Τη δική της άποψη, σχετικά με την προσφυγή των τεσσάρων (ανήλικων) αθλητριών και των οικογενειών τους στο Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών (Α.Σ.Ε.Α.Δ.), δίνει η διοίκηση της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η ENERGEAN ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ KAVALA B.C., μετά από τα κάθε είδος «ευφυολογήματα» και «πλάνα» που κυκλοφορούν κάποιοι στα ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ-ΣΑΪΤ και ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, τα οποία δημιουργούν μία νοσηρή εικόνα κι επειδή, πολλές φορές, η ΣΙΩΠΗ εκλαμβάνεται ως ΑΔΥΝΑΜΙΑ, αναγκαζόμαστε να επισημάνουμε ότι, η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ και ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ που μας διακατέχει, απέχει κατά πολύ από μεθόδους που εκπορεύονται, με μοναδικό γνώμονα την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ και όχι τη ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ποτέ δεν κατέφυγε στο Α.Σ.Ε.Α.Δ.!!! Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ, αντιθέτως, πληροφορήθηκε από έγγραφο της Ε.Ο.Κ. (Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης), για την προσπάθεια έκδοσης, χωρίς να μας ενημερώσει το ενδιαφερόμενο σωματείο «ΠΑΝΘΗΡΕΣ», ΔΕΛΤΙΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ 4 ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ μας!!! ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ από την Ε.Ο.Κ.!!! Και το πληροφορηθήκαμε στην περίοδο που σχεδιάζαμε, μετά από την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ της κατάκτησης της 3ης ΘΕΣΗΣ στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ(!!) την επόμενη μέρα, με γνώμονα, πάντα, την καλυτέρευση των αθλητών-ιών, καλώντας και τις εν λόγω αθλήτριες!!

Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ πληροφορήθηκε από το Α.Σ.Ε.Α.Δ. για την προσφυγή σε αυτό από το σωματείο «ΠΑΝΘΗΡΕΣ» και των γονέων αυτών(!!!) με αίτημα την ΑΚΥΡΩΣΗ της ΑΠΟΦΑΣΗΣ της Ε.Ο.Κ.!! Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ, υπερασπιζόμενη τον κόπο και ιδρώτα των υπολοίπων αθλητριών, που πίστεψαν και πέτυχαν την 3η θέση στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, που πιστεύουν ακόμα στις εναπομείνασες ΣΥΝΑΘΛΗΤΡΙΕΣ τους, φυσικά υπέβαλε υπόμνημα ΥΠΕΡ της ΝΟΜΙΜΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ της Ε.Ο.Κ.!!! Το θέμα για μας έχει κλείσει, ο καθένας διάλεξε την τύχη που θέλει να έχει!!! Η ζωή και το ΜΠΑΣΚΕΤ συνεχίζεται!!!».

Το σχόλιο μας

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας αναφέρει ότι υπέβαλε υπόμνημα υπέρ της νόμιμης απόφασης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.), η οποία απέρριψε τα αιτήματα μετεγγραφής των νεαρών παικτριών στην Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης Καβάλας «Πάνθηρες». Άραγε, γιατί ενεπλάκη (νομικά) η Ε.Κ. Καβάλας στην επίλυση μιας διαφοράς, που αφορούσε την Ε.Ο.Κ. και τις οικογένειες των αθλητριών που προσέφυγαν στο Α.Σ.Ε.Α.Δ.; Προφανώς, το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Κ. Καβάλας, δεν συναίνεσε στην επιθυμία των παικτριών και των οικογενειών τους, για την (ελεύθερη) μετακίνηση τους στον σύλλογο Α.Κ. «Πάνθηρες». Κι έτσι, οι οικογένειες των παικτριών αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο ανώτερο δικαιοδοτικό όργανο επίλυσης αθλητικών διαφορών, το οποίο ακύρωσε την (νόμιμη) απόφαση της Ε.Ο.Κ., να μην εκδώσει νέα δελτία στις παίκτριες.

Η Ε.Ο.Κ. απέρριψε το αίτημα των οικογενειών των παικτριών και ικανοποίησε εκείνο του σωματείου της (Ε.Κ. Καβάλας) βασιζόμενη στη διάταξη του νόμου 2725/99, ο οποίος δεσμεύει υπερβολικά τους αθλητές με τους συλλόγους, στους οποίους έτυχε να εγγραφούν για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, για να λάβει μεταγραφή ανήλικος αθλητής, χωρίς τη συναίνεση του σωματείου του, πρέπει διαζευκτικά, ή σωρευτικά, να συμβαίνουν τα ακόλουθα:

-Να μη λάβει μέρος σε επίσημους αγώνες (πρωταθλήματα) για 2 συνεχή έτη.

-Να μετοικήσει σε περιοχή μακρινή για λόγους σπουδών, ή επαγγελματικούς του ιδίου, ή των γονέων του.

