Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας

0

Με το πέρασμα της ιστορίας, ο άνθρωπος εκμεταλλεύτηκε τους φυσικούς πόρους, θεωρώντας, πολλές φορές, ότι είναι ανεξάντλητοι, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να υποβαθμιστούν, ή ακόμα και να εξαφανιστούν.

Τα δάση ήταν, σε πολλές περιπτώσεις, το θύμα αυτής της καταστροφικής και ληστρικής δραστηριότητας, αφού κάηκαν, εκχερσώθηκαν και αποψιλώθηκαν ολοσχερώς. Αυτή η βίαιη, παράλογη, ανήθικη και ολέθρια στάση του ανθρώπου προς τη φύση, τον έθεσε αντιμέτωπο με τις συνέπειες των επιτευγμάτων του, που σε πολλές περιπτώσεις απειλούσαν την ίδια του την επιβίωση. Η αλλαγή του κλίματος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η ερημοποίηση, αλλά και οι σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα από την καταστροφή των δασών, είναι μερικές από αυτές.

Τα τελευταία χρόνια έγινε συνείδηση, ότι αυτή η καταστροφική πορεία πρέπει να ανακοπεί και έγινε κοινώς αποδεκτό, ότι έπρεπε να παρθούν πρωτοβουλίες, ώστε αυτή η ολέθρια διαδρομή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό, να αναστραφεί. Το ερώτημα, όμως, είναι το κατά πόσο δυνατή είναι αυτή η αναστροφή και πως μπορεί ο άνθρωπος να αλλάξει τη ροή της ιστορίας που διαγράφει δεσμευμένος επάνω στο άρμα της ανεξέλεγκτης τεχνολογικής εξέλιξης.

Η απάντηση είναι μία και απλή: ΠΡΕΠΕΙ όλοι να καταλάβουμε αυτό που οι πρόγονοι μας θεωρούσαν αυτονόητο, ότι ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης, άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτή, δεν είναι κυρίαρχός της, άλλα κομμάτι της, σε απόλυτη αρμονία με αυτή και οποιαδήποτε διαταραχή στη λεπτή αυτή ισορροπία, θα έχει ολέθρια και ανεπανόρθωτα αποτελέσματα για τον ίδιο.

Το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, υπηρετώντας τον ρόλο του, ως θεσμοθετημένου συμβούλου σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής και προστασίας περιβάλλοντος, προσηλωμένο στις αρχές της ορθολογικής και αειφορικής διαχείρισης, της οικονομικότητας και της κοινής ωφέλειας, της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της συνολικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς την εξασφάλιση της διατήρησης των πόρων και των προσόδων στο διηνεκές, σε συνδυασμό με την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Η τελευταία σημαντική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει, είναι αυτή της προώθησης της δάσωσης εκτεταμένων ζωνών στα τενάγη των Φιλίππων, που βρίσκονται στην ιδιοκτησία και τη διαχείριση διαφόρων φορέων του Δημοσίου. Η αναγκαιότητα δάσωσης αυτής της έκτασης, κυρίως στην κεντρική τάφρο, αλλά και στα τρικάναλα, είναι προφανής και θα προκύψουν πολλά και ποικίλα οφέλη, τα οποία συνοψίζονται στα παρακάτω:

• Θετική επίδραση αυτής της δάσωσης στα συχνά φαινόμενα πλημμύρας.

• Σταθεροποίηση των πρανών στις αποστραγγιστικές τάφρους, οπότε δεν θα διαβρώνονται πλέον τα τοιχώματα τους.

• Παραγωγή ξυλείας για βιοτεχνική και βιομηχανική χρήση και για κοινωφελείς σκοπούς, καθώς και αντικείμενο απασχόλησης δασικών συνεταιρισμών.

• Βελτίωση των εδαφικών συνθηκών και μικροκλίματος της περιοχής και μείωση της δυσμενούς επίδρασης των ακραίων καιρικών φαινομένων (π.χ. καύσωνας) στις καλλιέργειες.

• Σκίαση των καναλιών και δημιουργία νέων ενδιαιτημάτων για την πανίδα και ιχθυοπανίδα της περιοχής και γενικότερα βελτίωση της βιοποικιλότητας.

Η σημερινή ημέρα, η 21η Μαρτίου 2015, η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας και εαρινή ισημερία, ας αποτελέσει την απαρχή για μία νέα, πιο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη πολιτική που θα αναβαθμίσει τον διαταραγμένο φυσικό περιβάλλον, αλλά και θα δώσει οικονομικές και παραγωγικές λύσεις σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας μας. Τότε και μόνο τότε, θα επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.