Δύο σημαντικά «εργαλεία» θα έχει στη διάθεση της η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση «Δημωφέλεια», για να χαράξει την στρατηγική του Δήμου Καβάλας, για την ερχόμενη, τουλάχιστον, τουριστική περίοδο. Το πρώτο είναι τα στοιχεία των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχειακά καταλύματα το έτος 2017 και το δεύτερο, τα αποτελέσματα της έρευνας μεταξύ των επισκεπτών, με τη χρήση ερωτηματολογίου, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή σπουδαστών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και προσωπικού της «Δημωφέλεια».

Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Αναστασία Ιωσηφίδου, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους ξενοδόχους και τον τοπικό Σύνδεσμο, για την ανταπόκριση που έδειξαν στο αίτημα της «Δημωφέλεια», αλλά και το Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ., για τη συνεργασία στην υλοποίηση της έρευνας. Στην ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των στοιχείων που παρείχαν οι ξενοδόχοι και εκείνων που συλλέχτηκαν με τα ερωτηματολόγια, στηρίχθηκε, σε μεγάλο ποσοστό, το σχέδιο τουριστικής προβολής του έτους 2018, το οποίο θα είναι το εφαλτήριο για την κεφαλαιοποίηση του πρωτόγνωρου τουριστικού ρεύματος που σημειώθηκε την περασμένη περίοδο και, συγχρόνως, η αφετηρία μιας δυναμικής πορείας του τουρισμού στην Καβάλα.

Το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως αναφέρεται στον πρόλογο του σχεδίου τουριστικής προβολής, επιβάλλει την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου και μακροπρόθεσμου τουριστικού σχεδιασμού με κατάλληλες ενέργειες. Οι βασικοί στόχοι του σχεδιασμού αυτού, είπε η Αν. Ιωσηφίδου, είναι η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η αύξηση της μέσης ημερήσιας δαπάνης των επισκεπτών και η βελτίωση των υποδομών.

Η πρόεδρος της «Δημωφέλεια» παρουσίασε, επιγραμματικά, τους κυριότερους άξονες και τις δράσεις του σχεδίου και εν συνεχεία δόθηκε ο λόγος στα μέλη της επιτροπής τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, για να κάνουν τις παρατηρήσεις, τα σχόλια και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ορισμένα από τα μέλη σχολίασαν, ότι το σχέδιο απεστάλη μερικές ώρες πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής και είχαν περιορισμένο χρόνο για να το μελετήσουν. Για τον λόγο αυτό, ο εκπρόσωπος του συνδυασμού «Ο Τόπος της Ζωής μας», Μιχάλης Καπέτης, ζήτησε να αποσυρθεί η ψήφιση του θέματος, ωστόσο το αίτημα του απορρίφθηκε από την πρόεδρο της επιτροπής. Επί του σχεδίου τοποθετήθηκαν, ακόμα, οι εκπρόσωποι των συνδυασμών «Καβάλα-Φίλιπποι, Ανοιχτή Πόλη», Ορέστης Νικολαΐδης και «Κοινωνική Παρέμβαση», Μανώλης Κελαϊδάκης, καθώς και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου ξενοδόχων Καβάλας και του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Το σχέδιο τουριστικής προβολής έτους 2018 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αφού ο Μ. Καπέτης ψήφισε «παρών» και επιφυλάχθηκε για την τοποθέτηση της παράταξης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, επίσης, αφορούσε στην ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας του Δήμου Καβάλας. Η Αν. Ιωσηφίδου ανέφερε ότι θα γίνει συνεργασία με το Επιμελητήριο, προκειμένου να αναδειχθεί το σύνολο των τοπικών προϊόντων και πρόσθεσε, ότι στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλλει ένας διακεκριμένος σεφ, με καταγωγή από την Καβάλα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα διοργανώσει σε ένα εστιατόριο της Αθήνας, όπου ζει και εργάζεται, μία εβδομάδα Καβαλιώτικης κουζίνας, με στόχο την προβολή της τοπικής γαστρονομίας.

Την ερχόμενη Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017, τέλος, αναχωρεί για την Κίνα αντιπροσωπεία του Δήμου Καβάλας, με επικεφαλής την δήμαρχο, για να συμμετέχει στο φεστιβάλ αδελφοποιημένων πόλεων της πόλης Σενζέν. Στο φεστιβάλ αυτό, σημείωσε η πρόεδρος της «Δημωφέλεια» που συμμετέχει στην αποστολή, η Καβάλα θα είναι ο τιμώμενος τουριστικός προορισμός και θα τύχει ειδικής προβολής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.