-Να διαλυθεί το σωματείο, ή να αναστείλει τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου τμήματος, ή να χάσει την ειδική αθλητική του αναγνώριση.

Επειδή η τόσο έντονη δέσμευση των ανήλικων αθλητών σε ερασιτεχνικά σωματεία, δεν μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη και βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες και τη διαδικασία ανάπτυξης της προσωπικότητας τους, κατά την περίοδο αυτή της ζωής τους, υπάρχει ένα «παράθυρο» στον ν.2725/99.

Συγκεκριμένα, μπορεί να δοθεί άδεια για κατ’ εξαίρεση μεταγραφή ανήλικου αθλητή, χωρίς τη συναίνεση του σωματείου του, εφόσον οι ασκούντες την επιμέλεια του (γονείς, ή κηδεμόνες), ως νόμιμοι εκπρόσωποί του, προσφύγουν στο Α.Σ.Ε.Α.Δ. επικαλούμενοι και (προπαντός) αποδεικνύοντας «σοβαρό λόγο». Με βάση τα παραπάνω, η μόνη σοβαρή εναλλακτική επιλογή που διαθέτει ο επιθυμών να μεταγραφεί, αν δεν υπάρχει συναίνεση του σωματείου του, είναι να προσφύγει στο Α.Σ.Ε.Α.Δ., να επικαλεστεί την ύπαρξη σοβαρού λόγου, τον οποίο οφείλει και να αποδείξει πειστικά προς το δικαιοδοτικό όργανο. Η διαδικασία αυτή ενώπιον του Α.Σ.Ε.Α.Δ., μπορεί μεν να είναι διοικητική και όχι δικαστική, αλλά σαφώς αποτελεί σοβαρή νομική διαδικασία, στην οποία απαιτείται η υποστήριξη δικηγόρου με εξειδικευμένες γνώσεις αθλητικού δικαίου. Άλλωστε και στο επίπεδο της ουσίας, γίνεται εύκολα κατανοητή η εξαιρετική δυσχέρεια στην απόδειξη του «σοβαρού λόγου», που διασπά την ψυχική σχέση αθλητή-συλλόγου, γεγονός που προκύπτει σαφώς από την μελέτη των σχετικών αποφάσεων, όπου διαπιστώνεται η ιδιαίτερα συσταλτική ερμηνεία του όρου από το αρμόδιο όργανο.

Τελικά, το Α.Σ.Ε.Α.Δ. δέχτηκε την προσφυγή των αθλητριών και των οικογενειών τους και έδωσε την «ελευθερία» να μετακινηθούν στο σωματείο που επιθυμούν. Να αναφέρουμε μία ακόμα περίπτωση ενήλικου αθλητή, ο οποίος δεν προσέφυγε στο Α.Σ.Ε.Α.Δ., ωστόσο αναγκάστηκε να απέχει από την αγωνιστική δραστηριότητα, προκειμένου να αποκτήσει το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης σε άλλο σωματείο. Πρόκειται για τον Σταύρο Κουμλέλη, ο οποίος αγωνιζόταν στην Ε.Κ. Καβάλας κι επειδή δεν ήλθε σε συμφωνία με τη διοίκηση για την ανανέωση της συνεργασίας τους, έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για να εξασφαλίσει το δικαίωμα να βρει την επόμενη ομάδα του, όπως κι έγινε. Η περίπτωση αυτή δεν πήρε διάσταση, επειδή ο αθλητής δεν προσέφυγε στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αλήθεια να φανταστώ ότι σοβαροί λόγοι είναι π.χ. η μείωση προσωπικότητας του αθλητή . Γιατί οι Πανθηρες δεν εντάσσονται στην μεγάλη οικογένεια του ΑΟΚ;

    • Η άποψη που επικρατεί στο χώρο της καλαθοσφαίρισης γυναικών και στη διοίκηση της Ακαδημίας Καλαθοσφαίρισης Καβάλας “Πάνθηρες”, είναι ότι πρέπει να λειτουργούν ως αυτοτελείς οι ομάδες γυναικών, διότι στα περισσότερα ερασιτεχνικά σωματεία τα διοικητικά συμβούλια δεν ενδιαφέρονται για τα τμήματα γυναικών. Η άποψη αυτή έχει μία βάση, αφού στην καλαθοσφαίριση υπάρχουν αρκετά σωματεία, που διαθέτουν μόνο ομάδες γυναικών. Επίσης, ο Α.Ο.Κ. δεν είναι έτοιμος, ακόμα, να εντάξει στην μεγάλη οικογένεια του νέα τμήματα. Η πανδημία έκανε πιο δύσκολη την κατάσταση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Χωρίς στήριξη από το κράτος και χωρίς χορηγούς, δεν μπορούν να συντηρηθούν τα υπάρχοντα τμήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