Τοποθετήθηκαν καινούργιοι προσκρουστήρες «μπαλόνια» στο λιμάνι Καβάλας

0

«Οι προσκρουστήρες αποτελούν στοιχεία του εξοπλισμού της ανωδομής των κρηπιδωμάτων, των λιμενικών έργων και τοποθετούνται στο κατακόρυφο μέτωπο των θέσεων πρόσδεσης των πλοίων, έχοντας ως σκοπό την προστασία τόσο του πλοίου, όσο και του λιμενικού έργου σε περίπτωση πρόσκρουσης. Η βασική λειτουργία του προσκρουστήρα, είναι η διαχείριση της πλεονάζουσας κινητικής ενέργειας του πλοίου κατά την προσέγγιση, ή παραμονή στη θέση πρόσδεσης, αποτρέποντας την πρόκληση φθορών τόσο στο πλοίο, όσο και στο κρηπίδωμα». Τα παραπάνω αναφέρονται σε δελτίο Τύπου του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας (Ο.Λ.Κ.), με θέμα την τοποθέτηση καινούργιων προσκρουστήρων στο κρηπίδωμα του προσήνεμου μόλου του λιμανιού «Απόστολος Παύλος».

Το δελτίο Τύπου αναφέρει, ακόμα, τα εξής: «Στο λιμάνι της Καβάλας, η ύπαρξη ενός μόνο πνευματικού προσκρουστήρα στο κρηπίδωμα, λόγω του διαφορετικού πλάτους του, δεν εξυπηρετούσε τα κρουαζιερόπλοια κατά την πρόσδεσή τους. Για τον λόγο αυτό και με γνώμονα την αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών, αλλά και την ασφάλεια των πλοίων, η Ο.Λ.Κ. Α.Ε. προχώρησε στην τοποθέτηση δύο επιπλέον πνευματικών προσκρουστήρων, προκειμένου με την ύπαρξη τριών προσκρουστήρων, πλέον, στο κρηπίδωμα μήκους 160 μέτρων, να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των πλοίων.

Οι πνευματικοί προσκρουστήρες (μπαλόνια) είναι μία εναλλακτική λύση, όσον αφορά τους σταθερούς προσκρουστήρες και κυρίως χρησιμοποιούνται σε:

-Λιμάνια όπου υπάρχουν σημαντικές παλιρροιακές μεταβολές

-Για χρήση ship-to-ship (μεταξύ πλοίων)

-Για τα πολεμικά πλοία, λόγω της χαμηλής πίεσης κύτους

Οι προσκρουστήρες αποτελούν βασικό εξοπλισμό ενός λιμενικού έργου, η αποτελεσματική λειτουργία των οποίων μπορεί να αποτρέψει την πρόκληση σημαντικών φθορών σε πλοία και υποδομές. Η εξοικονόμηση πόρων από την μείωση των δαπανών συντήρησης των έργων είναι σημαντική και πολλές φορές, είναι πολλαπλάσια της δαπάνης προμήθειας, εγκατάστασης και συντήρησης των συστημάτων αυτών. Ακολουθώντας τις παραπάνω παραμέτρους, η Ο.Λ.Κ. Α.Ε. προχώρησε στην αντικατάσταση των παλιών προσκρουστήρων (λάστιχα) από τους αποτελεσματικότερους πνευματικούς προσκρουστήρες (μπαλόνια)».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.