-Αν η εισβολή στο Καπιτώλιο «τσαλάκωσε» την εικόνα της ηγέτιδας δύναμης στον κόσμο, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η διαπόμπευση του πρόεδρου, Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ημέρες πριν παραδώσει τον προεδρικό θώκο στον νικητή των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου, Τζον Μπάιντεν, παραπέμπει σε πολιτικά καθεστώτα «τριτοκοσμικών» χωρών, στα οποία οι θεσμοί δεν έχουν κανένα κύρος.

-Ο Ντ. Τραμπ είναι μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ως άνθρωπος και πολιτικός. Έχει ορκισμένους φίλους και φανατικούς εχθρούς, όπως τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης, που είναι πανίσχυρα στις Η.Π.Α. Ο χαρακτήρας του δημιούργησε ένα ευρύ κίνημα εναντίον του, το οποίο πέτυχε την εκλογική επικράτηση του αντιπάλου του, Τζον Μπάιντεν, που εξελίχθηκε σε «θρίλερ», παρά τις εκτιμήσεις περί πανηγυρικής νίκης του υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος.

-Κι ενώ ο Ντ. Τραμπ βρισκόταν στη θέση του ηττημένου των εκλογών, οι πολιτικοί αντίπαλοι, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι (σ.σ. υπάρχουν αρκετοί εντός του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων που αντιπαθούν τον απερχόμενο πρόεδρο), αποφάσισαν να τον ταπεινώσουν. Η Βουλή των αντιπροσώπων, με πλειοψηφία 232 υπέρ και 197 κατά, εισηγήθηκε την παραπομπή του προέδρου των Η.Π.Α. για δίκη στη Γερουσία, με την κατηγορία της υποκίνησης εξέγερσης. Κατά την άποψη μας πρόκειται για πράξη αντεκδίκησης, πολιτικού ρεβανσισμού και, συγχρόνως, πολιτική ατιμία!

-Καταρχάς, είναι αστειότητα να θεωρείται η εισβολή στο Καπιτώλιο εξέγερση. Χωρίς να έχουν διαλευκανθεί οι συνθήκες που έγινε η παραβίαση του κρατικού κτηρίου, για να αποδοθούν οι ευθύνες, η Βουλή των αντιπροσώπων έσπευσε μία εβδομάδα πριν την αλλαγή στην προεδρία των Η.Π.Α., να παραπέμψει τον επικεφαλής της κυβέρνησης σε (πολιτική) δίκη. Ποιος ήταν ο στόχος της εισβολής στο Καπιτώλιο; Η παρεμπόδιση της ψηφοφορίας, για την επικύρωση του αποτελέσματος των εκλογών του Νοεμβρίου 2020. Επιτεύχθηκε; Όχι. Μετά την εκκένωση του Καπιτωλίου από τους εισβολείς, το σώμα των βουλευτών συνεδρίασε και επικύρωσε την επικράτηση του Τζον Μπάιντεν.

-Ήταν, επομένως, μία εισβολή παρωδία, που κατέληξε, δυστυχώς, σε τραγωδία. Αν ο Ντ. Τραμπ είναι ηθικός αυτουργός της απώλειας πέντε ανθρώπινων ζωών στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των κρατικών κτηρίων και του κράτους γενικότερα, θα λογοδοτήσουν γιατί δεν απέτρεψαν την εισβολή στο Καπιτώλιο;

-Επίσης, το κόμμα των Δημοκρατικών θα ζητήσει να γίνει ξεχωριστή ψηφοφορία στη Γερουσία, για να καταδικαστεί ο Ντ. Τραμπ σε στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι σε οποιοδήποτε αξίωμα. Είναι, ή δεν είναι, αυτό πολιτικός ρεβανσισμός; Ο Ντ. Τραμπ έκανε λάθη και τα πλήρωσε με την ήττα στις εκλογές του 2020. Μία εβδομάδα πριν παραδώσει την εξουσία, παραπέμπεται σε δίκη για υποκίνηση εξέγερσης. Και σαν «κερασάκι» στην πολιτική δίωξη, θα γίνει πρόταση για ισόβιο αποκλεισμό από οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία. Έτσι αντιμετωπίζεται ένας κοινός εγκληματίας του ποινικού δικαίου! Η πολιτική εξόντωση του Ντ. Τραμπ, βεβαίως, βολεύει τους Δημοκρατικούς, αλλά και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο θα βρει έναν υποψήφιο για τις εκλογές του 2024, που θα ελέγχεται από τον κομματικό μηχανισμό.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.