-Έπρεπε να είχε ήδη παραδοθεί και να είναι γνωστό το πόρισμα της. Αναφερόμαστε στην μελέτη για την στατική επάρκεια του κτηρίου του παλιού νοσοκομείου Καβάλας. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, η δημοτική Αρχή σκοπεύει να αναθέσει σε ιδιώτη μηχανικό την εκπόνηση της μελέτης, που είναι απαραίτητη για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για το ακίνητο! «Είναι βασικό να γίνει η στατική μελέτη, για να ξέρουμε την κατάσταση του κτηρίου. Αν κριθεί ακατάλληλο, να ξέρουμε τουλάχιστον ότι πρέπει να το κατεδαφίσουμε. Την μελέτη θα κάνει ιδιώτης μηχανικός. Από κει και μετά, το κόστος για την επανάχρηση του κτηρίου, θα είναι καταλυτικό για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές», είπε ο δήμαρχος.

-Και πρόσθεσε, ότι η μελέτη θα ολοκληρωθεί σε περίπου έξι μήνες! Θα θυμίσουμε πως, στις αρχές του Δεκεμβρίου 2020, ο δήμαρχος και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, ανακοίνωσαν, σε πανηγυρικό τόνο, ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει αξιώσεις επί του συγκεκριμένου ακίνητου. Έπειτα από δέκα έτη αδράνειας, μετά την παύση λειτουργίας του νοσοκομείου στο παλιό κτήριο, η δημοτική Αρχή άφησε να περάσει ένα ακόμα έτος ανεκμετάλλευτο και έξι μήνες, τουλάχιστον, για να γίνει η μελέτη ελέγχου της στατικής επάρκειας!

-Κατά την άποψη μας, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας, έπρεπε την επόμενη ημέρα από την (πανηγυρική) ανακοίνωση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου, να ανακοινώσουν την ανάθεση της μελέτης αυτής, ώστε να ελεγχθεί η στατική επάρκεια του εγκαταλελειμμένου επί μία δεκαετία κτηρίου. Αν το έκαναν αυτό τότε, το περασμένο καλοκαίρι, γύρω στον Ιούνιο, θα είχε παραδοθεί η μελέτη. Και θα γνωρίζαμε εάν το κτήριο είναι κατάλληλο, ή αν πρέπει να κατεδαφιστεί. Αν κρινόταν κατεδαφιστέο, θα μπορούσε ο Δήμος Καβάλας να τελειώσει με την κατεδάφιση πριν από το φθινόπωρο, ενώ αν το πόρισμα ήταν θετικό, θα άρχιζε η διαδικασία παραχώρησης σε επενδυτή.

-Γιατί, επομένως, η δημοτική Αρχή αδράνησε και δεν αξιοποίησε τον χρόνο από τον περασμένο Δεκέμβριο; Γιατί δεν επισπεύδει την εκπόνηση της μελέτης, ώστε το πόρισμα να βγει σε λιγότερο από έξι μήνες; Γιατί, επίσης, δεν ανακοινώνει στον Καβαλιώτικο λαό την νέα χρήση που επέλεξε, εφόσον το κτήριο δεν κατεδαφιστεί; Γιατί αφήνει την επιλογή της χρήσης στους υποψήφιους αγοραστές του ακινήτου; Φοβούμαστε πως η διοίκηση, δεν έχει σαφές σχέδιο για την αξιοποίηση του σημαντικού αυτού περιουσιακού στοιχείου του Δήμου. Γι’ αυτό και άφησε να περάσουν τόσοι μήνες, χωρίς να ενδιαφερθεί ούτε για την στατική επάρκεια του κτηρίου!

-Οφείλει, τουλάχιστον, να αναθέσει το συντομότερο την μελέτη και να ζητήσει από τον ιδιώτη μηχανικό, να παραδώσει το πόρισμα σε δύο-τρεις μήνες. Την άνοιξη του 2022, το παλιό νοσοκομείο πρέπει είτε να κατεδαφιστεί, είτε να αποκτήσει νέα χρήση. Το ίδιο ισχύει για την γέφυρα που βρίσκεται απέναντι, αλλά και για το παλιό τουριστικό ακίνητο του «Διόνυσου», το οποίο ανήκει στον Δήμο Καβάλας, αλλά δεν έχει καταχωρηθεί στο εθνικό κτηματολόγιο και δεν έγινε μελέτη για την στατική επάρκεια, μετά την καταστροφική πυρκαγιά.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.