Τέλος, φροντίσαμε να επισκεφθούμε και τη Θεσσαλονίκη, το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, καθώς και τον Λευκό Πύργο. Πολλοί άνθρωποι στήριξαν τη προσπάθεια μας και θα ήταν μεγάλη απρέπεια να μη τους ευχαριστήσουμε δημοσίως. Ευχαριστούμε ολόθερμα τους: Κώστα Καζαντζίδη, τον πρόεδρο του ΙΝΑΛΕ Γρηγόρη Κρέη, τους επιστήμονες Δρ. Κώστα Τουλουμη, Στέλιο Τριανταφυλλίδη, Γιάννη Δημητριάδη, τον Δημήτρη Κουγιουμτζόγλου, τη χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου της Νέας Περάμου, τον χοροδιδάσκαλο Χρήστο Πακαταρίδη, Γρηγόρη Ταρπινιάν. Ευχαριστούμε από καρδιάς τους γονείς που άνοιξαν τα σπίτια τους και παρείχαν φιλοξενία στους ξένους μαθητές, τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, τον Δήμο Παγγαίου, την κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου και τον διευθυντή του σχολείου, Χαράλαμπο Αυγερινάκη».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.