-Δεν είναι λυπηρό να βρίσκεται σε κακή κατάσταση το αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Είναι πιο λυπηρό, ότι η πόλη της Καβάλας έχει ένα μεγάλο κτηριακό απόθεμα ανεκμετάλλευτο και όλοι απευθύνονται στον αντιπεριφερειάρχη, για να ζητήσουν το παλιό αμφιθέατρο για τις εκδηλώσεις που θέλουν να κάνουν. Το κτήριο έχει επιβαρυνθεί τις προηγούμενες δεκαετίες και χρειάζεται μία καλή «αναζωογόνηση». Το θέμα αυτό συζητιέται πολλά έτη, μάλιστα ο αείμνηστος νομάρχης, Θόδωρος Καλλιοντζής, παρουσίασε ένα σχέδιο κατασκευής καινούργιου κτηρίου. Το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε από τους επόμενους αντιπεριφερειάρχες, πλέον, λόγω του υψηλού κόστους. Τότε υπήρχαν οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες, αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκαν για να υλοποιηθεί το έργο. Στην συνέχεια «έσφιξαν» τα οικονομικά πράγματα, ήρθαν τα μνημόνια, η υγειονομική κρίση του covid-19 και η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία. Η κατεδάφιση του παλιού κτηρίου και η κατασκευή καινούργιου, θα κοστίσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα διαρκέσει περισσότερο χρόνο. Έτσι, επιλέχθηκε η ανακαίνιση της υφιστάμενης αίθουσας.

-Στο μεταξύ, ωστόσο, δεν έγινε καμία προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν άλλα κτήρια, κυρίως εγκαταλελειμμένα, για να «μοιραστούν» οι εκδηλώσεις που γίνονταν στο αμφιθέατρο της Π.Ε. Καβάλας. Φτάσαμε στο σημείο, να παραχωρηθεί ο εκθεσιακός χώρος στο εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στην Νέα Καρβάλη, για την διεξαγωγή παράστασης του λυρικού θεάτρου (όπερα)! Κι ακόμα οι εμπλεκόμενοι περιμένουν την ανακαίνιση του αμφιθεάτρου στο Διοικητήριο, για να εξυπηρετηθούν!

-Τις προηγούμενες δεκαετίες, στο αμφιθέατρο της Π.Ε. Καβάλας έγιναν: συναυλίες, παραστάσεις χορού και θεάτρου, συνέδρια, ημερίδες, γενικές συνελεύσεις, εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων, πολιτικές συγκεντρώσεις, ακόμα και κοπές βασιλόπιτας! Νομίζουμε πως μετά την ανακαίνιση της αίθουσας, πρέπει να επανεξεταστεί η υπερβολική χρήση. Αλλιώς, σε μερικά έτη, η ανακαίνιση θα είναι πάλι αναγκαία! Το ίδιο ισχύει, παρεμπιπτόντως, για την Μεγάλη Λέσχη, που μετά την ανακαίνισή της, δυστυχώς, παραχωρείται από την δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας με «ασύστολο» τρόπο. Η αλόγιστη χρήση, επίσης, έχει επίπτωση στο κύρος του κτηρίου.

-Τόσο η περιφερειακή, όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση, επομένως, πρέπει να εντοπίσουν μέσα στην πόλη της Καβάλας τα κτήρια και τους ανοιχτούς χώρους που προσφέρονται για την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών και άλλων εκδηλώσεων. Και στην συνέχεια, να δρομολογήσουν την κατάλληλη διαμόρφωση για τον σκοπό που θα χρησιμοποιηθούν. Αν δεν κάνουμε λάθος, το αμφιθέατρο της Π.Ε. Καβάλας παραχωρούνταν στους συλλόγους, στους φορείς, στα σωματεία, στα κόμματα και σε όποιον άλλο το ζητούσε, εντελώς δωρεάν. Εάν όλοι αυτοί κατέβαλαν ένα λογικό τίμημα για την χρήση της αίθουσας, θα υπήρχαν έσοδα για την συντήρηση και την ανακαίνιση. Έτσι πρέπει να γίνει με τους μελλοντικούς χώρους για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστε να διατηρούνται σε ευπρεπές επίπεδο και να παρέχουν καλές υπηρεσίες στους χρήστες. Ευελπιστούμε πως δεν θα είναι το αμφιθέατρο Π.Ε. Καβάλας ο μοναδικός πολυχώρος εκδηλώσεων στην Καβάλα και τις επόμενες δεκαετίες!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.