Το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό παραλήρημα

0

Θεωρούμε άκομψους, τουλάχιστον, τους χαρακτηρισμούς σε βάρος δημοτικών συμβούλων και του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, στις ανακοινώσεις καταδίκης της απόφασης να αναβληθεί η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου για τους χίλιους πεντακόσιους Εβραίους Καβαλιώτες που οδηγήθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στην Πολωνία το 1943.

Ασχέτως με την ορθότητα, ή μη, της απόφασης αυτής, είναι ανεπίτρεπτο να γράφεται και να δημοσιεύεται ότι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν μισαλλόδοξα, εθνικιστικά, ρατσιστικά και ακροδεξιά στοιχεία (δημοτικοί σύμβουλοι δηλαδή).

Επίσης, στο δελτίο Τύπου της λεγόμενης «Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Καβάλας», γίνεται αναφορά για κάποια «γνωστή δράκα ακροδεξιών συμβούλων», ενώ η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου χαρακτηρίζεται ως επαίσχυντη.

Ο Βασίλης Τραϊφόρος, περιφερειακός σύμβουλος (και πρώην δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καβάλας), κάνει λόγο για «πράξη σκοταδισμού και ξενοφοβίας», ενώ αποκαλεί την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου «μαύρη σελίδα» στην ιστορία του Δήμου.

Η απόφαση για την τοποθέτηση μνημείου των χιλίων πεντακοσίων Εβραίων κατοίκων της Καβάλας, που οδηγήθηκαν στην Πολωνία προς το τέλος του β΄ παγκοσμίου πολέμου, ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας το 2004.

Από τότε, έως σήμερα, μεσολάβησαν πάνω από δέκα χρόνια. Κανείς στο μεταξύ από τους «προοδευτικούς», «δημοκρατικούς» και «ευαίσθητους» συμπολίτες που υπέγραψαν τις ανακοινώσεις με τους παραπάνω χαρακτηρισμούς, δεν διαμαρτυρήθηκαν στις διοικήσεις του Δήμου γιατί δεν κάνουν το «χρέος» τους προς τους Εβραίους συμπολίτες και την ιστορία.

Κανείς δεν αναρωτήθηκε, γιατί επί μία δεκαετία δεν στηνόταν το μνημείο στην πόλη της Καβάλας. Έως το βράδυ της Πέμπτης 14 Μαΐου 2015, όταν το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την αναβολή της τελετής των αποκαλυπτηρίων του μνημείου και άρχισε το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό παραλήρημα ορισμένων.

Αυτοί, όπως φαίνεται, είναι αποφασισμένοι, με τις «κορώνες» και τα παραληρήματα, να βρίσκονται στην επικαιρότητα, ενώ η τοπική κοινωνία βιώνει, με πολύ σκληρό τρόπο, τις συνέπειες της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης. Τους παρακολουθούμε και τους αποδοκιμάζουμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.