Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Το δελτίο Τύπου των τριών κυβερνητικών βουλευτών της Καβάλας, με το οποίο δικαιολογούν την απόφαση της κυβέρνησης για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, από το Εσκί Καπού στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», αποτελεί ΜΝΗΜΕΙΟ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΒΑΛΙΩΤΙΚΟ ΛΑΟ. Αλήθεια, τώρα κατάλαβαν οι κυβερνητικοί βουλευτές, ότι το νταμάρι του Εσκί Καπού είναι πέρα για πέρα ακατάλληλος χώρος για την αξιοπρεπή προσωρινή διαμονή των προσφύγων; Ότι «η παραμονή τους στο χώρο αυτόν, υπό τις παρούσες συνθήκες, εγκυμονεί κινδύνους φυσικής εξόντωσης τους;». Δεν είδαν, δεν πληροφορήθηκαν για τις άμεσες αντιδράσεις του Κ.Κ.Ε., από την πρώτη μέρα που μετέφεραν τους πρόσφυγες στο νταμάρι, δεν άκουσαν τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας; Δεν ήταν, άραγε, αυτοί οι ίδιοι, που μαζί με τη σύμφωνη γνώμη της κυρίας δημάρχου, με την οποία τώρα «έρχονται σε ρήξη», μετέφεραν τους πρόσφυγες από το εκθεσιακό κέντρο στο νταμάρι, με ελλιπή τροφοδοσία, χωρίς δημόσιες υπηρεσίες υγείας (τις έχουν παραδώσει στις Μ.Κ.Ο.), εκτεθειμένους στα καιρικά φαινόμενα;
Ή, μήπως, δεν ήταν οι ίδιοι, που υπερψήφισαν και στηρίζουν τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, που έφερε η κυβέρνησή τους πανηγυρίζοντας, μία συμφωνία που έβαλε σφραγίδα στην υπόθεση του εγκλωβισμού αυτών των ανθρώπων στη χώρα μας; Μία συμφωνία, που καταστρατηγεί το προσφυγικό Δίκαιο, όπως αυτό ορίζεται από τη Συνθήκη της Γενεύης.
Ας αφήσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές τα παχιά και μεγάλα λόγια και ας φροντίσουν, αυτοί και η κυβέρνησή τους, για αξιοπρεπείς ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης (σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νομική αρωγή, άσυλο, διερμηνεία, εκπαίδευση), για όσο καιρό οι πρόσφυγες παραμείνουν στην Καβάλα. Ας φροντίσουν, παράλληλα, να λήξει ο εγκλωβισμός τους, γιατί το πραγματικό δράμα είναι, οι πατεράδες να είναι στη Γερμανία, ή σε άλλη χώρα της Ε.Ε. και οι μανάδες με τα μωρά τους, να είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Αυτοί είναι οι όροι για να μην οδηγηθούμε (είτε στο «Ασημακοπούλου», είτε οπουδήποτε αλλού) στην γκετοποίηση. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι υπόλογοι απέναντι στους πρόσφυγες και στον Καβαλιώτικο λαό.
Όσον αφορά τη διεκδίκηση των στρατοπέδων από το Δήμο Καβάλας, τους θυμίζουμε ότι είναι, πριν απ’ όλα, θέμα πολιτικής βούλησης, τόσο το θέμα της ιδιοκτησίας, όσο κι αυτό του τρόπου αξιοποίησης τους. Ιδιαίτερα για τον τρόπο αξιοποίησης τους, ας μην τσακώνονται με την κυρία δήμαρχο, γιατί δεν τους «χωρίζει άβυσσος». Μάλλον τους ενώνει η επιχειρηματική εκμετάλλευση ενός ακόμα φιλέτου, που κανονικά θα έπρεπε να είναι λαϊκή περιουσία και που μόνο ως τέτοια μπορεί να αξιοποιηθεί, προς όφελος του Καβαλιώτικου λαού και όχι για τα συμφέροντα κατασκευαστικών ομίλων, τουριστικών επιχειρήσεων κ.λπ.».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.